BG "изцеление" с ТЕЛК - от 80% неработоспособност до... напълно здрав

Шокиращо разминаване в две оценки, само за 36 месеца
9 фев 2019 07:30, Петя Славова
77

Шокиращо разминаване в две оценки на ТЕЛК от една и съща комисия в рамките на три години. 20-годишен младеж с рядкото и нелечимо генетично заболяване - муковисцидоза, първо е диагностициран с 80% неработоспособност, а 36 месеца по-късно получава документ, че е напълно здрав, предаде Bulgaria ON AIR.

През 2016 година в Четвърта многопрофилна болница за активно лечение в София д-р Николай Николов разглежда документите на пациент с диагноза кистозна фиброза с чревни прояви. Той отсъжда 80% неработоспособност на пациента.

Още по темата

Три години по-късно, на 1 февруари 2019 година, същата комисия с председател д-р Николай Николов, отново разглежда документите на пациента, въпреки че диагнозата кистозна фиброза с чревни прояви е непроменена. И отсъжда, че пациентът е 100% работоспособен.

Муковисцидозата е най-разпространеното генетично заболяване в наши дни. За него няма лек, а то се развива през целия живот на пациента.

Според статистиката всеки 1 на 4 души носи гена на болестта.

От Асоциация "Муковисцидоза" смятат, че този случай може да отвори кутията на Пандора и пацеинти с тежкото генетично заболяване по документи да се окажат напълно здрави. Според ТЕЛК.

Без успех опитахме да се свържем с председателя и членовете на Комисията, взели решението. Според европейския регламент муковисцидозата трябва да се лекува в специализирани центрове. В България обаче такива няма.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се намерят спешно 3 милиарда за самолетите. Какво пи-лесно от това да се отрежат парите на беззащитните инвалиди. Нали те и без друго не гласуват за ГЕРБ.
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се разбира какво искате да кажете с горното!!Диагнозата е поставена с цел точене на здравната каса а после на болниятму е притрябвал документ че е здрав??Или пък при преосвидетелставнето не е искал вече да си плати на доктора и те саго отрязали??Намерихте ли "болният"-здрав??НЕ??Защо??
21
1
 
52
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Парите за инвалидни пенсии изтичат при мнимите болни, а до истинските болни стигат малко пари! Болен здрав носи!
20
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега, да ви обясня:плащаш си - и те пишат болен, няма значение дали си здрав или боленне плащаш - пишат те здрав, няма значение дали си здрав или болен
19
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мой приятел с ампутиран крак,му се опъваха Телка,че нищо му нямало.Документите му били съмнителни.А бе ей хора.То се вижда какво не ми е наред.Пазарят се на обикновените хора.Иначе пред ромеите трепкат
18
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли как се дава процент от ТЕЛК? Комисията не те преглежда и не ти прави изследвания. В зависимост от заболяването, след посещение при личния лекар, пациентът тръгва по различни специалисти, които го преглеждат и опидват заболяването. На базата на цялата документация комисията се произнася. Но понеже цялата ни работа е "никаква" нашите законотворци започнаха от опашката, вместо от главата.
17
13
 
23
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Много сте прав/а. Целта беше да се орежат и спестят пари и те са решили да пестят от инвалидите. Колкото и да говорят фалшивите инвалидни пенсии са изключително малък процент. Всички ощетени да съдят до дупка.
16
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен по-голямата част от инвалидите в България са фиктивни. Почти всеки от маалата е инвалид и взима пари за инвалидност, отделно помощи за безработен, отделно помощи от разни организации, отделно жените взимат детски.Навремето мой познат поиска да взима помощи за инвалид, но не му дадоха. Той наистина имаше проблеми. Те са преценили, че не е инвалид. И той пак отиде, даде 100лв. и вече го признаха за инвалид. Има си "процедура". Не е решил не е станал някой инвалид в България.
15
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно беше, че с промяната в закона няма да се спрат фалшивите телкове. Просто няма как, а ще бъдат ощетени реално болните хора. Срам! Защо от министерството мълчат? Явно това е било целта.
14
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с Ларгото? Какво стана с Кръстника с апартаментите? По колко милиона източвали болниците на месец? Какво стана с асфалтовата мафия? Нещо мълчите.Всеки ден с ТЕЛК се занимавате.Това е масирана акция за орязване на всякакви социални плащания.Заради 10 или 20 случая в цяла Бг вие клеветите всички инвалиди и преувеличавате, и преувеличавате, раздувате и раздувате най- дребното нещо. "Свободните" медии.
13
1
 
24
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
Ако сме нормална държава, а не овчарник, с тази документация Никито влиза в затвора моментално. Но в държава където българи, турци и роми са малцинство, а офтсите мнозинство, изхода ще е нещо невероятно!
12
12
 
7
 
! Отговори
Луд преди 5 години
До АнонименТамън се чудех, кога пак някоя партия /в случая ГЕРБ/ ще се окаже виновна, че 80% българи са лъжци, мързели и крадци. ГЕРБ са виновни, след тях ще са виновни следващите, преди тях бяха другите и те така си мина живота.
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо е цялото това мъчение с телкове, болници, здравни каси? Просто ГЕРБ да приемат едно решение в парламента, че всички българи са здрави и да закрият всички здравни учреждения. Така в хазната ще влязат много средства и ще има за 2 % увеличение на пенсиите и за купуване на колкото си искат F-16.
10
6
 
19
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Викаш ТЕЛК не са фалшиви. Наистина в Плевен 80% от хората са нетрудоспособни инвалиди. Вадили няколко случая. Масово ТЕЛК е измама и масово тези дето са с над 50% са фалшиви. Очаквам да сме ят закона и за измама, водеща до крадене на държавни средсъа да се дава до живот без право на замяна.
9
0
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Трябва да е благодарен на ГЕРБ за оздравяването си!
8
24
 
9
 
! Отговори
До Ники преди 5 години
Да кажеш, че заради ГЕРБ ТЕЛК са фалшиви е най-голямата лъжа изречена някога. Я виж статистиките, от кога започва проблема. Далеч не е от ГЕРБ. Основната причина е простотията българска и сега, когато се опитват да въведат ред се редите да плюете, защото вие не искате ред и правила - искате да сте си терикати. Като ви глоби КАТ г ревете, че крадели народа. Народно за вас е да си правите, каквото искате. Няма да я бъде тая. Ред, правила, глоби, затвор и гърч за вас. Докато се научите.
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дуржавата е прогнила от корупция,а Вац ни облъчва колко сме добре.
6
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата кампания срещу "фалшивите" телкове е за прибиране на повече пари от държавата. Така се прави - намират се определен брой случаи на измами с ТЕЛК, прави се медийна кампания, настройва се обществото и след това започва масово отнемане на телкове или решения, които дават минимални социални помощи. Държавата икономисва милиарди, които ще се употребят за политически далавери и всички са доволни.
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакъв гербав "талант" тук разбра от всичко, че "плюваме по България".Няма толкова спрели хора като гербавите избиратели, наистина!
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя темата е за едно, те "милите" превключиха за това за което им се плаща, да плюват България!