Софтуер плаши аптекари, ще могат ли да продават лекарства?

Нова наредба предизвика смут във фармацевтичните среди у нас
4 фев 2019 10:10, Петя Славова
24
Софтуер плаши аптекари, ще могат ли да продават лекарства?
Снимка: архив, Булфото

Фармацевти от Благоевград се опасяват, че аптеките у нас може да нямат възможност да продават лекарства. Причината била в нови изисквания, непосилни за спазване от много аптеки.

На 9 февруари влиза в сила нова наредба, която важи за всички държави в Европейския съюз. Според нея всички аптеки трябва да имат специален софтуер, в който да отразяват продажбите си. Това би трябвало да гарантира, че фалшиви лекарства на пазара няма да има. За някои аптеки обаче разходите за този софтуер се оказват сериозен проблем.

Много аптеки у нас не са готови за системата за разпознаване на фалшиви лекарства. Недоволни от промените преди дни написаха писмо до Министерството на здравеопазването.

"От нас се изисква да оборудваме аптеките си със специални четци. Тези софтуери са много скъпи. Освен това има една система, която ще бъде включена от 12 февруари. Това е системата за докладване на липсващи лекарства към Изпълнителната агенция по лекарства", каза пред Нова тв председателят на фармацевтичната колегия в Благоевград Константин Качулев. Той допълни, че средният разход за аптеките по въвеждането на този нов софтуер ще бъде около 2000 лв.

Хората също така смятат, че новият софтуер ще създаде и проблем с кадрите, тъй като на много места фармацевтите са по-възрастни хора и няма да могат да работят с компютъра. Те настояват прилагането на самия регламент да се удължи и в наредбата от Министерството, наказанията да не се прилагат, докато фармацевтите се обучат да работят със системата в рамките на две години.

От Здравното министерство обясниха, че срокът до 9 февруари все пак ще бъде удължен и аптеките ще разполагат с 6-месечен преходен период, за да се справят с новата европейска наредба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
За тази директива се знае от 2 години и хората в Европа са готови за нея. От това ще спечели крайния потребител, защото ще е невъзможно да се продават фалшиви лекарства. Нашите аптекари обаче изчакали последмния възможен момент да се ободудват с нужното сега се опакват. Не мога да разбера защо.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредната брюкселска ***-тъпотия
19
0
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
А знаеш ли КОИ са собствениците на големите вериги аптеки и какво им е реномето? Поинтересувай се, от мафиот нагоре!
18
1
 
10
 
! Отговори
AZ123 преди 5 години
Приветствам въвеждането на софтуер навсякъде във всички държавни ведомства, дори и в аптеките. Само така, ще се намали корупцията и далаверите. За хейтърите, справка Естония....
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake news.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако аптека Х продава с изтекъл срок, да не мислите че като има баркод четец ще го маркира? то и сега магазините имат касови апарати, но в събота хвърлях поредните продукти със срок на годност до средата на февруари.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Говориш като човек човек обиден на света за това че самият той не е учил или че е учил неподходяща професия или занаят.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито един собственик на аптека няма да си рискува реномето и бизнесът за да зарежда от някъде фалшиви хапчета.Мислете от негова гледна точка -щом знае че са менте-произведени в някое мазе или нелегален китайски цех той не може да бъде сигурен дали не са отрова.Като се отрови някой рано или късно полицията ще стигне до аптеката.И какво ще обяснява?Че вместо аспирин продавал талк на таблетки ама те не били талк ами мишеморка.Това е чисто лобистки закон.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искате само да лапате, но за сигурността на хората не ви пука, нали? От години ревете, че ще ви затрият, а аптеки никнат като гъби навсякъде. Социалната отговорност е Ваше задължение, ако искате някога да минете за здравни специалисти. До тогава сте обикновени продавачи.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До the GhostКъде са тези млади и образовани хора? Дай ги насам. За съжаление няма такива в България и затова работят пенсионери, всички млади и кадърни избягаха.
11
1
 
2
 
! Отговори
Гост 2 преди 5 години
Нека всеки български гражданин да закупи сканиращо приложение към смартфона си и да проверява лекарствата, а защо не всички стоки.П.С. Така и печалбите за приложенията ще са по големи.Успех.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗапознатЗапознатият, знаеш ли колко струва един баркодчетец на код GS1? Минимум 800 лева ако искаш да ти върши работа, можеш да намериш и по евтин за 400-500лв но той не чете баркодовете поставени на тъмен фон, а такива баркодове има доста по кутиите. Тези пари ги умножи по броя на работещите гишета и ще се получи една доста солидна сума дори без да пресмятаме други разходи коо неминуемо ще възникнат, като инсталиране, обучение и т.н.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето аптекари са много готини и свестни хора.Учи се доста за фармацевт и това което го учат няма нищо общо с нестандартните приумици на някой евродепутат.И да заплатите обикновено са супер жалки и за това млади няма кандидати.Защо ги мъчат горките хора-някой,някога виждал ли е фалшиво лекарство?В Африка и мизерните части на Азия сигурно има много ментета ама там ги продават на постлано одеало направо на земята.И в Сърбия и Турция съм чувал,че има ментета ама в Бг е почти невъзможно.
8
2
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
"тоя софтуер какви разходи налага?"Компютър + интернет. И задлавиатурното устройство да може да маркира с баркод четец. Всичко останало е осигурено беплатно от ЕС.Целта - спиране на продаването на фалшиви антибиотици(най-вече). Или лекарства с изтекъл срок на годност. Нали се сещаш кой най-много го боли от това? ;) Тия дето ще им секнат приходите.Имам поглед върху нещата, опитваха се да ме привлекат за имплементацията на системата, но парите бяха смешни.
7
0
 
9
 
! Отговори
добре бе преди 5 години
ами аптеките да сложели софтуер ами сложете на доставчиците им бе. все едно незнаят от къде купуват аптеките лекарства, това какво показва че досега не е имало контрол ли? и сме пиели наред буламачи. или неее има друга конспирация някой родни фармацевтични компании си пуснаха лобито и искат да ограничат вносните лекарства и да си продават отровите само те монополно в българия, това е целта никой не мисли за хората всичко е за пари и печалби а вие ще пиете още по вече отрови
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това никак не плаши аптеките. Много по тежки изисквания поставя министерство на финансите с наредба 18 с която се цели да се затрие малкия бизнес след 31.03.19.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя софтуер какви разходи налага? месечена абонамент на работно място ли има?
4
2
 
6
 
! Отговори
Нямали пари???? преди 5 години
Фармацевтиката е по-печеливш бизнес от оръжейния! В София аптекарските дюкяни са по-нагъсто от кучешки и3пpaжнения!
3
0
 
6
 
! Отговори
до the Ghost преди 5 години
Ще се наемат, ама друг път. За тия ЦЕЛИ заплати - само пенсионирани фармацевти.
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стисната, некадърна па.смина са това, аптекарите. Май ставаше въпрос за едни 200 лв на аптека, за да сме сигурни, че не ни пробутват ментета. А може би точно това искат - да ни тровят с фалшиви китайски ***. И тея се наричат "здравни работници"? Плюя аз на такива!