250 000 лева за ремонт на кораба "Радецки"... Иначе не може да плава!

Идея: Да се построи и още едно копие на легендарния кораб
12 фев 2019 07:12, Боряна Павлова
29
250 000 лева за ремонт на кораба "Радецки"... Иначе не може да плава!

Да се построи нов кораб, копие на „Радецки“, за да може този, който имаме, да се съхрани. Това предлага капитанът на единствения параход музей у нас Божин Божинов. Корабът трябва да се яви за доково освидетелстване, в противен случай няма да може да плава. За това са нужни около 250 000 лева, а за набирането им тече благотворителна кампания.
 
Корабът "Радецки" е точно копие на легендарния параход, от който Ботев и неговите четници слизат на Козлодуйския бряг, за да тръгнат към Врачанския Балкан.

Направен е през 1966 г. със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Негов капитан вече 19 години е Божин Божинов.

Споделя, че е плавал на различни кораби, но на „Радецки“ го задържа най-вече любовта към децата. Въпреки, че не е оригиналният кораб, той е изключително ценен и според капитан Божинов, за да се съхрани, трябва да бъде направен нов кораб.
 
"Трябва да се смени статутът на кораба, държавата да се грижи малко по-така... да няма тези кампании за събирания на средства и т.н. Аз не се отказвам от идеята за построяването на един нов кораб. Няма вечни хора, няма и вечни кораби. Всяко нещо си има предел", обяснява Божинов пред "Дарик".

Ако доковото освидетелстване не се направи, „Радецки“ няма да може да плава. Ще бъде затруднен и достъпът до него, което ще намали и посещенията. За да не се случи това, от сдружение „Енергийно бъдеще за България“ са организирали кампания за събиране на средства, която продължава до 3 март.


29
Още от Страната
Полицията залови криминално проявен за палеж на автомобил
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 1 седмица
Давала съм на 2 или 3 пъти за Радев ки. Стига ми толкова-като ученичка ни събираха по5/7 лева, после пак в гимназията и после пак.Да дадат хората с шестте апартамента и други дето им опрощават милионите
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да плати този който го използва, а от къде пари за заплата на кпитани пр.
18
4
 
8
 
! Отговори
Тинев преди 1 седмица
Аз имах щастието да се возя на този кораб. Не ще забравя никога вълнението, радостта, притеснението, / чувствата се сменяха неимоверно бързо / при стъпването ни на палубата. И се надигахме на пръсти за да изглеждаме по-големи. Само с какво въодушевление всички деца в НР България участвуваха в събирането на средствата.
250 000 лв. били нужни! Нищо пара. Съмнявам се, че някои / за които тези 125 хил. са джобна пара/ ще дадат.
Да направим подписка, изкарващите с честен труд българи.ЩЕ ГИ СЪБЕРЕМ
17
6
 
3
 
! Отговори
Еее той преди 1 седмица
като не е оригинал, а копие....историчекста му стойност е точно 0....какъв е смисълът да влагат в това корито.....,ако беше оригинал и милион да дадът добре,но за копие.
16
2
 
2
 
! Отговори
cutty sark преди 1 седмица
да го излъскат и на сухя док под похлупак, като "къса-та риза". така се съхраняват и прекланят хората на легендите!
15
7
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 седмица
Каква е разликата от отвлечен кораб от въоръжени и отвлечен самолет? Питам за един преател
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До №12. Явно не си живял по онова време, но аз съм от тези деца, които ги задължаваха да носят определен брой празни буркани и бутилки (тогава бяха кът), да берат определено количество лайка, и отделно по 1 лев (пари си бяха). Говорим за деца на 7-10 години, така че е ясно за чия сметка бяха даренията и то при доста голяма немотия тогава.
13
1
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 седмица
Подозирам, че и втория ми коментар, ще изчезне, защото е политически некоректен днес. Разбирам ги, модераторите, пазят си хляба.
Само наивно питам, сега, преди месеци, колко пари се дадоха за шалчета, химикалки, охрана, транспорт, на успешното ни Европредседателство, за ремонти на НДК, за водка и полуголи танциорки? А не можаха да се намерят 250 000. За Радетски.
Бас ловя, че нито Цветанов, нито Борисов, нито някой от "патриотите" , са стъпвали там някога. Тръпки те побиват там...
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека не забравяме, как е построен кораба! Някой спомня ли си? Корабът е построен с дарения от българските деца, като реплика през 1964-66 г. За съжаление, е къса паметта на българина. Явно някои искат, нищо свято свързано с историята ни да не остане. Накрая няма да остане и помен от България! За толкова глупости се харчат пари, толкова пари се ограбиха от бедния българин. Жалко!
11
4
 
2
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 1 седмица
да се бръкне в левия джоб и да даде от джобните си
10
6
 
3
 
! Отговори
AcOrP преди 1 седмица
То за 250 000 ще се направят два нови кораба копие на Радецки. Ако беше оригинала има смисъл да се реставрира и поддържа. Ама за копие...
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И 25 стотинки не давам за това гнило корито,
ДА ГО РЕЖАТ ЗА СКРАП!!!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бойко да даде 250 хиляди за история ,никога По добре обществена поръчка за асфалт за няколко милиона да откраднат. С кораби ще се разправя той .
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дайте го на Киро Парахода да го нареже и него!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може да звучи по децки кораба ни е Радецки!
5
6
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 1 седмица
Haide v istorijata.Stiga sme se napavali da podarzame nenuzni psevdo pametnici.Dostatachno ima s kakvo da pomnim Botev.
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Върнете го за скрап, така или иначе пренаписахме историята. Да дразните българите с некви 230к си е направо обидно. Останаха ли хора да знаят що е то Радецки!?
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тиквата да ги плати. Заради това че гърмеше с гранатомет по хората, България е осъдена да изплати обезщетения близо двеста хиляди Евро. Да продава откраднатото и да плаща.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вече няма 1 200 000 деца в България а май никога повече няма да има толкова много деца
1
10
 
19
 
! Отговори
безсмислрено преди 1 седмица
Дават се пари за тия глупости, а децата мръзнат в училище