Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!

Няма лоши породи, има лоши стопани
Обновена: 11 фев 2019 13:28 | 11 фев 2019 07:10, Екип на Dnes.bg
159
Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!
Снимка: Dnes.bg
Няма лоши животни, има лоши стопани. Дори когато се отнася за питбулите.
 
През последните години по медиите започнаха да се появяват статии от типа: "Питбул нахапа петима души", "Питбул подивя", "Питбул-убиец". Плашещите заглавия и типичното стадно поведение на обществото "каквото прочета в интернет е вярно" успяха да спечелят на породата изключително лошо име. 
 
Здравата физика на питбулите и навика комлексирани хора да ги гледат и тренират с цел злоба и агресия, пречат да се видят милите очи и гальовният характер на тези животни. Задайте си въпроса защо пуделите не са с подобна репутация? Защото не са със същата физика и няма как да се ползват за злупотреби. Нима в боя с петлите, те са виновни? Или хората? В каквито ръце попадне животното, в такова се превръща.
Още по темата
 
И за тези, които не са добре запознати с питбулите, ще обясним що за животни са. Разбиранията за тях са погрешни заради неправилно отглеждане и заплашителния им вид. В САЩ навремето питбулите са били наричани Nanny Dogs. Използвали са ги за бавачки, защото са любящи, весели и семейно ориентирани кучета. Причината, поради която са били оставяни насаме с децата, е, че са особено привързани към семейството и търпеливи с малките.
 
Те често са общителни и с непознати и затова са считани за лоши пазачи. Всички нормални хора, които отглеждат питбул, могат да потвърдят този факт. Това са лоялни кучета, които са с лоша репутация заради дезинформация. Много изследвания показват, че питбулът е второто най-добро куче след голдън ретрийвъра. Те често се използват за търсене и спасяване.
 
Всеобщо схващане е, че това са "бойни кучета", но такива не съществуват. В такива ги превръщат лошите хора. И за това често са замесени в случаи на нападение. Много проучвания показват, че проблемите с питбулите идват от неправилно отглеждане, не от самата порода. Грешките са лоша социализация, липса на кастрация и злоупотреба. Грешки, на които всяка една порода може да стане жертва.
 
Агресията на питбулите се дължи до голяма степен на предотвратими фактори и породата не е един от тях. Всичко опира до отглеждането на животното. Да, питбулите са пълни с енергия. Могат да изядат краката на кухненските ви столове, но лабрадорите, пекинезите, дакелите и помераните също могат. 
 
Искаме да ви запознаем с няколкото питбула от приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров. Това са Ким, Клои, Макс, Блеки, Бамби, Рая, Демон, Рони и още много други. И са там, защото не те, а стопаните им са били жестоки. Някои от тях наричат приюта "свой дом" от почти четири години, защото са прекалено страшни за обществото.  
 
Знаете ли какви са техните истории? Бити, изоставени, използвани, осиновени и захвърлени обратно в приюта. Но те не губят надежда в хората, напротив. Големи и добри, те търпеливо чакат техният човек да дойде и да им позволи да спят на канапето, да го оближат за добро утро и да тичат с все сила след някоя пръчка.
 
Ако отидете, ще видите тези "страшни" кучета да се гушкат като кутрета, да гонят топка, да ровят дупки в земята и безкрайно щастливо да се търкалят в локва с кал. Не искаме от вас да ги обичате. Искаме само да ги разберете. А ако някое от тях спечели душата ви, ще бъде успех. 
 
И за край не е лошо да си припомним тази добре позната максима - няма лоши животни, има лоши стопани.
 
Йоанна Коларова за Dnes.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: кучепитбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма лоши породи, има лоши стопани"Категорично НЕ Е така. Все едно да кажеш, че няма значение предпочитанието за храна на дадено животно и да си веган, който храни скален орел със зеле и моркови. Просто няма как да стане. Орелът си иска месо и това е в генетиката му. Същото е и с кучетата - просто си има породи, които са селектирани за специални нужди. И въпреки, че настроенията и характера на всяко куче варират (те са като характерите на хората), все пак някои породи са... бойни!!!
106
5
 
6
 
! Отговори
IBM vs Jeopardy преди 5 години
Един ден АНТИХРИСТ преди да седне на трона ще ползва тези списъци за отстрани конкуренцията. Всичко ще се случи за 24 часа и няма да има помен от ТИКВАТА и неговите ШЕФОВЕ!!!***, после спри КВАНТОВИЯ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ, за който Microsoft Cortana казва:"Не нямам гадже, но много харесах победата на IBM Watson в ТВ играта Jeopardy". За 5 минути изкара 50 000 долара.Искам да попитам МАФИОТИТЕ И КОРУМПИРАНИТЕ ЧЕНГЕТА: "ЩЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕТЕ БЕЗ ГЛАВИ? АКО УСПЕЕТЕ ЩЕ ПОБЕДИТЕ АНТИХРИСТ. ЗАЩОТО
105
7
 
