Януари рекорден: Най-малко безработни от 16 години!

Равнището на регистрираната безработица е 6.4%
Обновена: 15 фев 2019 21:48 | 15 фев 2019 21:48,
47
Януари рекорден: Най-малко безработни от 16 години!
Снимка: архив "Булфото"

209 308 са безработните, регистрирани в бюрата по труда през януари 2019 г. Това е най-малкият им брой през този период на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г., съобщават от агенцията.

Още по темата

Равнището на регистрираната безработица през януари е 6.4%, като на годишна база се отчита значително намаление от 0.8 процентни пункта. Сравнението с предходния месец показва леко нарастване от 0.3 процентни пункта, обусловено от характерната за сезона по-слаба икономическа активност.

Новорегистрираните лица през януари са 32 756, като от тях 1 861 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали близо 2 000 лица чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др.

Най-търсените групи професии през месеца са: персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"колко се самосигуряват спрямо броя на хората"Какво значи да се самоосигуряваш? За кои точно осигуровки говориш? Че те са много. Здравни ли? Пенсионни ли? Ами правиш ли сметка колко много хора дори и здравните вече не могат да си заплащат? И стават все повече тези. Реално има потънали хора, мъpтви души. Такива, които не знаеш къде са и какво правят. По паспорт са в БГ, иначе примерно в Испания. Минават граница с лична карта, която никой никъде не регистрира като заминал от тая държава.
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Статистиката не мери, кои са записани в бюрото по труда, аколко души са регестрирани на трудови договори, колко се самосигуряват спрямо броя на хората в активна възраст."Само ми обясни спрямо ШИС (надявам се знаеш какво е това), как точно нашите стъкмисти взимат информация от там, смята ли се колко млади хора в активна възраст са отишли в чужбина през определен период, МВР ли им дава тия данни, Ванга от отвъдното ли? И дали въобще има кадърни хора в НСИ които да сътворят подобна справка?
16
20
 
8
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Всеки ден, в който БСП са далеч от властта е добър. От тия нищо добро никога не е произлязло.
15
12
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Статистиката не мери, кои са записани в бюрото по труда, аколко души са регестрирани на трудови договори, колко се самосигуряват спрямо броя на хората в активна възраст.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе , герберите са комунисти бесепарите ционости ,националистите фашисти ,мюсюлманите -турски башибозук чакащ команда сечи ) Едни хора се задтъпиха за нас и дадоха живота си ,а ние сега ги отричаме и си плюем в устите бълни с развалени зъби и смърдящи
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа и после викат така за да може хората да си мислят, че при ГЕРБ е много добре и да гласуват пак за тях. Изборите наближават, затова разлаяxа кyчетата.
12
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имайте предвид и нещо друго много важно... Гербаджии вече доста време са на власт и цялата администрация е подменена с тяхни хора, които са там на чиновническа работа без да са реално годни за това, ами просто защото са препоръчани от точния човек. И подобен род хора се очаква от тях да са лоялни към този който им дава заплата за да не правят нищо, но да трупат стаж. И после като им кажат "Сега ще направите една статистика, ама с резултати каквито ние ви кажем"... и те слушат. Пропаганда!
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве нашите Червени гъдулки, нали щяха да внасят 100000 кучояда(виетнамеца) докъде я докараха с тая завера!
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
де да беше верно....ама е тъжно
9
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес с нискотарифните линии 3 пълни самолета с млади хора отлетяха. Каква безработица отчитате като няма народ. Много ясно че намалява никой не се регистрира а хваща самолета и бяга. В най скоро време ще си останете стъкмистите лежачите на държавната ясла и селските управници да си бъркате по дупките. Тогава ще ви питам кой ще ви плаща тлъстите заплати. Усещате ли го вече дебелия какво стана с виетнамците ще дойдат ли да ви начешат дебелите задни.ци.
8
2
 
30
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
7
1
 
35
 
! Отговори
Прочетох го така: преди 5 години
Фактите са такива:1. Ежегодно намаляваме с 50 000-60 000 души по естествен път;2. Ежегодно 20 000-30 000 напускат страната в търсене на по-добра страна за работа и живот;3.Това, че вече ще наемаме виетнамци, означава, че сме на привършване, а не че икономиката ни цъфти. Цъфнали са ни налъмите...заради босите ни икономисти и финансисти.
6
2
 
26
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
Ами да, понеже много измряха, много се изнесоха и доста не си правят вече труда да се регистрират.
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами и аз съм безработен. Обаче не съм записан в Бюрото по труда, просто защото няма смисъл. И такива като мене са хиляди. Как тогава такива хора влизат в тая статистика?
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те щото не се регистрират а емигрират .А и сами не може да си намерят работа и за 500 600 лв бруто щото назначават роднини и любовници а не нормални млади търсещи работа.Всеки като опита на няколко места да намери работа и види как назначават само любовници и роднини дори и на обява с заплата от 600 700 лв емигрира.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига с тая пропаганда. Безработните намаляват защото трудоспособното население избяга от "процъфтяваща" България
2
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бeз бсп-дпс Е ДОБРЕ
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами народ не остана, бе, няма хора!