Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!

Няма лоши породи, има лоши стопани
Обновена: 11 фев 2019 13:28 | 11 фев 2019 07:10, Екип на Dnes.bg
159
Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!
Снимка: Dnes.bg
Няма лоши животни, има лоши стопани. Дори когато се отнася за питбулите.
 
През последните години по медиите започнаха да се появяват статии от типа: "Питбул нахапа петима души", "Питбул подивя", "Питбул-убиец". Плашещите заглавия и типичното стадно поведение на обществото "каквото прочета в интернет е вярно" успяха да спечелят на породата изключително лошо име. 
 
Здравата физика на питбулите и навика комлексирани хора да ги гледат и тренират с цел злоба и агресия, пречат да се видят милите очи и гальовният характер на тези животни. Задайте си въпроса защо пуделите не са с подобна репутация? Защото не са със същата физика и няма как да се ползват за злупотреби. Нима в боя с петлите, те са виновни? Или хората? В каквито ръце попадне животното, в такова се превръща.
Още по темата
 
И за тези, които не са добре запознати с питбулите, ще обясним що за животни са. Разбиранията за тях са погрешни заради неправилно отглеждане и заплашителния им вид. В САЩ навремето питбулите са били наричани Nanny Dogs. Използвали са ги за бавачки, защото са любящи, весели и семейно ориентирани кучета. Причината, поради която са били оставяни насаме с децата, е, че са особено привързани към семейството и търпеливи с малките.
 
Те често са общителни и с непознати и затова са считани за лоши пазачи. Всички нормални хора, които отглеждат питбул, могат да потвърдят този факт. Това са лоялни кучета, които са с лоша репутация заради дезинформация. Много изследвания показват, че питбулът е второто най-добро куче след голдън ретрийвъра. Те често се използват за търсене и спасяване.
 
Всеобщо схващане е, че това са "бойни кучета", но такива не съществуват. В такива ги превръщат лошите хора. И за това често са замесени в случаи на нападение. Много проучвания показват, че проблемите с питбулите идват от неправилно отглеждане, не от самата порода. Грешките са лоша социализация, липса на кастрация и злоупотреба. Грешки, на които всяка една порода може да стане жертва.
 
Агресията на питбулите се дължи до голяма степен на предотвратими фактори и породата не е един от тях. Всичко опира до отглеждането на животното. Да, питбулите са пълни с енергия. Могат да изядат краката на кухненските ви столове, но лабрадорите, пекинезите, дакелите и помераните също могат. 
 
Искаме да ви запознаем с няколкото питбула от приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров. Това са Ким, Клои, Макс, Блеки, Бамби, Рая, Демон, Рони и още много други. И са там, защото не те, а стопаните им са били жестоки. Някои от тях наричат приюта "свой дом" от почти четири години, защото са прекалено страшни за обществото.  
 
Знаете ли какви са техните истории? Бити, изоставени, използвани, осиновени и захвърлени обратно в приюта. Но те не губят надежда в хората, напротив. Големи и добри, те търпеливо чакат техният човек да дойде и да им позволи да спят на канапето, да го оближат за добро утро и да тичат с все сила след някоя пръчка.
 
Ако отидете, ще видите тези "страшни" кучета да се гушкат като кутрета, да гонят топка, да ровят дупки в земята и безкрайно щастливо да се търкалят в локва с кал. Не искаме от вас да ги обичате. Искаме само да ги разберете. А ако някое от тях спечели душата ви, ще бъде успех. 
 
И за край не е лошо да си припомним тази добре позната максима - няма лоши животни, има лоши стопани.
 
Йоанна Коларова за Dnes.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: кучепитбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
20
 
! Отговори
65 преди 5 години
Това на снимката е американски стаф.Те са малко по едри от питбулите.А питбула е и по-спокоен ,и наистина пазач на деца.Въпроса стопанина му човек ли е ,или животно. Човека е доказал ,че ако иска с любов и лъв може да укроти.Само трябва любов.
26
14
 
22
 
! Отговори
123 преди 5 години
Били лоши ама сега не са. Глупости куче, което е нападнало веднъж, ще нападне пак. И да имам куче.
25
18
 
18
 
! Отговори
Бай Гого преди 5 години
Много ми е странно... ако не се лъжа днес отглеждат тази порода кучета предимно за боеве. Били ги ползвали за забавачки?!? Нима ? А в Африка ползват някои видове змии за забавачки, и какво? Може да раздадем на децата в градините и училищата и оръжие за забавачка (може да им е забавно)? Вие нормални ли сте? Животното си е животно щом ти харесва - гледай си го според правилата и не пречи на другите! Как който и да е стопанин може да гарантира, че кучето му няма да изплаши някое дете в парка?
24
12
 
12
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
То какво ли хубаво е дошло от САЩ?Атомна бомба , пестициди , СПИН , колорадски бръмбар , климатични войни , космически войни .......та сега и тяхната порода куче да е нормална?
23
23
 
24
 
! Отговори
Даскала преди 5 години
Лъжовна статия!Питбул е изкуствено създадена порода в която се търси агресия!Изцяло американска порода , но не за гледане на деца , а за гняв и ярост без контрол !Би следвало да бъде забранена като опасна порода!
22
17
 
