Рожен обратно в XXI век: Пуснаха тока на обсерваторията

Възстановен е тока и във всички населени места в Смолян
31 яну 2019 17:15, Боряна Павлова
10
Рожен обратно в XXI век: Пуснаха тока на обсерваторията
Снимка: Bulgaria ON AIR

След седем дни на тъмно днес електрозахранването в Националната астрономическа обсерватория в Рожен беше възстановено. Екипите на електроразпределителното дружество стигнаха с UTV-та до обсерваторията.

С включването на електричеството на обсерваторията в Рожен е възстановено захранването на всички населени места в Смолянска област, които останаха без ток след аварии, причинени от обилния снеговалеж, предава БТА.

Още по темата


Астрономите от обсерваторията прекараха седмица без ток и вода, в непроходими преспи. В продължение на няколко дни астрономите ходеха пеша до обсерваторията.

Днес ръководството на института по астрономия към БАН получи уверение от премиера Бойко Борисов, че ще бъдат отпуснати средства за купуване на генератор за НАО "Рожен".


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
До Съвет
А сутринта селяците от ГЕРБ спореха люто какъв е смисълът от Рожен! По-добре било да оставим тая работа на НАСА;))), а Небето на НАТО и да насочим парите от обсерватория към хранилките на герберските фирми, че се.лякът гладен е, наеждане няма!
9
4
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 1 година
Местоживеенето, .. Има, голямо - знаение,.

Обсерватория, има,...
И, във- парка, на- свободата,..

Въобще, на- още, сто-места,...

Засегнат, се- чувствувам,...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 5
До Съвет,ама ти сериозно или се майтапиш,патриотарче смешно,на рожен ще ме праща,заври си го рожен..........
Извинявай, такива като теб съветвам да изтеглят кредит, за да отидат за по 2-3 нощувки в Туркеш [с ден и половина път], да плюскат пластмасови домати и гнили ГМО-меса, след което да се хвалят, че са ходиле у чужбина и да тръбят, че тука посмъртно няма да ходят на почивка, щото в БГ нищо не става. Мизрнк, ниеден!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Електрификация + съветска власт = комунизъм
6
5
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
До Съвет,ама ти сериозно или се майтапиш,патриотарче смешно,на рожен ще ме праща,заври си го рожен със все обсерваторията знаеш къде и съвета си също
5
1
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Задължително посетете обсерваторията, ако не сте ходили вече. Ние водихме децата, получи се прекрасна екскурзия. Преспиване в Пампорово, лятото е евтино, трябват две посещения - дневна и нощна обиколки с екскурзовод, изкачване на кулата и наблюдение с един от малките телескопи. За наша гордост обсерваторията ни е най-голяма на Балканите и Югоизточна Европа. В зависимост от престоя може да отидете до планетариума в Смолян, Роженски манастир, Снежанка, пещерите, Девин, Асенова крепост.У-ни-кал-но!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Електричеството е достояние на 20 -ти век ,а не на 21-ви ! Обратно в 21-ви век ще е когато пуснат вакуумната тръба от Смолян до София .
3
1
 
7
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 1 година
А министъра на туризЪма, иска туризмът тук да е целогодишен.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа ползват ток през 19ти век!!!
Естествено в Ганьово тока дойде през 21век.
Смръдливо племе.
1
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Далеч от БАН близо до дивата природа, защо им носят генератори нали искат да са независими да си намерят генератор сами и да си го занесат.