Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!

Няма лоши породи, има лоши стопани
Обновена: 11 фев 2019 13:28 | 11 фев 2019 07:10, Екип на Dnes.bg
159
Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!
Снимка: Dnes.bg
Няма лоши животни, има лоши стопани. Дори когато се отнася за питбулите.
 
През последните години по медиите започнаха да се появяват статии от типа: "Питбул нахапа петима души", "Питбул подивя", "Питбул-убиец". Плашещите заглавия и типичното стадно поведение на обществото "каквото прочета в интернет е вярно" успяха да спечелят на породата изключително лошо име. 
 
Здравата физика на питбулите и навика комлексирани хора да ги гледат и тренират с цел злоба и агресия, пречат да се видят милите очи и гальовният характер на тези животни. Задайте си въпроса защо пуделите не са с подобна репутация? Защото не са със същата физика и няма как да се ползват за злупотреби. Нима в боя с петлите, те са виновни? Или хората? В каквито ръце попадне животното, в такова се превръща.
Още по темата
 
И за тези, които не са добре запознати с питбулите, ще обясним що за животни са. Разбиранията за тях са погрешни заради неправилно отглеждане и заплашителния им вид. В САЩ навремето питбулите са били наричани Nanny Dogs. Използвали са ги за бавачки, защото са любящи, весели и семейно ориентирани кучета. Причината, поради която са били оставяни насаме с децата, е, че са особено привързани към семейството и търпеливи с малките.
 
Те често са общителни и с непознати и затова са считани за лоши пазачи. Всички нормални хора, които отглеждат питбул, могат да потвърдят този факт. Това са лоялни кучета, които са с лоша репутация заради дезинформация. Много изследвания показват, че питбулът е второто най-добро куче след голдън ретрийвъра. Те често се използват за търсене и спасяване.
 
Всеобщо схващане е, че това са "бойни кучета", но такива не съществуват. В такива ги превръщат лошите хора. И за това често са замесени в случаи на нападение. Много проучвания показват, че проблемите с питбулите идват от неправилно отглеждане, не от самата порода. Грешките са лоша социализация, липса на кастрация и злоупотреба. Грешки, на които всяка една порода може да стане жертва.
 
Агресията на питбулите се дължи до голяма степен на предотвратими фактори и породата не е един от тях. Всичко опира до отглеждането на животното. Да, питбулите са пълни с енергия. Могат да изядат краката на кухненските ви столове, но лабрадорите, пекинезите, дакелите и помераните също могат. 
 
Искаме да ви запознаем с няколкото питбула от приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров. Това са Ким, Клои, Макс, Блеки, Бамби, Рая, Демон, Рони и още много други. И са там, защото не те, а стопаните им са били жестоки. Някои от тях наричат приюта "свой дом" от почти четири години, защото са прекалено страшни за обществото.  
 
Знаете ли какви са техните истории? Бити, изоставени, използвани, осиновени и захвърлени обратно в приюта. Но те не губят надежда в хората, напротив. Големи и добри, те търпеливо чакат техният човек да дойде и да им позволи да спят на канапето, да го оближат за добро утро и да тичат с все сила след някоя пръчка.
 
Ако отидете, ще видите тези "страшни" кучета да се гушкат като кутрета, да гонят топка, да ровят дупки в земята и безкрайно щастливо да се търкалят в локва с кал. Не искаме от вас да ги обичате. Искаме само да ги разберете. А ако някое от тях спечели душата ви, ще бъде успех. 
 
И за край не е лошо да си припомним тази добре позната максима - няма лоши животни, има лоши стопани.
 
Йоанна Коларова за Dnes.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: кучепитбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видите ли куче без повод звънете на БАБХ да глоби с 50 лева собственика му.
46
8
 
10
 
! Отговори
Марци преди 5 години
Възможно е ние обикновените хора, скептично настроени към тази порода,да сме комплексари, както пише авторът.Но неговите разсъждения са лишени от всякаква логика, дори са направо абсурдни.Защо ли, защото как освен абсурд да наречеш, сравнението му на питбули с петли.Освен това тигрите също имат любвеобилни очи,ами да си отгледа тигър!
45
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичам кучета,единственото куче,което никога няма да отглеждам с желание е питбул,мой познат имаше питбул,знам какви са.
44
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига глупости,агресивността е заложена генетично в питбулите,да не говорим,че имат и обратна захапка и директно късат месо и трошат кости,ако захапят!Този вид кучета не се препоръчват да се отглеждат,защото са много случаите,когато неочаквано нападат и стопаните си(дори след години отглеждане),питбула ако се изнерви от някое малко дете в семейството може и да го убие.
43
12
 
