Европейско дърво на годината: Дъб в Рани луг е на лечебно място

Над 300-годишното дърво се извисява до двора на църква
Обновена: 6 фев 2019 14:01 | 6 фев 2019 13:40, Елка Василева
13
Европейско дърво на годината: Дъб в Рани луг е на лечебно място
Снимка: treeoftheyear.org

Българският претендент в надпреварата "Европейско дърво на годината" - над 300-годишният дъб-цер в трънското село Рани луг расте в лечебно място, коментираха за БТА Пенко Янков и Людмила Гюрова, номинирали дървото.

Вековният красавец се е извисил до двора на църквата "Свети Николай". Дъбът е висок 20 метра, обиколката му е около 4 метра и 80 сантиметра.

В миналото под сянката на цера местните правели ритуала "отгрибане на сугреби", който се практикувал при наличие на обриви. За целта хората постилали слама, върху която заставал болният. В същото време баячка имитирала как ровят кучето и котката и изричала лечебни заклинания. След това обривът като по чудо изчезвал, разказа Гюрова.

Още по темата

Според нея и името на селото Рани луг произтича от луга, което е също белег за лечебни дадености на района. Легенда разказва, че животните, които се хранели с жълъдите на дъба, прогонвали битуващи в Трънския край гяволетини /дяволи/, заради което мястото се смятало за пречистено. Митичните гяволетини били по-добри от караконджулите и вампирите. Според преданията те се явявали в образ на яре, кон или жена. Дяволите крали чуждия урожай от нивите и го прибирали в своята, нареждайки страшни заклинания. Жителите на Рани луг успели да се избавят по много хитър начин от гяволетините, като засадили в дяволските дупки борова гора, разказа още Гюрова.

Обителта до ранолужкия цер - църквата "Св. Николай", е сред най-старите запазени църкви в Знеполе, допълни Гюрова. През Възраждането там е било открито килийно училище /1859 г./. След като по времето на социализма храмът бил занемарен и покривът му рухнал, местното население предприело инициатива по възстановяване на старината. Сега църквата е укрепена - притворът е подсилен с бетонни колони, а през есента на 2012 г. и покривът бил подменен.

Ранолужкият цер очаква подкрепа

Над 300-годишният дъб-цер в трънското село Рани луг спечели първо място в конкурса "Дърво с корен 2018" у нас с 1 236 гласа. От 1 февруари 2019 г. трънският исполин влезе в ожесточена надпревара с още 14 европейски дървета. "Конкуренцията е силна, борим се с държави като Русия, Великобритания, Испания, Франция. Те са големи, с многобройно население и освен това се подкрепят по съседски за вота за второто дърво. Затова се надявам да привлечем за гласуването нашите съседи от Сърбия и Македония, а може би и от други страни, които не са представени на конкурса", сподели Гюрова.

Според нея евентуална победа на ранолужкия цер би била безценна национална реклама за България и би повишила интереса към страната ни като туристическа дестинация.

Гласуването ще продължи до 28 февруари, като през последната седмица - 22-28 февруари - резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. За да се гласува, трябва да бъдат избрани две дървета и да се потвърди изборът чрез активиране на връзка, получена на посочен електронен адрес.

"Всеки може да допринесе, като не просто гласува лично, а разпространи идеята сред широк кръг приятели, съседи, колеги, роднини и като ги помоли да гласуват и те, а в някои случаи и като им разясни как точно се гласува, тъй като по-възрастните хора се затрудняват понякога", апелират организаторите.

Миналата година за определяне на победителите са били подадени 200 000 гласа. В тазгодишното издание организаторите от сдружение "Партньорство за околна среда", в което участва и българската организация фондация "ЕкоОбщност" очакват още по-голям интерес, защото има две новоприсъединили се страни - Франция и Холандия.

Това е второ участие на трънско дърво в европейската надпревара. Шествековният дъб в трънското село Насалевци, който се състезава за "Европейско дърво на 2017 г." , не успя да спечели приза. Три години по-рано старият бряст в Сливен бе избран за "Европейско дърво на годината 2014". Победителите в тазгодишния конкурс ще бъдат обявени на церемония на 19 март в Брюксел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
В статията вдясно от тази има качен линк.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте линк за подкрепа
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер е дъбчето :)
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че след като като избраха за европейско дърво на годината, Сливенският бряст изсъхна..
7
0
 
0
 
! Отговори
Пак неграмотно преди 5 години
пишете. Излиза, че дървото е високо, колкото двора на църквата. Това се учи във втори клас.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
300 годишно пише.Не лъжете!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
Ристу преди 5 години
Помислих, че е в двора на болница, а то някакви фентъзи лечебно място. Както и да е, разгледах другите претенденти. Има и по-красиви дървета от това. А и тези конкурси са големи глупости. Което и дърво да спечели, няма да тръгна на екскурзия да го гледам на живо.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Над 300-вековното дърво се извисява до двора на църква"300*100 = 30 000Ooooo, йес! Ахахаха!!!
3
1
 
15
 
! Отговори
над 300 вековното?!? преди 5 години
30 хиляди години, не си поплюва това дърво...
2
2
 
7
 
! Отговори
Трол преди 5 години
И "Слепия" електорат на ГРОП с S-класите..
1
4
 
11
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Европейско дърво на годината е Боко, заедно с ГРОП..