Земята бързо се затопля и това не е повод за радост!

Проф. Георги Рачев изследва на място процесите на Южния полюс
11 фев 2019 11:50, Анисия Иванова
36

На Земята става все по-топло и това не е повод за радост. Процесът е необратим и застрашава бъдещето на планетата ни. Ефектът от безконтролното замърсяване и глобалното затопляне засега най-ясно се вижда в размера на ледниците на Антарктида. Скоро обаче ще го забележим и ние.

Процесите изследва на място на Южния полюс климатологът проф. Георги Рачев.

"Пътешествието беше дълго и много интересно. Да стигнеш до "отдолу на Земята", както някои мои студенти се изразяват, не е никак лесна работа", сподели той в студиото на "България сутрин".

Проф. Рачев разказа, че всъщност ледът в Антарктика се топи. И това е видимо с просто око. Но това, че Земята се затопля, не е страшно. Това, което е притеснително обаче е скоростта, с която се случват процесите.

"Някои от по-малките ледници са останали наполовина още преди 10 години. На Антарктида обаче ледът се увеличава поради по-топлата атмосфера", коментира климатологът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи две интересни особености на континента. Освен тишината, там няма мирис. чорапите не миришат, обувките не миришат. Там липсва процесът на гниене. Докато си варим шкембе чорба - мирише, но в момента, когато спрем да готвим - изчезва всякакъв мирис", обясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учените, онези сериозните които се занимават с наука, а не с експерименти на какво им мирише чорапа и шкембе чорбата, още десетилетия знаят, че климата на Земята не просто не константна величина, а че е периодичен. Установено е че Земята периодично се затопля и охлажда, установено е че в периодите захлаждане в атмосферата е имало голямо количество прах, тоест при избухване на мегавулкан, настъпва ядрена зима и глобално захлаждане, установено е че в миналото температурата е било по-висока от днес
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затоплистите никога не дават логично обяснение на твърденията си. Като религиозни проповедници се сърдят ако ги питаш за подробностите. На антарктида е имало динозаври. Те на под 20С не биха оцелели. В сибир е имало носорози преди 80к години. Сега сме в отвратително студен период.
10
3
 
8
 
! Отговори
тъй тъй преди 5 години
От всичките приказки на професора разбрах само,че колкото повече лед има,толкова е по- топло!Сигурно така си мисли,че работи хладилника!И нашата наука е голяма работа,спор няма!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека профисора по какво точно не ми е става ясно по какво, но нека Рачев вместо да си огранизира скъпи екскурзии за наша сметка, където да си мирише чорапите, да обясни какво е причинило последната ледникова епоха и защо от 10-15 хил. години Земята се затопля?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък преди 10 000 години започва топенето на ледниците в Северна Америка, Европа и Азия, защото човека се научил да пали огън - приказки за лека нощ. Климатолог!? Това ми звучи като астролог, специалист по хвърляне на боб.
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От утре, ще усетите глобалното затопляне... 😀😀😀Аман от таквиз ми ти учени...
6
4
 
6
 
! Отговори
смок преди 5 години
Затоплянето винаги води до изобилие! Лошото е, че няма да го дочакам ...
5
4
 
10
 
! Отговори
Астроном преди 5 години
Дрън-дрън! Търсете г-н Борис Комитов от Старозагорската обсерватория, той ще ви го обясни. Публикациите му са в Интернет. И никой не си отговаря на въпроса защо Гренландия е кръстена точно така.
4
7
 
7
 
! Отговори
man преди 5 години
В София и без това лятото е две седмици, аз съм за затопляне
3
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Римляните са превзели Британия по сандали. По късно викингингите са били увити с кожи. Земята има периоди на затопляне и застудяване. Това са цикли, които не зависят от хората. Колкото и пари да нагушат от парникови газове, нищо няма да се промени.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвременния икономически модел изисква непрекъснат ръст. Така че изследванията ви нямат стойност.
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен земята става все по-студена и мога да ви го докажа със сметките за ток...