За втора година: Имаме повече туристи, отколкото жители у нас

Ангелкова: Целта е - България целогодишна дестинация
Обновена: 14 фев 2019 15:33 | 14 фев 2019 15:30, Анисия Иванова
21
За втора година: Имаме повече туристи, отколкото жители у нас
Снимка: БТА

Министерството на туризма ще акцентира на вътрешния туризъм, на инвестиционните турове, особено в сектор туризъм, ще се ползва и потенциала за конгресен туризъм през 2019 година. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на 36-ото Международно изложение "Ваканция и СПА Експо" в София.

Страната има огромен потенциал за развитието на конгресен туризъм не само в големите центрове, но и по прекрасните български курорти, каза Ангелкова. Тя съобщи, че на 30-31 май в Слънчев бряг ще се пробва пилотна инициатива - предстои организирането на голям международен инвестиционен форум с представители на всички големи международни брандове, за да се насочи вниманието им към нашата страна.

Министър Ангелкова отбеляза, че 2019 година ще бъде една много динамична година и ще изисква да се положат повече от усилия от това, което се прави до момента. Тя припомни, че преди няколко дни министерството обяви инициативата 2019 година да бъде годината на вътрешния туризъм.

По думите на министър Ангелкова инициативата ще даде възможност да покажем както балнео и СПА туризма, които са фокус на днешното изложение, вино и кулинария, така и културно-историческото ни наследство, възможностите за приключенски туризъм, за религиозен туризъм. Те ще надградят основните ни летен и зимен туризъм.

За втора поредна година имаме повече туристи, отколкото жители на страната. За миналата година имахме над 9 милиона и 200 хиляди чуждестранни туристи, което е ръст около 5 процента и това е за трета поредна година, каза при откриването Ангелкова. За месеците от януари до ноември има над 7 милиарда и 200 милиона лева приходи, което са изключително високи резултати, а това изисква от нас още повече усилия, по-голяма отговорност, каза министърът. Към момента най-голям интерес има към черноморските ни курорти, на първо място е летният ни туристически продукт. Само за миналото лято от тези 9 милиона и 200 хиляди чуждестранни туристи, 5 милиона и 400 хиляди са в месеците от юни до септември, каза министърът на туризма, цитирана от БТА.

Ще продължим да надграждаме, защото интересът нараства с всяка една година, каза Ангелкова. Тя отбеляза, че следващи по интерес са зимните курорти, като е важно освен Пампорово, Боровец и Банско, да се развива и Витоша, както и планинските курорти в Стара планина.

От 2015 досега, откакто има Министерство на туризма, ръстът на чуждестранните туристи е с около 31 процента повече, което е предпоставка за привличане както на повече инвестиции в сектора, така и за създаване на допълнителни работни места, каза министърът.

България като целогодишна туристическа дестинация е основна цел на Министерството на туризма, заяви Ангелкова. Вниманието на туристите ще се насочва към места като Лещен, Баните - Смолянско, Златоград, Белоградчик, резервата "Сребърна" и Силистра, които са малко познати дестинации. Работи се много с големи международни туроператори, които имат и авиокомпании, а така има по-устойчиво планиране.

Следват редица видеа, които предвиждаме, с българи, които милеят за страната и подкрепят българския туризъм, каза още Ангелкова.

"Новото в рекламната кампания тази година е свързано с различни специални послания. Благодаря на Кубрат Пулев, който първи стартира в кампанията“, посочи тя и обясни, че ще продължим кампанията по CNN, BBC, National Geographic и Travel TV.

По думите й стартира и ъпдейт на сайта Bulgariatravel, така че да го направим максимално иновативен. "Да бъде със всички новости, така че да рекламираме страната, с един клик всеки да ни намира“, съобщи министърът на туризма.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей явно и тези които работим в чужбина ни броят за чужденци като си дойдем на лято.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дано след 10-15 години да са останали поне 10-15 хиляди работоспособни българи, да им обслужват туристите. друго не остана.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внесоха и морбили с евро прецедателството и сега ще трябва да затворят хотелите ако пламне епидемия.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А правителството не го ли е срам от този факт, прогонвайки народа???
15
5
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Това е една много хубава новина !
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се разбира дали една страна е бананова република?

Когато мнозинството от неините граждани не могат да си позволят почивка на местните курорти!
13
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Кой го грее.. комуниста с открадените народни пари дето е построил 5 хотела?!?! пазен от власт и съд за милионите разбити човешки съдби от него ?!?!
12
2
 
13
 
! Отговори
Узуна преди 1 година
Грешна Ви е статистиката, като туристи отчитате всички чужди граждани преминаващи транзит през България. Повече от половината са преминаващите гастарбайтари към турция, а другата половина са преминаващи румънци за Гърция
11
0
 
13
 
! Отговори
the Ghost преди 1 година
"Ангелкова: Целта е - България целогодишна дестинация"
Това е лесно постижимо: Сваляте акциза на алкохола, легализирате наркотиците и проституцията и хората сами ще залеят стрната
10
0
 
7
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Ще става все по лесно показателя туристи население, всяка година с 50 хил сме надолу. Гражданите за Еничарство на Република България затриха държава на 1400 г
9
0
 
16
 
! Отговори
къде са парите преди 1 година
Много туристи много приходи а сектор хотелиерство и ресторантьорство с най ниски заплати!
8
0
 
16
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 година
Това статистика за хвалене ли е?
7
0
 
9
 
! Отговори
дърт преди 1 година
И каква е ползата от тези туристи за редовия гражданин или както винаги си пълнят гушите няколко "наши хора"?
6
0
 
22
 
! Отговори
стоп преди 1 година
Странно е как все още има туризъм след като в 90% от хотелите персонала се разписва на минимална заплата и се подиграват с тях!!!
5
0
 
21
 
! Отговори
джо преди 1 година
Туристите ли се увеличават, или ние намаляваме????
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ле лииии това от ляво с клюна какво е бре?жена ли да е?
:D
3
0
 
15
 
! Отговори
Работещ българин преди 1 година
Със сигурност,всяка година се очертава да е така...,но това не е повод за радост...
2
0
 
22
 
! Отговори
факт преди 1 година
А заплатите по хотелите обидно ниски да не говорим за ръководните кадри и прането на пари!И на това му викали туризъм?!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оппааа! Домъчняло ми беше да видя отново тази прелест!