Телефонни измами - всекидневието на възрастните българи

Специалист: Как не чуха тези хора, как не разбраха...
7 фев 2019 12:15, Петя Славова
29

Пореден фрапиращ случай на телефонна измама у нас. 71-годишен архитект даде на ало измамници близо 92 хил. лева и златни накити. На 25 януари арх. Светослав Стоилов е измамен от мъж, който се представя за служител на ДАНС.
Още по темата

Най-често жертви на този тип измами са възрастни хора, които дават всичките си спестявания. На ден в България се реализира средно по една телефонна измама.

Според криминалния журналист Стефан Ташев това е социален феномен, а телефонните измами са в действие от 1993-1994 година. По думите му полицията очевидно не може да се справи с проблема.

"Почнаха с измами за части от машини, после бяха колети от чужбина, пострадали от катастрофи, сега се стигна "полицаите" да ти искат пари. Тези хора наистина са добри психолози, учат се как да манипулират хората по телефона", обясни той в "България сутрин".

"Полицията не разполага с агентура в тези кланове, те са затворена общност. Наемат хора, които да приберат парите от измамените. Тези хора нямат връзка с босовете на веригата", допълни Ташев.

Богдана Лазарова, която също работи като криминален журналист, посочи, че всичките 96 контролни органа в държавата не си вършат работата.

"Потресена съм. По 3 пъти на ден се говори за тези измами. Как не чуха тези хора, как не разбраха предупрежденията?! Тази схема с полицията от няколко години не е променяна. Това е най-чистата изявена форма на ромска престъпност", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Лазарова е на мнение, че възрастните хора "се хващат на въдицата", тъй като се чувстват потребни, помагайки на "полицията". Другият фактор е, че масово децата им са в чужбина и няма към кого да се обърнат за ситуацията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
болестите на мозъка са в основата няма профилактика няма читавилекарства в софия не можеш да намериш свястен доктор а си представете впровинцията какво е
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през комунизма как имаше агентура в ромските махали ..а сега няма
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах, пенсионерите как умират от глад и ровят по кофите пък имат десетки хиляди левове?
1
0
 
27
 
! Отговори
бай х преди 5 години
как не ги хванаха досега тия ало измамници .....дори от румъния да се обаждат пак има опции да ги хванат ..... както и да е ... на милицията заплатката си върви ...накрая+ още 20 заплати на куп