Шест са вече заразените с морбили. Има съмнения за още

Има съмнения за още 12 заразени
Обновена: 15 фев 2019 07:53 | 15 фев 2019 07:20, Петя Славова
18
Шест са вече заразените с морбили. Има съмнения за още
Снимка: архив, Reuters

Шест са вече потвърдените случаи на болни от морбили деца в Благоевградска област. Има съмнения за още два случая. Най-много – четири, са констатирани в ромската махала в Разлог. Според лекарите състоянието им е добро.

Заразените с морбили деца са от населени места по поречието на река Места, на възраст между 1 и две години. Те са били приети в болницата в Гоце Делчев със съмнения за усложнения след грип, предаде Bulgaria ON AIR.

По-късно обаче изследванията показали морбили. Най-тежко се оказало състоянието на две от тях. Те са приети с температура и обрив по тялото.

Още по темата

Димитър Симеонов е баща на едно от заразените с морбили деца. Мъжът твърди, че то е било ваксинирано, но не е сигурен срещу какво точно. Сега се надява момиченцето му да оздравее.

Здравните специалисти твърдят, че в района има много деца , които не са ваксинирани.

По клинична пътека болните от морбили деца могат да останат в болница само три дни. От здравното заведение в Гоце Делчев, обаче са категорични, че лечението им ще продължи и след това.

Очаква се днес (15 февруари) да бъдат готови резултатите на 12-е деца в Гоце Делчев, които са със симптоми на морбили. Те са на възраст от 5 месеца до 9 години. Състоянието им е добро. Общо 145 души са поставени под медицинско наблюдение, защото са били в контакт с болните.

За морбили в региона на Гоце Делчевско се заговори и през 2010 година. Болестта преминава тежко и са възможни усложнения.

Има съмнения за още 12 заразени от морбили. В момента се правят изследвания. От Здравното министерство увериха, че няма опасност от епидемия. Експертите призовават за имунизиране на децата, тъй като това е единственият начин, по който можем да се предпазим.

 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
До 12 - 3 преди 1 месец
им е довело до неслучване на очакваните епидемии от морбили сред деца между 6 и 16 години в Чили, Куба и UK в края на миналия век, поради своевремени промени в работата на мед.власти.

Което означава само едно, действителността е по-сложна от нашите представи и имаме още много да се учим. За съжаление, човек е смъртен и винаги ще има хора, които ще ни напуснат преждевременно, независимо от усилията и напредъка на медицината. Въпросът е, ако и доколкото е възможно тази бройка да бъде намалена
14
2
 
1
 
! Отговори
До 12 -2 преди 1 месец
Статията е малка - 8 стр., чете се лесно и в нея наистина се говори за констатирани повторни огнища сред имунизираните най-вече деца в страните от Африка и Азия. Темата е с продължение, защото в последните издания (след 2015) се споменава и Квебек в Канада. Това обаче, което се пропуска в нашенските публикации на въпросната фраза, е че авторите говорят както за отслабена ваксина, така и за нарушения в контролните дейности на властите. Като контрапункт е заключението, че подобряването в работата
13
2
 
1
 
! Отговори
12, преди 1 месец
Аргументацията с цитиране на автори и години е добро начало, но пробвал ли си се да проследиш откъде идва въпросната фраза. На български се препечатва 1:1 в няколко сайта от периода 2016 - 2018. На английски я има от януари 2018, което позволява по-задълбочено търсене, докато се достигне до статията "The Impact of Immunization Control Activities on Measles Outbreaks in Middle and Low Income Countries" отпечатана за 1-ви път през 1997 г. в том 26, бр.3 на International Journal of Epidemiology.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпреки популярните внушения, че предимно неваксинираните са изложени на риск от морбилна инфекция при среща с патогена, проучвания показват, че морбили се разпространява успешно и сред популации с 99% ваксинирани лица (Gustafson et al., 1987; Chen et al., 1989; Boulianne et al., 1991), както и други високи проценти заболели, които са напълно ваксинирани (Faneye et al., 2015; Gupta et al., 2015; Vaidya et al., 2016; MMWR, Sept. 02,1988/37(34);527-31), включително при лица с предварително доказан ваксинален имунитет, солидни антитяло-отговори и явяващи се заразоносители.
11
5
 
4
 
! Отговори
Боц преди 1 месец
Не отричам ваксините, не съм чел подробно за ползите и вредите от тях, но нека не си затваряме очите за тези , които са пострадали непосредствено след имунизация, лично познавам такова дете и мъката е огромна, но лекарите нито отричат нито подтвърждават, че е от ваксината.
10
1
 
2
 
! Отговори
futurehealth преди 1 месец
След грипа, идва ред на морбилито!
9
6
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Най-богатите и най-образованите не се ваксиниралу....хахаха,пълна глупост. Простакесите с две прочетени статии в анонимни сайтове и изгледано осем минутно конспиративно видео у фейса или ютуб така ли му викат вече :))) и те станаха умни и красиви. Като джендър армията на БХК.
8
8
 
5
 
! Отговори
До 7 Анонимен преди 1 месец
Какво има да се чудиш — най-богатите и най-образованите не се ваксинират! Лекарите — също.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време като я карах не са ме писали по вестниците.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да си предстсвя как се чустват родители на деца който не са ваксинирани.Предполагам сега се чудят къде ли да го скрият за няколко седмици.Лошото в цялата история ,че не са само от малцинствата а има и уж образовани който се правят на интересни и от всичко разбиращи.
5
4
 
9
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 1 месец
Аз не знам, какви изледвания правят, едно време селския доктор Пенчев, като си оголиш тумбака и погледнеше гърлото си казваше- морбили, рубеола и т.н. Сегашните какво учат?А заспалите кукумявки, дето не си ваксинират децата, щото по цял ден пишат в маматабг, примерно как да викали на пuшката - буба или чурка, да се връщат в средновековието!
4
6
 
14
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Ваксините нали бяха много вредни!Хайде сега на хомеопатия!
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Най-много са констатирани в ромската махала"

Е от къде да са...
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антиваксъри, хомеопати, джендъри, натуролози, с цялата тази ***, нищо добре не ни чака.
1
5
 
6
 
! Отговори
Зьонбюла Асанова преди 1 месец
Хау дисатъ ногу болен.