Замениха калдъръма с каменни плочи в Бачковския манастир

Реставрирана е централната църква в манастирския комплекс
30 яну 2019 21:55,
16
Замениха калдъръма с каменни плочи в Бачковския манастир
Снимка: архив "Булфото"

Старият калдъръм в двора на Бачковския манастир е премахнат и заменен с големи каменни плочи.

Още по темата

"Предишната настилка бе неравна и създаваше опасност от падане и контузии на богомолците", обясни пред "24 часа" игуменът дядо Самуил.

За преобразяването на двора са похарчени около 300 000 лева, отпуснати от правителството. В момента се търсят пари за църквата "Св. Архангели", която е строена през 13-и век и е една от първите сгради на обителта. Намира се до централния храм "Успение Богородично".

"Св. Архангели" е затворена повече от 30 г. заради лошото състояние на стенописите й. Те трябва да бъдат почистени.

Напълно реставрирана вече е и централната църква. Възстановяването й отне 3 г. Свещите се палят навън, за да се запазят безценните фрески със златен варак.

Потокът от посетители в манастира не секва. Хората веднага забелязват, че го няма калдъръма, а дърветата се засадени в каменни вази. Всеки се моли за здраве пред чудотворната икона на Богородица.

"Непрекъснато се случват чудеса. Жени, които са се сдобили с рожба, даряват детски дрешки. Други пък прохождат и оставят патериците си", казва секретарят на манастира Васил Апостолов.

Обителта отсега се готви да посрещне хиляди вярващи по Великден. По традиция на втория ден от Възкресение се прави литийно шествие до местността Клувията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кражбите не пожалиха и светите места.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През турско време според свидетелствата на светийте от онова време ,Раят се пълнил с хора ,въпреки липсата на помпозни храмове!Сега и с италиански мрамор да се обзаведат храмовете ,все тая!Сега народа го тегли материалното ,а повечето хора ,са като Алековия герой ,,Добре сме си с дявола ,но не е лошо и по някой кръст ,да удряме от време на време"
13
0
 
2
 
! Отговори
БББ преди 5 години
Да го санират и сменят дограмата и остъклят балконите..... кога ще го направите ????
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диво българско племе! Бях в Сицилия, бях в Събия. Е такава простотия няма! Всичко си стои както е било преди няколко века. Гледам колоездачните обиколки. Замъци купени от руски олигарси и петролни шейхофе се пазят в оригиналния си вид. Басейна и тенис корта на 100м от замъка. Да не разваля гледката. На плажа една нищо и никаква дребна дюна. Заградена и разделя плажа на две! Не можеш да стъпиш на нея!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди два - три месеца посетих манастирите в този район. Не съм вярващ. Приемам го като културно и архитектурно наследство. Паля свещи за да не вземат пари от бюджета, а да се самоиздържат. ***! Всичко са съсипали! Пристройки като кръпки, климатици, соларки, смяна с неподхподящи настилки, вътре в църквите добавени или подменени неща, стоящи като отвратителни кръпки. Добавени безумни икони в стил соц.реализъм. *** нервни свещеници/Бачковски манастир/. И в Сърбия не правят така!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тц, тц, тц, нищо свято, нищо автентично не остана в нещастната ни държавица!
9
1
 
17
 
! Отговори
Еск. преди 5 години
Най-големият работодател в България, най-големият притежател на недвижимо имущество, стотици милиони на година, всяка година...БПЦ. Всичко това не само, че не е облагаемо с данъци както за всички нас простосмъртните, но дори не се следи от НАП, къде отива и за какво. Хм, 300 хиляди за плочки. Даже са спечелили чернодрешковците от някоя поръчка, дето си ги делят "бизнеса". Ще дарите ли своята лепта, дами и господа?
8
2
 
16
 
! Отговори
Agn. преди 5 години
300 хилки, колкото мерджана на бившия игумен Борис. Той и яхтичка и хубавка женица си имаше и тройна душка беше направил. Пък вие си палете свещички и пълнете нечие широко гърло. И вярвайте, че картинки на митични герои ще ви помогнат в живота.
7
1
 
27
 
! Отговори
*_* преди 5 години
А след това в околностите може да вдигнат и една стиропорена църквичка още.. бутафория пълна. Автентичния вид трябва да се пази, а не да се заменя с някви плочки..
6
1
 
22
 
! Отговори
не одобрявам преди 5 години
Ами да бяха ги похарчили за църквата, пък калдаръма да го бяха понабили и готово, но истината е че вече няма майстори ,които да знаят как се реди, също както няма хора можещи да редят павета, затова бъркай цимент и реди плочи за 300 хиляди.
5
4
 
0
 
! Отговори
БГ - новините... преди 5 години
Кристиан Диор новото величество новото изкуство на планетата в моментите в които Англия разделя своята банка с банката на Европа###по отношение на дупките в момента най-много нужда има от здрава жена такава нуждатакава нужда предстоеше да се засилва и се засили тази нощта вероятно ще се засили още тази нужда затова може да се каже че политиката извежда напред да мине на пет напреде напреди лицето до втора лицето доктор Точно така имам него напредвид
4
2
 
1
 
! Отговори
До, властта,... преди 5 години
Относно, тубите,...Магистралите,...Търбите,...Всичко, да- сй- има, лимит,...
3
19
 
3
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Добре, че са го подменили, крайно време беше... Винаги ми е правил неприятно впечатление, този наистина много неравен терен. Особено за човек, който е дюстабанлия като мен, е много неприятно да се подскача по тези назъбени камъни. Тези 300 хиляди няма да оправят положението в държавата, но трябва да се направи проверка за какво точно са дадени.
2
8
 
25
 
! Отговори
Ристу преди 5 години
Много тъжна новина. 300000 лв от моите данъци за глупости. Да ги бяха взели от вярващите. С тези пари можеха да направят нещо за болниците и училищата - полезни институции за разлика от манастирите.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След някоя година и да асфалтират, пък и СПА може да предложи манастира! Странно че тоя калдъръм е на 1000 години и досега не е пречел?!