120 000 лв. на ден плащат авиокомпаниите за небето ни

България предвижда да увеличи таксите за прелитащи самолети
5 фев 2019 07:30, Анисия Иванова
17
120 000 лв. на ден плащат авиокомпаниите за небето ни
Архив: Булфото

По 120 000 лева средно на ден са плащали авиокомпаниите през изминалата година, за да преминават през въздушното ни пространство. Трафикът в небето ни е огромен – 800 000 самолета са прелетели през 2018 г., което е малко над 10 на сто повече спрямо година по-рано.

Авиокомпаниите, ползвали за прелитане българско въздушно пространство, са 906, като заплащат базова такса от 26,72 евро или около 52 лева, сочи статистиката на Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД).

България предвижда да увеличи таксите за прелитащи над въздушното си пространство самолети, но намалява чувствително тарифите за обслужване на машините в зоната на летищата.

Това предвиждат внесените за обществено обсъждане от правителството нови тарифи за аеронавигационните такси за прелитане и обслужване на самолетите в зоната на българските летища, които събира РВД, известно още като БУЛАТСА. Промените в наредбата за таксите влиза в сила със задна дата от 1 януари 2006 г.

Прелитащите през българското въздушно пространство самолети ще плащат с почти 5 евро повече през тази година. От 26,72 евро за прелитане, които са плащали самолетите през 2018 г., вече ще плащат по 31,42 евро.

Освен покачването на таксите обаче, приходите на РВД се очаква да нараснат, защото се прогнозира увеличение на трафика през българското въздушно пространство с над 30 на сто. Нарастването на трафика е в резултат на увеличението на потоците от въздухоплавателни средства между Европа и Северна Америка до Турция, Близък и Далечен изток, Гърция, Кипър и Израел, както и на тези от и до Египет, пише "Монитор".

От РВД отчитат и нарастване на полетите от и до международните летища у нас. Предстои и дългоочакваното пускане в експлоатация на новото летище на Истанбул, което се очаква да доведе до нарастване на трафика и до Турция с около 30 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
doko преди 5 години
Е нема ли да има бонуси за електрически и соларни??!!!? Аз кво да правя с моя дирижабъл?!?!?На хелий съм...Колко ще ме ощавят?
12
1
 
2
 
! Отговори
Просто питам преди 5 години
Знае ли някой колко вземат съседите? Няма да се учудя око прибират повече.А колко киросин изпускат над главите тези които се снижават за кацане?
11
1
 
14
 
! Отговори
Диспечер #1 преди 5 години
Таксата е малко по-висока и приходите отиват за заплати на работещите в РВД, за обучение,, за оборудване и т.н.. По закон предприятието няма право на печалба и на остатъчни финанси в края на счетоводната година. Затова заплатите са високи. Разбира се една част от тия пари отива в политическите централи под една или друга форма. Вратички винаги има и това е неизбежно. РВД е хранилка на всяка власт. Но най-айдушки го грабиха Костов и псевдоВисочеството.
10
8
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Плащат да ни тровят с кемтрейлс, капиталистите... За Бога, бракя, не дишайте!
9
1
 
3
 
! Отговори
Да бе преди 5 години
Ако това е вЕрно, заплати и пенсии ще са над Гръцките в тази държавица!
8
1
 
10
 
! Отговори
Може би? преди 5 години
Мисля, че не плащат за небето, небето по принцип е безплатно - така е по международните закони. Такса небе никой не събира. Според мене плащат за да се подържа система от радари и радиостанции и да ги ръководят диспечери.
7
6
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
при този трафик и при новото летище в Истанбул давате ли си сметка за природатаи хората в българия на какъв шум и вредни емисии сме подложени коментирамесамо парите но не и фаталните вреди
6
1
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
120 000 X 365=43 800 000 на година.Първо,що сега разбирам за тия пари?Второ,къде по дяволите отиват?
5
10
 
8
 
! Отговори
? преди 5 години
Хей, сладури ,вие незнаете ли , че от 30 години време всичко отива в джобовете на ГЕРБ ? Не питайте....то е ясно.
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кдеВ икономиката на страната.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно,това е докато продадем летището.Там е зорът и напънът.
2
3
 
12
 
! Отговори
кде преди 5 години
И, кде потъват тия пари ?
1
15
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
С тази бирническа политика- скоро и самолетите ще заобикалят България хахахахаххх