Рожен обратно в XXI век: Пуснаха тока на обсерваторията

Възстановен е тока и във всички населени места в Смолян
31 яну 2019 17:15,
10
Рожен обратно в XXI век: Пуснаха тока на обсерваторията
Снимка: Bulgaria ON AIR

След седем дни на тъмно днес електрозахранването в Националната астрономическа обсерватория в Рожен беше възстановено. Екипите на електроразпределителното дружество стигнаха с UTV-та до обсерваторията.

С включването на електричеството на обсерваторията в Рожен е възстановено захранването на всички населени места в Смолянска област, които останаха без ток след аварии, причинени от обилния снеговалеж, предава БТА.

Още по темата


Астрономите от обсерваторията прекараха седмица без ток и вода, в непроходими преспи. В продължение на няколко дни астрономите ходеха пеша до обсерваторията.

Днес ръководството на института по астрономия към БАН получи уверение от премиера Бойко Борисов, че ще бъдат отпуснати средства за купуване на генератор за НАО "Рожен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До СъветА сутринта селяците от ГЕРБ спореха люто какъв е смисълът от Рожен! По-добре било да оставим тая работа на НАСА;))), а Небето на НАТО и да насочим парите от обсерватория към хранилките на герберските фирми, че се.лякът гладен е, наеждане няма!
9
4
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Местоживеенето, .. Има, голямо - знаение,.Обсерватория, има,...И, във- парка, на- свободата,..Въобще, на- още, сто-места,...Засегнат, се- чувствувам,...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 5До Съвет,ама ти сериозно или се майтапиш,патриотарче смешно,на рожен ще ме праща,заври си го рожен..........Извинявай, такива като теб съветвам да изтеглят кредит, за да отидат за по 2-3 нощувки в Туркеш [с ден и половина път], да плюскат пластмасови домати и гнили ГМО-меса, след което да се хвалят, че са ходиле у чужбина и да тръбят, че тука посмъртно няма да ходят на почивка, щото в БГ нищо не става. Мизрнк, ниеден!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електрификация + съветска власт = комунизъм
6
5
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
До Съвет,ама ти сериозно или се майтапиш,патриотарче смешно,на рожен ще ме праща,заври си го рожен със все обсерваторията знаеш къде и съвета си също
5
1
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Задължително посетете обсерваторията, ако не сте ходили вече. Ние водихме децата, получи се прекрасна екскурзия. Преспиване в Пампорово, лятото е евтино, трябват две посещения - дневна и нощна обиколки с екскурзовод, изкачване на кулата и наблюдение с един от малките телескопи. За наша гордост обсерваторията ни е най-голяма на Балканите и Югоизточна Европа. В зависимост от престоя може да отидете до планетариума в Смолян, Роженски манастир, Снежанка, пещерите, Девин, Асенова крепост.У-ни-кал-но!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електричеството е достояние на 20 -ти век ,а не на 21-ви ! Обратно в 21-ви век ще е когато пуснат вакуумната тръба от Смолян до София .
3
1
 
7
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 5 години
А министъра на туризЪма, иска туризмът тук да е целогодишен.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа ползват ток през 19ти век!!!Естествено в Ганьово тока дойде през 21век.Смръдливо племе.
1
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Далеч от БАН близо до дивата природа, защо им носят генератори нали искат да са независими да си намерят генератор сами и да си го занесат.