24
 
! Отговори
раздразнен преди 5 години
Тая статия написана след като питбул нахапа 5-*** е направо дразнеща. Ако едно куче нападне човек или хора без причина,трябва да бъде умъртвявано.Как авторът иска да разбирам куче нахапало хора, колко било добро. Ако е било добро,е нямало да хапе. В тая държава бездомните кучета са по-важни от бедните и гладни деца,това ме дразни. в статията.
21
12
 
33
 
! Отговори
мхм преди 5 години
Кучкар съм отдавна. Имал съм много породи. Най-спокойното и неагресивно куче ми беше питбул. В з.адника да му бръкнеш нищо няма да ти направи. Породата е много социална и са безкрайно спокойни кучета. У нас обаче има к.омплексари, които избиват огромен брой комплекси с тази порода и затова нещата стоят по този начин. И още нещо- много добронамерени са към децата,обичат ги безрезервно.
20
5
 
22
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Мисля, че е крайно време държавата да си влезе в ролята и да регламентира развъждането и продажбата на кучета и котки и т.н. Не е нормално всеки магажин за храна за домашни любимци да продава кучета и котки като краставици. Ако се забрани продажба на кучета и котки от су-льо и пу-льо и се регламентира само развъдници със специални разрешителни да продават животните, то няма да се заливаме с ежедневни заглавия от рода на куче нахапа..., или намерих ги виж кви са сладки и т.н.
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз се чудех защо американците са така свирепи .
18
7
 
32
 
! Отговори
Фен преди 5 години
Аз по-голямо и гальовно коте от Питбул не съм виждал.Даже не е и мой. На един познат. Първия път като видях питбула на вратата щях да умра - имам фобия от почти всякакви кучета, пет минути по късно вече бях целият олигавен и си играех със дзвера все едно е коте -няма такава душица...По-рано имах котарак - това чудо ако имаше силата на питбул вече сигурно щях да съм само спомен...
17
14
 
16
 
! Отговори
истината е че, преди 5 години
В САЩ питбулите са ги използвали за незаконни кучешки боеве, особено около 20-те години на миналия век. Иначе за Виетнам и Китай и до ден днешен си ги използват като кулинарен деликатес. Ние българите нима трябва да подражаваме на американци,виетнамци или китайци??? Филми като ,,Ласи"и ,,Рекс" са си филми и е пресилено да се мисли,че кучето разбира всичко и веднага може да помогне за всичко.За Агресивните породи кучета не се знае какво им се върти в главата някой път.Не рискувайте,ако имате дете
16
18
 
19
 
! Отговори
питам преди 5 години
Това обява за осиновяване на питбули ли е?? На мен поне текста звучи така:Но те не губят надежда в хората, напротив. Големи и добри, те търпеливо чакат техният човек да дойде и да им позволи да спят на канапето, да го оближат за добро утро и да тичат с все сила след някоя пръчка...Как авторът знае дали губят или не надежда и че са големи и добри?? Защото по-долу пише,че се търкалят в локва кал ли??Иначе не съм съгласен с новината. Питбулите са агресивна порода кучета и опасни за малки деца
15
10
 
23
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Няма лоши породи.Има лоши стопани.Като човек дълги години гледал кучета мога да ви кажа че колкото една порода е по едра толкова е по уравновесена психически.Ако направят една статистика ще се види че най много хора са ухапани от малките породи.
14
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тази е компетентна, колкото тези от "Четири лапи"! И сега какво? Да се молим да не срещнем на улицата лош стопанин с куче като отиваме до магазина или на работа?
13
18
 
17
 
! Отговори
Кучкар преди 5 години
Тази статия е пълна глупост. Реклама да си разкарат кучетата, от които припечелват добре. Това може да напише само човек с цел манипулация обслужваща личните му моментни интереси.
12
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bully-лице, което обичайно се стреми да нарани или сплаши онези, които те възприемат като уязвими!Питбул не произхожда от Bull(бик), а от Були.Та ето това са питбулите-крато и ясно.Живея в щатите и тук имаме кучешки паркове. Заградени и разделени по размер на кучето.Забелязал съм че питбулите започват лекичко да погризват ушите, опашките, задницата на другите кучета,докато уж си играят и така предизвикват. И всеки път, когато има проблем...едното куче е питбул. Факт!
11
0
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Навремето са лекували и сифилис с живак, днес никой не би му хрумнала подобна глупост.
10
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йоанна Коларова да си роди детенце, кучета да и го гледат...
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И се пише "злОупотреби", а не "злупотреби".Научете ги тези неща преди да ни припявате коя порода каква била.
8
8
 
35
 
! Отговори
123 преди 5 години
Всичко зависи от възпитанието, както при малките деца.Имам познат ,който претърпя 3 операции на ръката след ухапване от лабрадор , а в нашата махала има бултериер/подобно е на питбула/,с който играеха всички деца.Той беше ,като плюшена играчка , а стопанката го беше научила да им носи топката.Беше любимец на всички. Има лоши хора , а не лоши кучета.Възпитанието на куче не е лесно ,иска търпение и отговорност, не е за всеки