BG "изцеление" с ТЕЛК - от 80% неработоспособност до... напълно здрав

Шокиращо разминаване в две оценки, само за 36 месеца
9 фев 2019 07:30, Петя Славова
77

Шокиращо разминаване в две оценки на ТЕЛК от една и съща комисия в рамките на три години. 20-годишен младеж с рядкото и нелечимо генетично заболяване - муковисцидоза, първо е диагностициран с 80% неработоспособност, а 36 месеца по-късно получава документ, че е напълно здрав, предаде Bulgaria ON AIR.

През 2016 година в Четвърта многопрофилна болница за активно лечение в София д-р Николай Николов разглежда документите на пациент с диагноза кистозна фиброза с чревни прояви. Той отсъжда 80% неработоспособност на пациента.

Още по темата

Три години по-късно, на 1 февруари 2019 година, същата комисия с председател д-р Николай Николов, отново разглежда документите на пациента, въпреки че диагнозата кистозна фиброза с чревни прояви е непроменена. И отсъжда, че пациентът е 100% работоспособен.

Муковисцидозата е най-разпространеното генетично заболяване в наши дни. За него няма лек, а то се развива през целия живот на пациента.

Според статистиката всеки 1 на 4 души носи гена на болестта.

От Асоциация "Муковисцидоза" смятат, че този случай може да отвори кутията на Пандора и пацеинти с тежкото генетично заболяване по документи да се окажат напълно здрави. Според ТЕЛК.

Без успех опитахме да се свържем с председателя и членовете на Комисията, взели решението. Според европейския регламент муковисцидозата трябва да се лекува в специализирани центрове. В България обаче такива няма.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
56
 
! Отговори
ами преди 5 години
Публична тайна е как здрави хора вземат инвалидна пенсия,а болни не могат....тук е държавата на подкупите.....от пъдаря до царя....
2
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Финансовият министър живее по имоти на "бизнесмени", транспортният такъв предизвиква "случайни" събития, при които загива детето му, но законовите последствия са 0, МС плаща 42 млн.на бивш свинар за ненужна дупка във Варна и т.н. но сега трябва да сме много изненадани!Та тук си е Страната на чудесата!
1
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно нормално за държава, управлявана от криминални престъпници!