Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!

Няма лоши породи, има лоши стопани
Обновена: 11 фев 2019 13:28 | 11 фев 2019 07:10, Екип на Dnes.bg
159
Питбули-убийци? В САЩ навремето са ги използвали за бавачки!
Снимка: Dnes.bg
Няма лоши животни, има лоши стопани. Дори когато се отнася за питбулите.
 
През последните години по медиите започнаха да се появяват статии от типа: "Питбул нахапа петима души", "Питбул подивя", "Питбул-убиец". Плашещите заглавия и типичното стадно поведение на обществото "каквото прочета в интернет е вярно" успяха да спечелят на породата изключително лошо име. 
 
Здравата физика на питбулите и навика комлексирани хора да ги гледат и тренират с цел злоба и агресия, пречат да се видят милите очи и гальовният характер на тези животни. Задайте си въпроса защо пуделите не са с подобна репутация? Защото не са със същата физика и няма как да се ползват за злупотреби. Нима в боя с петлите, те са виновни? Или хората? В каквито ръце попадне животното, в такова се превръща.
Още по темата
 
И за тези, които не са добре запознати с питбулите, ще обясним що за животни са. Разбиранията за тях са погрешни заради неправилно отглеждане и заплашителния им вид. В САЩ навремето питбулите са били наричани Nanny Dogs. Използвали са ги за бавачки, защото са любящи, весели и семейно ориентирани кучета. Причината, поради която са били оставяни насаме с децата, е, че са особено привързани към семейството и търпеливи с малките.
 
Те често са общителни и с непознати и затова са считани за лоши пазачи. Всички нормални хора, които отглеждат питбул, могат да потвърдят този факт. Това са лоялни кучета, които са с лоша репутация заради дезинформация. Много изследвания показват, че питбулът е второто най-добро куче след голдън ретрийвъра. Те често се използват за търсене и спасяване.
 
Всеобщо схващане е, че това са "бойни кучета", но такива не съществуват. В такива ги превръщат лошите хора. И за това често са замесени в случаи на нападение. Много проучвания показват, че проблемите с питбулите идват от неправилно отглеждане, не от самата порода. Грешките са лоша социализация, липса на кастрация и злоупотреба. Грешки, на които всяка една порода може да стане жертва.
 
Агресията на питбулите се дължи до голяма степен на предотвратими фактори и породата не е един от тях. Всичко опира до отглеждането на животното. Да, питбулите са пълни с енергия. Могат да изядат краката на кухненските ви столове, но лабрадорите, пекинезите, дакелите и помераните също могат. 
 
Искаме да ви запознаем с няколкото питбула от приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров. Това са Ким, Клои, Макс, Блеки, Бамби, Рая, Демон, Рони и още много други. И са там, защото не те, а стопаните им са били жестоки. Някои от тях наричат приюта "свой дом" от почти четири години, защото са прекалено страшни за обществото.  
 
Знаете ли какви са техните истории? Бити, изоставени, използвани, осиновени и захвърлени обратно в приюта. Но те не губят надежда в хората, напротив. Големи и добри, те търпеливо чакат техният човек да дойде и да им позволи да спят на канапето, да го оближат за добро утро и да тичат с все сила след някоя пръчка.
 
Ако отидете, ще видите тези "страшни" кучета да се гушкат като кутрета, да гонят топка, да ровят дупки в земята и безкрайно щастливо да се търкалят в локва с кал. Не искаме от вас да ги обичате. Искаме само да ги разберете. А ако някое от тях спечели душата ви, ще бъде успех. 
 
И за край не е лошо да си припомним тази добре позната максима - няма лоши животни, има лоши стопани.
 
Йоанна Коларова за Dnes.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: кучепитбул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
14
 
18
 
! Отговори
съвет преди 5 години
По-добре пишете утрепаха ли онзи питбул нахапал 5-*** души. Също и за онази възрастна жена дето гледала кучето и собственикът на кучето къде са? Покриха ли се??
6
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуснете десетина питбула за бавачки в парламента.
5
0
 
0
 
! Отговори
ff преди 5 години
ти си ***
4
41
 
29
 
! Отговори
Плъхозащитник преди 5 години
КУЧЕТАТА са много *** животни.За разлика от останалите домашни животни, кучетата приемат като "приятели" само на своите стопани и възприемат като врагове всички други хора.Хапало ме е както малко кученце, така и голямо куче. И в двата случая не съм ги предизвиквал по никакъв начин, даже не съм им обръщал внимание. И в двата случая кучето се промъкваше тихо зад мен и забиваше зъбите си в крака ми.Сега кучкарите ще започнат да ми развиват разни теории в защита на "невинните" кучета.
3
36
 
31
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Измислена статия. Породата е агресивна и опасна. Точно затова се използва за боеве, защото кучето е достатъчно без мозък за да захапе и да не пусне. Що не ползват лабрадор или коли за боеве а? Авторката и пожелавам да си вземе едно да и гледа детето ... и да почва с молитвите.
2
28
 
26
 
! Отговори
все кучето е право?? преди 5 години
Днес бг. както винаги застава на страната на кучето.Вие да не сте адвокати на питбула нахапал хора от предната новина?? Ако някой от петимата ухапани умре от,моля не пускайте статия,че питбулите трябва да бъдат развъждани в детски градини,защото са добри бавачки.
1
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това не е вярно