BG програмистите четвърти в света по технологични познания

Първите четири места са заети от източноевропейски държави
14 фев 2019 22:33,
70
BG програмистите четвърти в света по технологични познания
Снимка: архив "Булфото"

България е сред четирите държави в света, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интереси в различните технологии, съобщава международната компания DataArt, като се позовава на статистика от платформата Skillotron. Чрез тази платформа софтуерни специалисти от различни части на света могат да тестват своите умения и знания.

Още по темата

В статистиките са включени над 15 000 участника от общо 74 държави, представители на които са били активни потребители в игровата платформа Skillotron. Най-добри резултати по отношение на критерия "разнообразие от познания и интерес към различни програмни технологии" демонстрират участниците от Украйна, следвани от Полша, Русия, България, Аржентина и Армения, пише БТА.

Най-популярният програмен език сред българските участници е JavaScript (17,91 на сто от българските потребители в Skillotron са решили тестове, свързани с него), следван от NET (17,47 на сто) и Java (9,43 на сто). Технологии като PHP, C++ и Python също са използвани от програмистите у нас по време на тестовете, но по отношение на тях те показват по-слаб интерес и по-малко познания, сочат данните, цитирани от DataArt.

За втора поредна година участниците в платформата от България демонстрират много добри резултати, като се изкачват с позиция напред в сравнение с миналогодишното издание на класацията, когато България заема пето място по отношение на разнообразие от познания в различни програмни езици и технологии.

Skillotron e платформа, чрез която ИТ специалисти могат да проверят своите умения, да задават въпроси, както и да съпоставят своите резултати с останалите участници. В базата данни на Skillotron са налице над 2600 въпроса, изготвени от софтуерни специалисти и допълвани ежедневно от самите участници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте какво става, когато една индустрия е сравнително незасеганта от корумпираната ни кому-капи-идио-икономика! Тъй като не е толкова лесно, като да набиеш човека, да му вземеш бизнеса и да живееш, като ***, нито става, да запалиш малката фабрика на конкурента или да подкупиш ХЕИ, за да затвори мястото. Дори и да са се прибвали, бързо са разбрали, че бизнеса може да се изнесе не за седмици, а за часове, но дори и да го "вземат" е все едно, да дадеш на борец учебник по физика....
51
7
 
4
 
! Отговори
Пешака преди 5 години
Аз можи да не сам по-по-найка програмистче, ама си бачкам истинскта работа и си съм спал с жена. Па вий?
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Русия е в списъка, защото техните хакери избират президента на САЩ. Нещо неясно? Смени си учебниците!Забравих, в Русия си служат със сметала... Но ти и това не можеш.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
47.VB... ауч. Съболезнования, братле!
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48Skillitron ги е сложил, защото е руска компания никой не ги знае,не и извън "бившия съветски блок".А пича, дето не знае какво е Java и JacaScript, при положение, че първия е в топ 3 на най-ползваните езици от 24 години насам, да не се прави на "разбирач"
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47Преди време имаше огромно търсене наспециалисти с Cobol. Доста банки ощекарат на софтуер писан 80те години, подобрява през времето, но за съжаление, хората взеха, да се пенсионира и имаше нещо от рода на 2 пъти заплащането на Java/C#/Cpp за специалист, да се дава на младши кадри.Ако се и тересува, може, да се насочиш там.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам кой е набутал Русия в тази класация.Русия е класифицирана като изостанала страна по този показател в учебниците по иновационен мениджмънт.
45
2
 
10
 
! Отговори
??? преди 5 години
Хм, доста съм изостанал. Програмирал съм само на Fortran, PL/1, COBOL, три различни асемблера, С, С++, Java, PASCAL, малко на ADA, Visual Basic ... може и да съм пропуснал някой.
44
1
 
13
 
! Отговори
Петър преди 5 години
До Кирил и МетодийМежду другото, точно за "електронния дневник", частна фирма разработи чудесен такъв и го внедри в десетки, а може вече и стотици училища. Още един пример, че всичко което се менажира от държавата е нефелно, защото не се прави за удобство и полза на данъкоплатците а изцяло в интерес на "данъколапците". Хубав ден на всички кибици!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 53даже и криптовалути има... )
42
1
 
18
 
! Отговори
Петър преди 5 години
До Кирил и МетодийПроблема с винетките е много показателен за друго - за "зловредата" намеса на държавата. В България има достатъчно опитни програмисти, които могат да направят много надеждна система, но такива апетитни поръчки за милиони не се дават на най-добрите а най-заслужилите наши хора, и за това така! Примерите са безчет - от проваленото "електронно" правителство, в което вече са потънали стотици милиони до най-елементарната система за "електронен дневник" училищата.
41
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И. Коя програма са написали Бг програмистите ? Несум видел до сега българска програма за комп или телефон направена от бг програмист
40
5
 
8
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 5 години
Така е, учени са, последния месец и без тестиcи го доказаха от АПИ със системата за винетките.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50но школовката, традициите в математиката и точните науки са от тогава!
38
6
 
6
 
! Отговори
да преди 5 години
ид.иоти, какъв социализъм като представителите ни в тая надпревара 1989 г. дори не са били родени:))))пък да не говорим каква IT индустрия сме имали по времето на социализма:)))))
37
3
 
4
 
! Отговори
Радо преди 5 години
Китай, Япония, Трайван и тн включени ли са в класацията?
36
7
 
26
 
! Отговори
Петър преди 5 години
Ако в България повечето хора инвестираха усилията, които полагат да натикат другите в калта, в това сами да се измъкнат от същата тая кал, щеше да топ държава. Уви! Продължавайте да плюете програмистите, че са намерили успешна реализация в живота си, може това да ви помогне някак да намерите и вие.
35
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kaто гледам по-сериозните езици и технологии са по-неактуални сред българите, според тия хора, значииии... няма какво да ми ги хвалите.
34
4
 
6
 
! Отговори
gg преди 5 години
Това е много хубаво, но Apple, Microsoft, Oracle и т.н са все чужди компании...
33
7
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Сред- народи, неможещи- да- прйказват,...Родните, ел- техници,.Се- опитат, да- пропеят....