24
 
! Отговори
ТВТ преди 5 години
До ИстинатаМного правилно. Имах ужасен страх от кучета преди години докато съпруга ми не ми подари бебе кавказка овчарка. Отгледах го от двумесечно бебе до 100 килограмов "звяр". Най - доброто, грижовно и приятелски настроено същество на земята беше - и към хора и към други животни. Но го гледахме с любов и търпение, в подходяща за социализация обстановка, с достатъчно място за тичане и игра, и винаги с къс повод и намордник навън;) Кучета с такива размери могат да наранят някого дори на игра.
104
13
 
5
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
Един от алгоритмите на IBM за откриване и предовратяване на престъпност работи по следния начин.1. Първо намира собственик на питбол или маркира всички собсвеници в цял един блок, ако на камерите в парка са разхождани питбули.2. После прави асоциации с маркираните хора и техните съседи.3. После ги свърза с техните роднини до 10то коляно4. После сортира и вади от списъка хората, които получават заплата по банков пътИма още няколко стъпки.и така супер компютъра разкрива престъпления за 10с.
103
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кучето става такова, каквото го направи стопанинът му. Агресивни породи кучета няма. Ако стане случка, винаги е виновен стопанинът, а не кучето.
102
31
 
17
 
! Отговори
Глупава порода! преди 5 години
Единственото куче което не е приятел на човека и често напада дори собственика си.Тия кучета не стават за нищо друго освен за бой. Доста са глупави и не се поддават лесно на полезно обучение. Тренират ги само със агресия.Не стават нито за полицейско куче, нито за овчарско, нито за куче водач. А най малко пък за домашен любимец.
101
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам само да споделя своето скромно мнение ,като собственик на питбул. Кучето се ражда без да е искало, но от човека който го осинови зависи ,какъв характер ще изгради.Ако е правилно възпитано ,няма да има проблеми. Аз макар ,че съм сигурна във своето куче никога не съм, си разрешавала да го пускам без каишка ,защото съм наясно, че аз колкото и да го обичам и да му вярвам/ на кучето/ има хора които изпитват неистов страх от тях. И когато има разбиране и от двете страни -няма проблем
100
15
 
27
 
! Отговори
Балкански Селяндури преди 5 години
Лично съм виждал дете с отлепен скалп с 30 шева на 4 годинки докоснат от такова мило зайче кето описвате.Не е приятна гледка, ама нали не е вашето.
99
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма лоши животни, има лоши стопани.Така е затова има изоставени ПИТБУЛИ просто кучетата издават характера на стопанина, и стопанина изоставя предателя.
98
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако кучето на съседа ви лае непрестанно на главата ви, може да подпишете тази петиция kuche.mypressonline/petition.php
97
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както искат хората отглеждащи кучета, трябват ясни правила и ред, както е в държавите от Западна Европа. Това освен всичко останало, включва и места за разходка на кучета, където кучетата могат да тичат отвързани, а не някакви тук да пискат, че кучетата тичали срещу децата в парка без повод. Доколкото знам,то и сега в София има места определени за разходка на кучета, което не пречи там да се разхождат и деца по същото време. За намордникът - или всички с намордник или всички кучета без намордник
96
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 96Да! Но някои асоциални хора смятат, че на куче могат да се доверят, а на човек не могат. Няма да коментирам умствените им способности и средата в която живеят. Най-малкото безпричинно ме е нападал уличен пес, дето неблагоразумно съм хранел.
95
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До питам кучкариНай-важното нещо е човека, всичко останало е второстепенно - това е правилото!
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично имам 5 кучета всички се изкарват вързани и със наморници всичките са големи породи с изключение на едно което е йорки което винаги е на повот, във другите държави има закони няма малко няма голямо куче всички са вързани абсолютно всички , няма йоркита няма померани и хъскита и т.н Защо в България не се спазва.Моето ме хапе кучетатанса като хората и ли ти допада някой или не това е положението.
93
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До питам кучкариНормален си "кучкарите" са ненормални.
92
8
 
25
 
! Отговори
питам кучкари преди 5 години
Що само за кучетата ви е жал? Не ви ли е мъчно да видите бездомно коте, ранен гълъб, болно агне,зайче или болно дете,?Защо е тази мания по кучетата?Някои от вас са ги издигнали в култ.Обичайте всички живи същества(изключвам ***,бълхи,въшки). Хората се дразнят да чуят,че кучето е повече от човека.Лично познавам една кучкарка,която все казва,че кучето й е като син и даже, е повече от човека. От там се дразнят хората.Не делете животните,защо едно животно да е над другото? Не го пиша със злоба.
91
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е че питбула е агресивен само към животни по природа, към хора само ако стопанина му го е научил.
90
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да гледаш куче е благородно , но не да го оствиш да прави каквото си иска.
89
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А "кучелюбците" какво ще кажат за хъски. Имъчват тези кучета в нашата жега, а се правят на "кучелюбци".
88
3
 
15
 
! Отговори
До 86 преди 5 години
Ти хим не отглеждаш кучета, хем си онези отглеждащите кучета които искали ясни правила, които не става ясно какви са, може би да може да минират навсякъде, да лаят, хапят и т.н. който и където си искат, да се освободите от данъци!? Някакво радвоение на личността има при теб, аз кучета не мразя имал съм, имам и в момента, но си ги гледам на двора, разхождам си ги в гората, старая се да не преча и да не създадам дискомфорт на никого.