Нетрудоспособни, куци, с ТЕЛК... А иначе – на гурбет и по строежите!

Масово в ромската махала в Ямбол живеят хора с ТЕЛК
5 фев 2019 14:50,
111
Нетрудоспособни, куци, с ТЕЛК... А иначе – на гурбет и по строежите!
Снимка: Reuters, архив

В ромската махала в Ямбол през две-три къщи живеят хора, които поне по документи, са с тежки увреждания и имат ТЕЛК. Същите тези хора обаче работят в строителството или дори са в чужбина да работят.

Една от болните е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК жената е след тежък инфаркт и се движи трудно.

 Янкова обаче твърди, че "няма такива работи".

Още по темата

"Здрава съм напълно ", категорична е Вяра пред bTV. За ТЕЛК жената е инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае.

"Не, няма такива работи, може би грешна информация ви дадоха... Здрава - права съм, 10 години съм работила, заради сина си останах да гледам децата, иначе още щях да работя”, казва още Вяра Янкова.

На съседната улица живее друга жена с ТЕЛК - 75% инвалид след мозъчен инфаркт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според съпруга й обаче тя работи в чужбина.Заминала е за Германия преди година. Какво обаче работи в Германия жена, която би трябвало да куца с един крак и върви с бастун остава мистерия, а собственият й съпруг дори забравя, че я познава.

Най-зле според експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж на следващия адрес. В решението е записано, че освен с бастун се движи и с придружител дори на къси разстояния. През март миналата година ТЕЛК комисията му дава 95% инвалидност отново с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му разказва, че е строител и дори в къщи не оставал без работа.

Общото между всички случаи е не само диагнозата, но и мястото, от което излизат решенията - болница "Свети Пантелеймон " в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът д-р Радостин Иванов, чиито подпис стои под спорните документи.

"Може да се е възстановила след няколко месеца, инсулта може да е бил 5-6 месеца преди явяванета”, обяснява д-р Радостин Иванов как така хора с висока степен на нетрудоспособност работят в строителството.

Лекарят твърди,че експертизите му са точни и хората са получили внезапно подобрение.

За доктор Димитър Брънков чудотворното изцеление на пациенти с подобна анамнеза е невъзможно.

"И без да съм невролог щом пише тежка степен, той няма да може да работи, не знам той сигурно няма да може да си сготви в къщи, а не да работи като строител", посочва д-р Брънков.

Голяма част от решенията на ТЕЛК комисията към ямболската болница са без епикриза,но според председателят й тя не е задължителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
16
 
! Отговори
куестшънт преди 5 години
За сведение: Териториална експертна лекарска комисия, съкратено ТЕЛК.В този ред на мисли, какво следва да се има предвид от подзаглавието: "Масово в ромската махала в Ямбол живеят хора с ТЕЛК", защото едва ли някой иска да "живее" пък било и "масово" и то с "комисия", била тя и "лекарска".Е, може би имате предвид, че много от жителите на махалата са с експертни решения, издадени от ТЕЛК. Ако ви интересува де, поне аз мисля така!
10
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата комисия, начело с председателя си - под строй към затвора.В Хасково 100 процента инвалид - напълно сляп кара такси.
9
7
 
21
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Интересно ,а кой е им дал ТЕЛК?Навярно не са роми,щото роми няма лекар,а само българи и се пита човек,а кой е по-виновен,тези които ядът баницата или тези които им продават,а не трябва да правят това.Търсете вината в тези които са продавали,а не тези които са купували .
8
0
 
30
 
! Отговори
Лекари преди 5 години
Не виждате ли, че лекарите масово напуснаха страната. 2,5 млн трудоспособни също. Останаха само тия с телка и няколко американски бази.
7
11
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
"...мозъчен инфаркт..."Току що Борянчето заслужи "Нобел" за принос в медицината..."...чиито подпис..."...и езикознанието!
6
5
 
18
 
! Отговори
Почнахте да говорите преди 5 години
То се знае това от 20 години насам е така. Не се правете, че чак сега забелязвате. Според мен, няма пари за Ф16 и сега се почна едно търсене, къде отиват парите и да се запушват дупките
5
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кметове на селата са масово с ТЕЛК, Корупцията е в цялата администрация.
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минимална пенсия в Гърция е 500 евро а в бг 100 евро при по-високи цени в бг.
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да им вдигнат пенсиите че да може да си купят лекарства. Лекарите им искат и пари под масата за операции и лечение.
2
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРП и ОП им резнаха пенсиите, не достигат и инфлацията е висока и те се принуждават да станат роби на запад за някой долар.
1
1
 
40
 
! Отговори
.. преди 5 години
Не е луд тоя, който яде баницата, а този който я дава.Колко супер луксозни коли има, които се водят товарни...И много други...