BG "изцеление" с ТЕЛК - от 80% неработоспособност до... напълно здрав

Шокиращо разминаване в две оценки, само за 36 месеца
9 фев 2019 07:30, Петя Славова
77

Шокиращо разминаване в две оценки на ТЕЛК от една и съща комисия в рамките на три години. 20-годишен младеж с рядкото и нелечимо генетично заболяване - муковисцидоза, първо е диагностициран с 80% неработоспособност, а 36 месеца по-късно получава документ, че е напълно здрав, предаде Bulgaria ON AIR.

През 2016 година в Четвърта многопрофилна болница за активно лечение в София д-р Николай Николов разглежда документите на пациент с диагноза кистозна фиброза с чревни прояви. Той отсъжда 80% неработоспособност на пациента.

Още по темата

Три години по-късно, на 1 февруари 2019 година, същата комисия с председател д-р Николай Николов, отново разглежда документите на пациента, въпреки че диагнозата кистозна фиброза с чревни прояви е непроменена. И отсъжда, че пациентът е 100% работоспособен.

Муковисцидозата е най-разпространеното генетично заболяване в наши дни. За него няма лек, а то се развива през целия живот на пациента.

Според статистиката всеки 1 на 4 души носи гена на болестта.

От Асоциация "Муковисцидоза" смятат, че този случай може да отвори кутията на Пандора и пацеинти с тежкото генетично заболяване по документи да се окажат напълно здрави. Според ТЕЛК.

Без успех опитахме да се свържем с председателя и членовете на Комисията, взели решението. Според европейския регламент муковисцидозата трябва да се лекува в специализирани центрове. В България обаче такива няма.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
8
 
! Отговори
Безмилостно! преди 5 години
На много хора вече намаляват процента инвалидност, който са имали от години. Това означава намаляване и на средствата, с които трябва да живеят. Не всички имат близки, които да им помогнат. Изобщо, управляващите, министри, депутати, получаващи срамно големи за постигнатите резултати заплати, имат ли представа как се живее с 200-300 (че и по-малко) лв на месец?
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите болни,най здравите болни!2
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имах колега с 30 години стаж 1-ва категория се пенсионира с 500 лв, а един друг от братята от 25 годишен вече 14 години взима 250лв., защото го изкараха луд с право на работа.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и докторите в БГ не са много стока, при положение че няма осъден лекар и че като си плати всеки може да стане такъв, какви резултати изкате. Бъдете здрави и дано не ви се наложи да ходите на лекар.
39
0
 
12
 
! Отговори
дано не подменям тем преди 5 години
Телковете са пълни от чакащи освидетелстване мургавелки и мургавелчовци. Охранител казва, че има дни, когато няма и един бледолик(много здрави се оказахме). Наскоро към края на деня се появил мъж, който не приличал на присъстващите, но той се оказал полицай, който е там по работа. Лекарите от ТЕЛК не могат да издадат решение, без да им са представени документи, издадени от болнични заведения и специалисти. Проблемът е някъде там...
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Taka e ....kato ne otivat napravo pri chudotvornata ikona...
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покрай кампанията за фалшивите телкове, държавата ще прибере парите и за истински болните. Това е целта - от средствата, отпускани за инвалиди да се вземат колкото може повече, без оглед на това дали ще се вземат от хора с фалшиви телкове или от истински болни и инвалидизирани хора. Типичния цинизъм на българската държава, който ще бъде подкрепен от много хора, защото са активизирали страшно много ресурс в промиване на мозъците и насаждане на омраза, внушавайки че повечето телкове са неистински.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, има фалшиви инвалиди , но процентът е малък. Голямото източване на бюджета е чрез обществените поръчки.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нашата аптека има лекарства и за още неоткрити болести.И в телк е така,дори и болните от нелечими болести се проверяват периодично да не би някой да се е изцерил.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свобода на словото КОГА ???защо триете коментарите ?
33
0
 
9
 
! Отговори
Славчо преди 5 години
Българските болни най-здравите болни
32
1
 
18
 
! Отговори
До българин преди 5 години
В будна кома са нашите политици, но достатъчно будни, за да се грижат за собственото си благополучие! Сега борбата е за евродепутат, там са големите пари. Народът да се оправя сам, нали му дават помощи, колкото да не умре веднага.
31
0
 
23
 
! Отговори
Народе??? преди 5 години
Не е сложно, но съзнателно не се прави!Добри заплати, добри пенсии, грижи за болните, децата и възрастните. Няма пари? Има достатъчно, но не се разпределят справедливо. Обидно е на човек , работил 35-40 години, плащал всички данъци, да не му стига пенсията за ток, вода, отопление, да гладува и да очаква някакви "помощи", за да живее нормално. Къде го има това по света? Първи по бедност, защото сме първи по търпение!
30
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 5 години
На дете в будна кома,Телк намаля от 100 % на 95% сякаш оздравява!Бойко се е разпоредил изцеление на болните!
29
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази държава всички сме инвалиди!Би трябвало да дават пенсии на всички, които оцеляваме в тази престъпна среда!И без това са подаяния, жълти стотинки.
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се гледа само основното заболяване. Ето това е начинът да се отнемат проценти инвалидност и помощи от истинските инвалиди.Съзнателно се пропуска проблемът с парите. Семействата на инвалидите обикновено бедстват. Поради постоянните грижи за болния, рядко могат да постигнат добро финансово положение. Друго: пенсионерите поради възрастта си имат редица заболявания. Но ако получават пенсии, достатъчни за нормален и достоен живот, те няма да се подлагат на мъчителните процедури с ТЕЛК.
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойчо , Бойчоооо , комунисте мой !
26
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са истински лечители. Лекуват муковисцидоза, трябва да получат Нобелова награда за медицина. Кои са тези велики учени? Дайте ги по телевизора и по световните медии. Науката много напредна в България.
25
2
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Комисията описана в статията хич не се е притеснила, че показва явна корупция в оценките. Щото иначе пискат как им лошо в Бг, ама за подобни магарии в бленувания им "запад" се ходи в затвор и/или се става голтак..
24
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб карат хората с ампутирани крайници да ходят всяка година на преглед за да се види дали крайниците не са им пораснали.