Насилието над жени: В 95% от случаите жертвите са познавали убиеца!

Липсата на данни само прикрива мащабите на проблема
4 фев 2019 16:52, Петя Славова
47
Насилието над жени: В 95% от случаите жертвите са познавали убиеца!
Снимка: pixabay.com

Зачестяват ли случаите на насилие над жени показват данни от новата платформа на Българския хелзински комитет ubita.org, която се базира на данни, събирани в продължение на 3 години.

Според изнесените в нея данни, от 2012 г. до 2017 г. в България има над 140 случая на насилие над жени, довели до присъди за убийство или опит за убийство. Най-малко 102 са осъдителните присъди за умишлени убийства на жени от мъже.

Официалната статистика в България не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики.

Още по темата

Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване. БХК споделя разбирането, че е невъзможно да се борим срещу "невидими" проблеми. За да изкореним насилието, трябва първо да го направим видимо.

В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите си, а 44 на сто от извършителите са бивши или настоящи партньори. Всяка трета убита жена е била обект на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията.

На интерактивна карта са показани областите на страната с данни за всяко дело – възраст на извършител и жертва, отношенията помежду им, начин на извършване на деянието и т.н. Има и препратки към конкретните съдебни решения, както и информация за медийно известните случаи.

 Според данните най-много насилие над жени със смъртни случаи има в София, където броят им е 18, следва Бургас с 12 и Пловдив с 11 жертви на насилие.

"Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване. Авторите на проекта споделят разбирането, че е невъзможно да се борим срещу “невидими” проблеми. За да изкореним насилието, трябва първо да го направим видимо", пишат още от БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Йорд Симов преди 4 години
Пичове, ако ви съдят за насилие - имам страхотен адвокат и връзки в СРС. Подкупите се дават на определени лица, има си канал. Ако се интересувате, моята комисиона е само 10%. Мен още ме съдят, но знам на кого да будна и ще изляза чист като сълзица
40
2
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Жените си избират дебеловрати имитатори на "бизнесмени " от зората на светлата демокрация ,после реват като почне боя и тормоза ,ама си дигна краката като те качиха на 30-годишния Мерцедес с газова уредба ,нали ;) ???
39
0
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
До Анонимен Ами след като ви тормози ИЗНЕСЕТЕ СЕ! ЗАРЕЖЕТЕ ГО! Защо трябва да живеете с насилника?!
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги Алек, никой не толерира поведението, описано в статията. Въпроса е там, че от поне 50 години нещата са точно обратното - жените тероризират мъжете. Аз лично, за всичките си 50 години живот не съм видял една единствена тормозена жена, а съм видял много тормозени мъже.Никога в МОЯ род или МОЕТО обкръжение не е имало тормозена жена. Никога не съм виждал на живо. Само съм чувал по медиите за такива случаи. А на тормозени мъже съм се нагледал. И това е заради несправедливи феминистки закони.
37
3
 
11
 
! Отговори
Пострадал преди 5 години
А жените защо не се пише как ни убиват с психо тормоз, пропиване, болести, проказа!В изблик на безсилие ние трепем жените си, разберете!
36
5
 
7
 
! Отговори
Халил преди 5 години
Българските неверни жени го заслужават!
35
3
 
6
 
! Отговори
До Истанбулска преди 5 години
Ако на управляващите от ГЕРБ им пускаше за насилието и престъпността над жените , биха копирали часта с правата на жените от Истанбулаката конвенция директно да я приложат в законодателството и не им да трябва да приемат останалото с джендърите.
34
2
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До АлекОсвен физическо насилие има и още психическо и емоционално! Как да наречем онези дето се пробват да наложат волята си и разбирането си над по-голяма част от обществото с тази Истамб. конвенция освен Насилници, м? пп. Гадост! Отварям вестника и на първа стр. Насилие над ... /при това едностранчиво и тенденциозно/! Защо трябва да чета/ем за насилие и да се упражнява по този начин насилие над четателите?
33
4
 
6
 
! Отговори
Алек преди 5 години
Защо когато се пише по тази в коментарите винаги се измества фокуса на проблематиката? Толкова ли е трудно да се застане зад тезата, че подобно поведение не може да бъде толерирано? Че е нечовешко и трябва да бъде осъдено от обществото, а не с насмешка да се обяснява кой какво си търсел. Няма оправдание за подобни прояви! Само един комплексиран и нереализиран мъж доказва мъжеството си чрез насилие над някой, който не може да се защити. С такива *** ли се идентифицирате?
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма равенство между половете.Не е имало никога.Няма и да има.Всеки пол е създаден с конкретна цел.Който не го е разбрал, е само за негова сметка.
31
2
 
11
 
! Отговори
Просто питам преди 5 години
Темата се повдига без никаква обосновка. Насилието над мъже е точно толкова важно, колкото и насилието над жени.Кривосъдието в държавата защитава жените, а не мъжете.Някой да е чувал жена да плаща издръжка?Дори да е чувал, колко са такива сличаи?
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И каква може да е тази ПЪРВОПРИЧИНА, заради която да убиеш човек?!! Ако ти изневерява, не те обича, не се грижи за теб .... защо просто не я зарежеш вместо да я биеш или убиваш?
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените все са жертви, понеже като родят едно и станат на 30 се сещат, че можело и по-добре да живеят. Не оправдавам насилието над жени и съм сигурен, че никой не го оправдава, но обществото ни има нужда от адекватни закони, балансиращи правата и на двете страни.С какво един мъж е заслужил да не вижда детето си, само защото някоя гарга е решила, че е по-хитра от него?Медалът има винаги две страни.
28
3
 
6
 
! Отговори
Шерше ла фам преди 5 години
Всяко действие си има ПЪРВОПРИЧИНА.НИКОЙ не прави нищо БЕЗ ПРИЧИНА, просто така.Или?
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бате, ти още не си се научил да пишеш правилно, кой се е излъгал да ти даде 6000 лв заплата?
26
1
 
13
 
! Отговори
До27 преди 5 години
Ти сериозна жена в дискотека ли си търсиш? Пробвай в градската библиотека
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Що лъжеш *** нищо не сте ми преписвали не стига че ви издържам не стига че ви мързи да шетате ами и злословите по мой адрес....
24
3
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
Не знам какво да ви посъветвам, но да предпишеш апартамента под заплахи? Такива хора се усещат от рано и се действа адекватно, пред нотариуса не можахте ли да кажете, че сте насилени да подпишете? Какво може да направи.. по-добре ужасен край, отколкото ужас без край. Търсите си правата и като полицията във вашия край са му познати (което е малко вероятно целия участък да са му познати) отивате в друго управление областно примерно. Има и телефони за домашно насилие на които може да се сигнализира
23
3
 
11
 
! Отговори
много едностранчиво преди 5 години
Не забелязах в статията да се споменава за насилието над мъже.Щото аз съм и свидетел и жертва.
22
3
 
17
 
! Отговори
хитри са преди 5 години
БХК се сети за насилието над жени за да отклони въпроса от насилието над 77 годишния старец от Панагюрище.Хитро а?