Потвърдено: Пет случая на морбили! Всички - от малки населени места

Заразените са деца, настанени са в болница в Гоце Делчев
Обновена: 14 фев 2019 14:49 | 14 фев 2019 09:00, Петя Славова
48
Потвърдено: Пет случая на морбили! Всички - от малки населени места
Снимка: архив, Reuters

Пет са вече случаите на морбили в България. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Всички случаи са от малки населени места край Гоце Делчев, коментира пред Нова тв специалистът.

Кантарджиев призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта.

Още по темата

Новите заразени са деца и в момента  лежат в отделението на болницата в Гоце Делчев. И трите са от малки селища около града. Разболели са се и бебета на няколко месеца, но при тях изследванията са показали, че имат антитела, които явно са дадени от майката през плацентата, обясни още Кантарджиев. "Стискаме палци тези антитела от майката да предпазят децата и те да не се изприщят", каза той.

По думите му са потвърдени пет случая на морбили, като най-много случаите са от област Благоевград. Проф. Кантарджиев призова всички лични лекари да си направят сметка на децата, които лекуват и да видят кои не са ваксинирани. Специалистът призова да се мобилизират здравните медиатори във всяка област от ромски произход, които са образовани. Това са хора, които правят връзка между местното население и властите.

Кантарджиев припомни, че 24 000 деца са се разболели през 2010 -2011г. и 24 деца са починали. Морбили е най-опасна за неваксинираните деца под 1 година.

Специалистът призова, ако някой има обрив или температура веднага да бъде приет в инфекциозно отделение, да не се пуска по трамваите и тролеите, да не се вкарва в други болнични отделения. Също така като превенция е добре  да се избягват деца с обрив. Най-опасно е за малките, които по медицински показатели не са имунизирани. Тези, които не са ваксинирани, а могат, нека го направят.  Според специалиста, не е опасно детето да бъде ваксинирано, ако е в контакт с болен и на по-късен етап да се изприщи.

По думите на Кантарджиев, инкубационният период на болестта трае до три седмици. Хората могат да разберат дали са ваксинираниот здравния си картон или в лаборатория, където да им се направи изследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
Да така е това е най големия успех на ваксинопрофилактиката.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваксината против вариола не се прилага и е забранена в целия свят от 1981 година досега. Оттогава са се родили 2 поколения, които са неваксинирани. Родените след 1978 г. не са ваксинирани, защото тя се е поста------Да, защото вариолата е ерадикирана като заболяване, ако въобще знаеш за какво ти говоря.
30
1
 
2
 
! Отговори
от 32 преди 5 години
просто елементарна теория на вероятностите за разпространение .log (n), странното е че програмистите обичат когато алгоритъма им е такава сложност, защото работи доста бързо не че успяват да я постигнат винаги в повечето случай са много далече в обратната посока ,но иронията е че като говорим за зараза тази бързина не е в наша полза.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на 100 000 град примерно ако има един не е ваксиниран не е проблем.10 не ваксинирани лека вероятност за разпространение 100 не ваксинирани голяма вероятност за разпространение.250 не ваксинирани ако се появи на място заразата 100 % разпространение на заразата по не ваксинираните. така че зависи от това колко са не ваксинираните на мястото в което се разпространява заразата.
28
6
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
*** са тези антиваксъри...и това е...по вашата желязна логика е мой личен избор и да хвана автомата и да стрелям на месо..и никой няма да ми се сърди, щото аз така съм си избрала и това, че убитите ги няма...голям праз
27
6
 
3
 
! Отговори
до maca преди 5 години
Обявиха, че четирите деца, заболели от морбили, са неваксинирани.
26
7
 
10
 
! Отговори
Муха преди 5 години
До Анонимен 24Намаляването на смъртните случаи от полиомиелит е резултат от общото напредване на медицината. Пълното премахване на полиомиелита от развитите страни е благодарение на ваксините.
25
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми ако искате си ваксинирайте децата. После само пак да не скачате на бой на медиците и да си търсите виновни :) Личен избор е и не е нужно всеки да си налага възгледите.
24
5
 
10
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Ваксината против вариола не се прилага поради отпадане на заболяването след последния регистриран случай в Сомалия в края на 70-те, а не защото е забранена. А самото отпадане е в резултат на мащабна имунизация по света.Само, че след последните няколко случая в UK през миналата година с доказана маймунска вариола при пациенти върнали се от Африка, може отново да я включи като изискване за посещение на определени места.Питането на Бил Гейтс оставям на теб! На мен не ми вдига телефона.
23
15
 
