Без ток, затрупани под 2 метра сняг: Как оцеляват и работят в Рожен?

Екип на Bulgaria ON AIR посети учените от обсерваторията в Родопите
31 яну 2019 09:10, Красимир Ангелов
66

6 дни без ток и с път, потънал в преспи, достигащи на места над два метра. Такава бе ситуацията край Националната обсерватория в Рожен, която остана блокирана заради тежкия снеговалеж, който затрупа Смолянско.

Още по темата
Екип на Bulgaria ON AIR успя да се качи до обсерваторията, след като едва вчера бе пробит пътя до там. Аварийни екипи на местното енергодружество ще работят днес по отстраняване на аварията и възстановяване на електричеството.

"Последните дни се оказаха наистина тежички, най-вече заради това, че нямаме ток. Не бедстваме, ние се спряваме. Но в края на година някой ще зададе въпроси "Вие какво написахте като научни трудове? Защо вие изоставате от света, защо не представяте резултати каквито другите представят", сподели директорът на обсерваторията д-р Никола Петров пред камерата на Bulgaria ON AIR.

На този етап няма яснота дали снегът и студът са нанесли сериозни щети по сградите и апаратурата, защото всичко е затрупано и до отделните сгради практически няма достъп. Снегът в района на самата обсерватория се чисти на ръка от едва двамата души, които са там.

До седмица ще стане ясно какви поражения е нанесло лошото време в Смолянско. В самия Смолян почти няма сняг, докато на Пампорово, Рожен и Превала на места преспите достигат над два метра. Проходът "Превала" вече е отворен, но е задължително движението да се извършва с вериги.

Застрашени и бедстващи хора в района няма, следят се нивата на реките. Вече има ток в Мугла, но пътят до селото е много тежък и отнема няколко часа, за да се стигне до населеното място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари