Земята бързо се затопля и това не е повод за радост!

Проф. Георги Рачев изследва на място процесите на Южния полюс
11 фев 2019 11:50, Анисия Иванова
36

4062 гледания   |  Още видео
На Земята става все по-топло и това не е повод за радост. Процесът е необратим и застрашава бъдещето на планетата ни. Ефектът от безконтролното замърсяване и глобалното затопляне засега най-ясно се вижда в размера на ледниците на Антарктида. Скоро обаче ще го забележим и ние.

Процесите изследва на място на Южния полюс климатологът проф. Георги Рачев.

"Пътешествието беше дълго и много интересно. Да стигнеш до "отдолу на Земята", както някои мои студенти се изразяват, не е никак лесна работа", сподели той в студиото на "България сутрин".

Проф. Рачев разказа, че всъщност ледът в Антарктика се топи. И това е видимо с просто око. Но това, че Земята се затопля, не е страшно. Това, което е притеснително обаче е скоростта, с която се случват процесите.

"Някои от по-малките ледници са останали наполовина още преди 10 години. На Антарктида обаче ледът се увеличава поради по-топлата атмосфера", коментира климатологът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи две интересни особености на континента. Освен тишината, там няма мирис. чорапите не миришат, обувките не миришат. Там липсва процесът на гниене. Докато си варим шкембе чорба - мирише, но в момента, когато спрем да готвим - изчезва всякакъв мирис", обясни той.
 


36
Още от Страната
30-годишен загина при катастрофа между джип и камион
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 дни
"АБЕ" МИСТЪР РОГАЧЕВ , ЗАЩО ТАКЪВ "ВЕЛИК" И ДОРИ "ПРЕПОДАВАТЕЛ" -СПЕЦИАЛИСТ /ПО БЪЛГАРСКИ/ -"ВРЕМЕ-МОДИФИКАТОР" НЕ СИ ЗАПОЗНАТ С ЯПОНСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ЦИКЛИЧНОСТТА НА КЛИМАТА ВЪВ ВРЕМЕТО И В КЛИМАТИЧНИ ЗОНИ !!! НЕ СЕ ЛИ РЕДУВАТ СУХИ И ДЪЖДОВНИ ГОДИНИ ??? НЕ СЕ ЛИ РЕДУВАТ СТУДЕНИ И ТОПЛИ ГОДИНИ ??? МА НИЕ ЖИВЕЕМ И ВИЖДАМЕ И ЧУВСТВАМЕ ТОЗИ КЛИМАТ ...ЕХЕЕ ОТКОГА!!!
32
1
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 5 дни
И защо куха лейко Земята се затопля през последните 15 хил. години? Пак ли ние хората сме отговорни за което? Ей аман от зелени фанатици и бълваната от вас псевдонаука! Въпрос към "титаните на мисълта" така наречените климатолози - климата константа ли е!? Няма как да твърдиш, че затоплянето е необратимо, това е тотална измишльотина, спекулация породена алчност и вероятно простотия. Какви са тези атмосферни данни, реално точни измервания се правят от 50-те години на 20 век!?
31
0
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 5 дни
До Анонимен 27 : Умнико, зададох прост въпрос, но явно той надхвърля умствените ти възможности, затова оригиналничиш....Ще ти кажа отговора - никой не знае (включително и нищожества, като тебе) !
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пак си провери информацията.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 28

Антарктика е географския регион, Антарктида е континента.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тук пак само малoумници пишат.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Още един "виден" професор изказал се за глобалното затопляне. важното е, че чорапитр не миришат и са яли шкембе чорба на Антарктика. само в България я пишете Антарктида, защо????
26
1
 
6
 
! Отговори
АБВ преди 5 дни
До Анонимен 23 : Как разбрахте, че увеличението на въглеродния диоксид е само от човешката дейност ?
25
1
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 дни
За климатот, никой професор не энае почти нищо. Гадаят и ви лъжат, но вие си питайте Банова и Чолаков лошо нема
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен

Бе няма такова нещо бе! Тръмпи каза, че няма...и щом го е казал той, кво ше кажем ние е все тая! Питай батя си да видиш, че е тъй! А кво общо има комплекса с чувството за хумор... не знам, сети се сам!
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До АБВ

Гадаете вие по коментарите. Хората които реално се заниамват с това имат атмосферни данни. Имат статистики от изминали години.
22
1
 
10
 
! Отговори
АБВ преди 5 дни
Затопляне има, но човечеството е много малка величина за да го причини.....И както казва на друго място професора : "Твърде много неща не знаем !" Това е друга приказка...Просто гадаем !
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Питайте родните форумци- те знаят всичко.

Ще ви обяснят как глобалното затопляне е конспирация на САЩ.
И щом в САЩ в момента има снежни бури, това не е затопляне, а застудяване.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не мога да разбера само защо когато става дума за наука, българина решава, че има компетентно мнение по всеки въпрос и знае повече от хората, които реално се заниамват с това... няма ли къде да си избивате комплексите?
19
4
 
7
 
! Отговори
Значи тъй...;-) преди 5 дни
Вие там сте отиишле да пердашите шкембе чорба с блага рикия...а ние тука да пресукваме кълки?! Ммм не мой тъй...че и нема нужда да си перете чорапите и гащите, щом не миришат?! Абе, гоуем кеф бе...и ние искаме така!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До А 2

Що не си пиете лекарствата редовно?
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 10

Значи пак сте чули нещо ама не сте разбрали. Или разбрали сте го ама не сте дочели. Земната орбита има цикъл на затопляне и застудяване това е факт. Проблема в момента е, че затоплянето се ускорява без за това да е отговорен въпрния цикъл.
16
7
 
5
 
! Отговори
А 2 преди 5 дни
...."Процесът е необратим и застрашава бъдещето на планетата ни. Ефектът от безконтролното замърсяване и....." Поредни простотии за пари ! Или да изтресеш някоя глупост, за да се види, че още си жив . Процесът е необратим, пишман-професоре за твоя живот, т. е. - няма да дочакаш ледников период. Колкото и да се мислите за безсмъртни тия, като тебе. Добре, че силите дето управляват климата не им пука от такива......
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Гледам коментиращите ни капацитети са му обяснили на тоя "учЕн" как стоят нещата реално базирано на личното им мнение, което не е подкрепено от никакви данни.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Последните години се навъдиха какви ли не шарлатани с претенции за учени и специалисти, то не са климатолози, то не са диетолози и т.н. генератори на псевдонаука.