10
 
! Отговори
maca преди 5 години
А къде е написан имунизационния статус на заболелите? Къде пише, дали са имунизирани или не, защото може и да си я имат ваксината и пак да са се разболели? Аз ей това искам някой да изнесе като информация. Да не се окаже, че от 5 заболели 4 са имунизирани срещу морбили!!!!
22
2
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Както има и национална VICP програма, по която се изплащат въпросните обезщетения. Пак оттам, за периода 1988-2018 са изплатени $4.0 млрд. От постъпилите над 20 хиляди петиции са разгледани малко под 18 хил., от които едва 6358 са одобрени за изплащане, останалите са отхвърлени.Само за сведение, населението на Щатите през 1988 е 276 млн, а през 2018 - 328 млн. Както и да го отнасяш тия 20000 петиции все са си под 0.1% спрямо населението.И въпросът е защо нямаме такъв фонд, а не колко било лошо
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-същественият спад в заболеваемостта от която и да било инфекциозна болест е бил регистриран преди въвеждането на ваксината срещу нея. Това е исторически и математически факт. Например, от 1923 до 1953 г, когато започват масовите ваксинации с убитата ваксина на Salk, смъртността от полиомиелит в САЩ вече е била намаляла с 47%, а в Англия с 55%. Тенденцията за намаляване на смъртността продължава и след това, но с по-бавни темпове. Съвсем очевидно е, че масовата ваксинация по никакъв начин не може да се смята за единствена, още по-малко за основна причина за ограничаване на полиомиелита.
20
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми е ясно, защо всички скачате срещу всички ваксини и вадите информация от 1700та година, когато и арсена не е бил считан за опасен. В 21-ви век мисля, че имаме достатъчно технологии да видим кое е добре и кое не е. Сега съжалявам, но майки от форумите и БГ мама sqad да спорят с професори и доктори и да се правят на много знаещи не е ок. Като толкова гледате архивите вижте от въвеждането на ваксините колко се е увеличила продължителността на живота и как голям брой заболявания ги няма вече.
19
8
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВАТА СИГУРНО ИМА СТАНОВИЩЕ И ЗА ЗАПАДАЩОТО НИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ;НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАК УПРАВЛЯВАШ ВЕЧЕ 12 ГОДИНИ И ВСЕ ДРУГИ СА ВИНОВНИ,1-ВИЯ МАНДАТ МИНАВАХА ТИЯ ОПРАВДАНИЯ , АМА 12 ГОДИНИ ВСЕ ОПРАВДАНИЯ
18
6
 
8
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
А случайно графът ти да е чувал, че почти по същото време 1896 - 1907 е имало и епидемии от холера и чу.***? и как жертвите на едните са отличавани от другите?Фактът, че първите ваксини (макар, че този термин се въвежда след 1880 г и е свързан с работата на Луи Пастьор) до 1850 са били внасяни от англичаните и основният им проблем бил тяхната ефективност след около 2 месеца плаване. Иначе местни опити е имало още от 1832, но като цяло са били неуспешни...Полвинчато изнесената информация подвежда
17
8
 
10
 
! Отговори
ДО 17 преди 5 години
ЛеКАРИТЕ КОИТО СА ТАКИВА ПО ВЪТРЕШНО УБЕЖДЕНИЕ ИЗПРОБВАТ МЕДИКАМЕНТИ ВЪРХУ СЕБЕ СИ! КАТО ЛУИ ПАСТЬОР И ВАКСИНАТА СРЕЩУ БЯСА! ЗАТОВА ТИ ПРЕДЛАГАМ: ОСТАВИ СЕ НЯКОЕ КУЧЕ ДА ТЕ УХАПЕ ИЛИ ВЛЕЗ В КОНТАКТ С БОЛЕН ОТ МОРБИЛИ! ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ НЕ СИ ВАКСИНИРАН! ЗА ЕДРА ШАРКА ЩЕ Е ПО ТРУДЕН ЕКСПЕРИМЕНТА! ТОГАВА ЩЕ ВИДИМ КОЙ Е ПРАВ И КОЙ ГРЕШИ! УСПЕХ И СИ ПРИГОТВИ ЗАВЕЩАНИЕ.. ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ!
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма Държавна Програма за обезщетение на пострадалите от ваксини. В цивилизованите държави има такива програми. В САЩ за финансовата 2017 г. са изплатени обезщетения на пострадалите в размер на 500 милиона щатски долара. Федералният център за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) редовно публикува статистика от всяка ваксина за дадено заболяване колко увредени и колко починали има на територията на САЩ.
15
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като посетил Индия, граф Морли съобщава пред Камарата на общините в Англия, че през периода 1877-1906 в Индия са регистрирани 3 344 325 смъртни случаи от вариола, освен това всички починали вероятно са били ваксинирани, тъй като ваксината била задължителна по закон. От друга страна, по думите на графа, във всяка част на Индия, където се прекратявали ваксините и се въвеждали строги санитарни мерки, вариолата веднага изчезвала и това правило нямало изключения.
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Известен е примерът с английският град Лестър, в който след епидемията през 1871-72 г. гражданите, в нарушение на тогавашните закони, решили да се откажат от ваксините в полза на санитарнохигиенен контрол. Лестър останал най-малко ваксинираният английски град, славещ се и с най-ниската заболеваемост от вариола.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като споменах факти, ето няколко от най-демонстративните. Най-тежката в историята паневропейска епидемия през 1871-72 г. поразила европейските страни с най-висок ваксинационен обхват Англия, Италия, Германия. От друга страна, в страни, в които въобще не е имало задължителни ваксини против едра шарка през цялата им история или са я имали в течение на много малко време (Австралия, Швейцария), хората почти не страдали от тази болест.