Лечебна гимнастика за изкривен от седене пред компютъра гръбнак!?

Двама млади специалисти от Търговище с нови методи
4 фев 2019 08:10,
2
Лечебна гимнастика за изкривен от седене пред компютъра гръбнак!?
Снимка: pixabay

Да възстановят лечебната физкултура в училищата, за да се ограничат гръбначните изкривявания при децата от “дигиталното”, втренчено в компютъра или таблета, поколение, и да предотвратят бъдещи заболявания. За това са се амбицирали двама млади специалисти от Търговище, които напук на теорията за неограничени възможности навън са останали в родния си град.

Те са кинезитерапевтът Весела Кръстева и ортопедът Тихомир Папуров. И двамата са с търговищки корени и разсъждават като хора, които имат ясен хоризонт, цели и амбиции.

Идеята им стъпва на практиката. В работата си и двамата имали пациенти, които от детска възраст, са получили увреждания и неусетно през годините се оказали със сериозни здравословни проблеми, които нарушават качеството на живот.

"Само за седмица през кабината ми преминаха 5 деца с тревожни изкривявания. Едното беше с 45 градуса изкривяване и го изпратих в София, защото там вече е нужно лечение", разказва Весела.

Заедно с д-р Папуров от началото на тази година те започнаха срещи с родители на първолаци от І ОУ "Хр. Ботев", за да им обяснят идеята на профилактиката, последиците от начина на живот на децата и рисковете в бъдеще.

От средата на февруари в училището, започват занимания по лечебна гимнастика с първите 15 деца, чиито родители са пожелали да ги включат в курса. В училището ще има и втора група за по-големи ученици. В икономическата гимназия пък се събират деца от останалите училища, с които отново работи Кръстева. Там ходят и възрастни, решили да се раздвижат.

"Още от студентка мисля по този въпрос, но сега намерих съмишленик, с когото да реализираме програмата за детска профилактика и възстановяване на лечебната физкултура. Мотивира ме това, че тя е била задължителна години наред и всички научни разработки сочат колко е важна и като превенция. Няма как мускулатурата на малките деца да укрепне от само себе си. Сега спортовете са занемарени. Децата имат друг режим на живот. Затова се увеличават и затлъстяванията, и изкривяванията", споделя Весела и допълва, че трябва да се работи за психомоторното развитие на децата още от раждането им.

Такава бебешка група има и в Търговище, пише в. "Труд". "Работим, за да развием или потиснем определени рефлекси. Имаме комплекс за вестибуларния апарат. Правим масажи, бебешки лицеви опори, учим ги да се обръщат сами по гръб или корем. Важно е да ги научим да пълзят преди да проходят. Не бива да правят първите си стъпки на пръсти", обяснява още тя.

С д-р Папуров са се разбрали, при откриване на проблем, да се насочват децата към лекар, който да прецени има ли здравословен проблем. Установили са връзки с лекари в Горна баня да поемат тежките случаи.

"Целта е да диагностицираме децата в ранен период, за да предотвратим проблеми после. И аз някога ходех на такава гимнастика и знам вече, и като професионалист, колко е важна. В тийнейджърска и зряла възраст, когато имаме неправилна стойка и положение на гръбначния стълб може да доведе до нарушения на цялата походка, да увреди и гръдния кош, съответно и органите – сърце, бял дроб", уточнява и д-р Папуров.

"Амбицирани сме да стартираме с изправителна гимнастика и укрепване на мускулатурата още в ранна детска възраст. Тя има за цел и да се създаде физическа култура", казва още Тихомир.

"Това е началото на, надявам се, дългогодишен проект. Ще го разширим. Амбицирани сме да се получат нещата. Защо да не сложим началото и на национален проект", казват и двамата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 5 години
Правилно са се насочили към бебешката група - те и без това още като се родят и се залепят на компютъра .
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!