Жертва на домашно насилие: Не търпете!

Всяко пето убийство на жена - заради ревност
9 фев 2019 14:00, Петя Славова
36
Жертва на домашно насилие: Не търпете!
Снимка: pixabay.com

Всяко трето умишлено убийство е на жена в дома ѝ, а всяко 5-то заради ревност. Наблюдава се увеличение в броя на убийствата между 2016 г. и 2018 г., показват данни на статистиката. Всеки трети човек е ставал свидетел или познава някой, който страда или е бил малтретиран в дома си. Мъжете също по някога са жертва на домашно насилие.

Стряскащите данни накараха най-сетне парламентът да направи промени в закона и официално призна домашното насилие за престъпление. За убийство при домашно насилие наказанията са от 15 години затвор до доживотен такъв. Следене на интимен партньор в условията на тормоз се наказва с до 5 години лишаване от свобода, а закана за насилие - с до 6 години затвор.

Още по темата

Но според специалисти и жертви на домашно насилие, мерките не са достатъчни. "Превантивните мерки би трябвало да са повече. Преди последствията би трябвало да има възпитание у дома още за малките момичета - какво означава насилието, как изглежда то, как може да се промени човекът, който обичаш след време. А за момчетата - какво може да се случи, ако не си сдържат нервите", коментира пред Нова тв Диана Николова - жертва на домашно насилие.

"Искам да кажа на всички да не търпят. Това е много трудно решение и първите дни, след напускането на такъв човек, са най-сложни, но решението е за вас", обясни Диана.

Според Елена Кръстева, координатор на Алианса за защита от насилие основано на пола, преди това юрист в Българския хелзински комитет, са необходими редица превантивни мерки като обучения, психологическа работа с жертви на насилие, особено с децата, за да не възприемат те агресивно или пасивно поведение.

Специалистът смята за позитивна промяната в закона, при която потърпевшите лица дори не е необходимо да подават жалба, ако прокуратурата вече установила нарушение, тъй като често пострадалите са манипулирани от посегателите си, след като са се оплакали.

"Има много случаи, в които полицията не взема мерки и не задържа извършителя, когато е нарушил заповедта за защита", добави още тя и изрази мнениe, че трябва да има регистър на извършителите и те да бъдат наблюдавани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До баба мараНяма гаранции, насилието не е "привилегия" само на етноса. Често то се прилага и реципрочно търпи и от високо образовани хора.
14
2
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
какво значи не търпете вместо да се занимавате с насилници си вземете книжкитезавършете висше образование научете един чужд език намерете си хубава работаи чак тогава се занимаваите с женитба при първия сигнал че има нещо нереднобягаите и не се обръщаите
13
0
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Защо лъжеш като НПО активистка?
12
0
 
5
 
! Отговори
Значи преди 5 години
Прочетох разказа "Лудата". Там става въпрос за това, че дъщерята на " лудата" е станала пpocтитyтка в големия град. Никъде не се говори са домашно насилие.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакай малко, "Лудата" не беше ли за майка, която се оплакваше, че дъщеря й отишла в София да работи като прислужница и ражда извънбрачно дете?
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомнете си онзи разказ на Елин Пелин." Лудата "или го прочетете! Сигурно е писал този разказ в началото на миналия век, но изглежда психологията на българина не е мръднала на сантиметри от онова време, когато става въпрос за домашно насилие и че той смята това за законно. Накратко, една жена тича разплакана и пребита за пореден път от мъжа си да се жалва на селския поп и умолява за помощ , а хората просто си казвали, че тя е луда , защото редовно я чували да крещи и плаче... А някои подмятали, че трябва да търпи и да не се оплаква, понеже това е законният й съпруг, все едно Бог е р
9
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** вечно е голям мъж. Жената вечно му е длъжна - трябва да готви,чисти,работи,гледа него и децата,да му се подчинява щото той е мъжът. Ако естествено не изпълнява неговите нарежданията тя трябва да бъде ступвана за да си знае мястото - сиреч подчинена на ***.Ние след 20 години може и да се изравним с европейците по стандарт,по манталитет и след 120 няма да можем обаче.
8
13
 
7
 
! Отговори
Западноевропеец преди 5 години
От коментарите си личи, че българинът е сексист. Забелязал съм, че винаги щом се появи някоя новина за изнасилена жена, голяма част от коментиращите смятат, че тя си го е измислила, за да привлича внимание. Също така, когато има новина за пребита или убита жена от мъж, винаги има много хора, които смятат, че жената си го заслужила по някакъв начин, даже и да не знаят какъв точно е случаят. ИК изобщо не е най-големия проблем на държавата ни, но простия Бай *** не може да го проумее.
7
1
 
23
 
! Отговори
ъхъ преди 5 години
Това е третата статия с напълно аналогичен текст в онлайн медии (до момента е публикувана в Дир и Новини.бг! Защо не напишете, че е платено съобщение? Жалки сте ...
6
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Ето как трябва да се отнасяш към семейния живот................да те наяхат в дранголника за да се сетиш че с бой и психо насилие не става! Дано спазват закона с пълната му строгост за да "пометнат" дебелите тикви с животинските манталитети!
5
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6"В самото начало на брака вместо да се гушка с половинката си и да я гали трябва да постави картите на масата и да каже"В Тъпуния разсъждават като отпреди 500 години и за това нищо не излиза! Ще си се смилате и така докато поумнеете!
4
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домашното насилие се поражда от ред фактори. Жената обича да се чу.ка с чужди мъже. Мрази да готви и чисти. Не се грижи за децата. Обича чашката и заспива с нея. Само един от тези фактори е достатъчен да се породи конфликт. Но какво се оказва. Оказва се че мъжът е виновен. Съгласен съм че мъжът е виновен защото е изпуснал юздите. В самото начало на брака вместо да се гушка с половинката си и да я гали трябва да постави картите на масата и да каже. Ето как трябва да се отнасяш към семейния живот
3
4
 
19
 
! Отговори
Кътил под чехъл преди 5 години
Жена ми счупи тръбата от прахосмукачка та в гъба ми и главата.Излъгах я че ще взема аванс ,ама не стана . За тъщата няма да споменавам че става страшно.
2
4
 
20
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Статия от хумористичната част на сайта.
1
5
 
22
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Ако всяко трето предумишлено убийство е на жена, тогава две трети от убийствата са на мъже. Какво казва ИК по този въпрос?