15
 
! Отговори
SS преди 5 години
Дреме ми кое куче какво e, елементарно е има закони, куче на повод навън а над 3 кила с наморник, не мисля че е морално да живееш в 20 квадрата панелка с питбул и всеки път като го пренасяш през някое кръстовище да ти ближе лицето след като си е близало д-то и 10 вида други аки по тротоарите.КУЧЕ НА СЕЛО Е ЩАСТЛИВО КУЧЕ.
42
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли кучкарска пропаганда? Едно време ... някога някъде в САЩ ... Тази порода е забранена в много държави в Европа и трябва да се забрани и у нас.
41
3
 
21
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Едно куче е точно толкова опасно, колкото е *** собственика му.Вижал съм "опасни породи", дисциплинирани и обучени до перфекциоизъм. Виждал съм и "зли" колита. Но всъщност съм видял възпитани хора и ***. Но то си личи по обучението на кучето.
40
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бясове,на които са орязани ушите и опашките, не е за да са бавачки.
39
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милите кученца нали ;д Разхождам си огромната порода вънка без наморник, за да видя какво може да стане ;д за какво му е наморник ... нали няма нахапе примерно моето дете, а чуждо ?Ама ако нахапе вашето ;д дали ще е милото кученце и лош стопанин лош ;д
38
10
 
18
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
Жена ми един път е хапана и то беше ретривър. Два пъти я ухапа. От питбул лошо не сме видели досега. Не знам защо хората толкова ги е страх от тази порода.
37
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% от коментиралите са виждали такова куче само на картинка в интернет! Браво! Адмирации! Големи сте разбирачи! Питбулите са наистина невероятни животни. И да, вместо да четете тъпотии в интернет, идете до някой ветеринар и попитайте за какво става дума!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинявам се:...инспектората... А може и да ги е страх?
35
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм любител на кучета и считам, че е мъчение да се отглеждат големи породи в малки апартаменти. В неделя минавайки по улицата до дома на културата в Хиподрума срещнах 3ма кучкари и кучетата им бяха без каишки и без намордник (особено 2-3 от тях, по-големи). Не искам да взимам страна в спора, че може да съм пристрастен, НО да се пускат свободно кучета на улицата (какво е било в самия парк не знам) това си е НАРУШЕНИЕ, което ТРЯБВА да се санкционира. Да не спят от имспектората и общината.
34
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не лъжете хората питбула е създаден да убива
33
12
 
19
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Няма агресивни породи кучета. Кучетата стават такива, каквито хората ги направят, но на страхът очите са големи. Единственото, което могат да направят страхуващите се от кучета, за да се излекуват от страхът си, е да отгледат едно куче от малко, но да не е дребна порода, а средна или едра. Това обаче е голяма отговорост, която не е по силите на всеки.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то и лъвовете отгледани правилно са добри гальовни и се потдават на дресура
31
14
 
15
 
! Отговори
Я СЪМ МАЛА ПИТБУЛ преди 5 години
Проблема не е само в ,,лошите стопани,,. Тези кучета са агресивни по природа. Така както се мили и любящи домашни любимци, така при моментен стрес захпват каквото им се изпречи на пътя. Освен многократните случаи на осакатени кучета от други породи при,,игра,, , знам случаи на захапани ръце на стопани и последвала ампутация.
30
5
 
17
 
! Отговори
Йоанна си го каза преди 5 години
"няма лоши животни, има лоши стопани" , а това че в този сайт е пълно с платени драскачи, които само сипят негативини коментари го видя цяла България!
29
33
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отвратителни кучета, а да ги сравняват с ретривъра е пълна глупост
28
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ навремето са ходели да играят покер, няма лоши карти има лоши покерджии. Няма лоши кравари има останал лош свят, няма лоши кучета има лоши хора. Cмърт на хората свобода за кучетата