Грипът: Болните не са много, усложненията са тежки!

Вторични усложнения били причина за смъртта на дете в Пазарджик
Обновена: 1 фев 2019 08:35 | 1 фев 2019 08:35,
10
Грипът: Болните не са много, усложненията са тежки!
Снимка: Pixabay

Болните от грип през последната седмица са намалели, пикът отминава, но все още опасност има, защото епидемията в страната остава. Това заяви проф. Тодор Кaнтарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той допълни, че тази година броят на болните не е много, но усложненията са много тежки.

"Не бива да се подценява грипа – много тежка инфекция, с много усложнения. Всяка година умират хора от грип и то хиляди. През последните години епидемиите са малки, тази година случаите са доста по-малко в сравнение с миналата. Миналата седмица имахме 143 хил. души болни в страната”, заяви Кантарджиев пред bTV.

Още по темата

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести заяви, че през първите четири дни на тази седмица болните са с около 25% по-малко в сравнение с миналата седмица, което означава, че пикът на грипа е отминал, но трябва да забравяме, че сме в епидемия и грипът е опасно заболяване с много усложнения.

"Тази седмица от една от столичните многопрофилна болница, всеки ден получаваме по два положителни резултата за енцефалит. Тази година има много възпаления на нервната система. Много е, други години такива усложнения не сме имали, при сравнително малък общ брой заболели”, каза здравният инспектор.

Катарджиев заяви, че при грип, ако до 36 часа не се вземе антивирусно лекарство, състоянието на болния рязко се влошава. "На петия ден и да даваш свръхдози от тези лекарства, те не действат. Имунната система на болния съсипва мозъка, а не самия вирус”, допълни той.

Здравният инспектор поясни, че при починалото в Пазарджик дете са се проявили късните усложнения след грипа – бактериалните инфекции, които са често срещани. Той допълни, че 20% от тези, които са направили подобна инфекция трябва да влязат в болница.

"Свикнахме, че инфекции лесно се лекуват – не е така. Трябват правилните лекарства. Когато става дума за дете, колегите правят каквото могат. Просто усложненията са големи. Има склонност у нас да се подценяват изследвания, които са важни. При случая в Плевен, инфекцията на детето се е развила твърде бързо. Натрупва се рутина в лекарите, но обикновено се стараят”, каза Катарджиев и допълни, че за случая от Плевен не е изпратен материал за изследване.

Здравният инспектор посочи, че има и добра новина – противогрипната ваксина тази година работи. "Канадският институт за заразни болести доказа, че той има 82% протекция над щама", каза още Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 5 години
Усложненията са много опасни!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарствата ни не струват. Не лекуват. В тях има малко количество активно вещество. А цените им са надути до небесата. *** продават в аптеките.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сутрин като се кача в автобуса с маска на носа и ме гледат като извън земен, но ти стига един да кихне и около него са потенциални носители , а с маска се пазя от кихане и от неволно пипане на носа с ръка, което също е начин на пренос .
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Neka bg bolnici da slojat infofmacionni europeisko bulgarski tabeli s publichna prozrachna informacia na vidnk publichno miaszo koi experti, kolko leva ot mesti zadaljitelni zdravni osigurovki ot kolko dushi, koga, za kolko vreme investirat v bolnicata, kakav e obstiat broi mestno naselenie, koito bolnicite sa zadaljeni da obslujvat s tesi vnoski i za kakav period ot preme.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трето поколение антибиотици.Пречистени били.Нам кви си били.Пиеш-и нищо!Не бе не нищо,просто даваш едни яки пари за пресовано нишесте!Това са лекарствата ,който се рекаламират по телевизора!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да всяват паника не е ли по-добре да кажат какво да направят хората. Не всеки може веднага да тича до доктора. Да разяснят на хората как да започнат лечението. Има хора които са сами има други които не разполагат с пари, не може само да ти обясняват колко е страшен грипа, а никой да не споменава какво да направиш.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипът бил намалял. Друг път намалял.Поради ваканцията броят на самолекуващите се е увеличил.А лекарствата - и те като храните за българи - пълни ***! Вече не лекуват, защото не отговарят на никакви стандарти! Трето поколение антибиотици. Пречистени били. Нам кви си били. Пиеш - и нищо!
3
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото разбирам цитиран е материал от БТВ. Карат хората да се тъпчат с лекарства понеже явно по този канал рекламират лекарства против грип.Грипа се лекува с чай, ракия, вино, лук, чесън и пиене на много течности. Важното и хората да си дадат малко почивка и да останат няколко дена във вкъщи.
2
17
 
12
 
! Отговори
естествен подбор преди 5 години
Ще измрат само тия с хомеопатията, анти ваксиниращите се, билкари и всякакви подобни примитивни конспиративни създания.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
детето не е починало от грип ,а от друг вирус....и защо не се казва ,че тези вируси са също толкова опасни и както изглежда повечето хора са се се заразили от тях ,а не от грипа...и за какво са ни тогава тези ваксини...и после даже се казва ,че не са ефективни ,защото грипът бил мутирал...