Ще вземат ли бебето на Симона? Съдът даде надежда на майката

Магистратите отказаха да дадат момченцето на приемно семейство
Обновена: 15 фев 2019 13:22 | 15 фев 2019 12:07, Красимир Ангелов
60
Ще вземат ли бебето на Симона? Съдът даде надежда на майката
Снимка: Монитор

3-месечното бебе, което бе отнето от своята майка Симона малко след раждането, няма да бъде настанено в приемно семейство. Това реши Районният съд в Смолян, който отхвърли молбата на Дирекцията за социално подпомагане детето да бъде дадено на временни родители, съобщава сайтът "СмолянБГвести".

Решението на съда подлежи на обжалване в 7 дневен срок, а ако такова не последва, момченцето ще бъде върнато на своята майка.

Още по темата
Както Dnes.bg съобщи, историята на Симона, чието дете бе отнето след раждането, трогна стотици хора в България и чужбина. Много хора изявиха готовност да помогнат на 26-годишната майка от смолянското село Арда да върне бебето си.

За целта стартира и онлайн подписка, която набира популярност.

Мотивът на социалните за отнемането на детето е постъпил устен сигнал от неонатолозите от МБАЛ "Братан Шукеров" за дете в риск. Повод за подаване на сигнала е бил, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси.

Другият довод на социалните е, че в дома на Симона и бабата Ана Хаджийска в селото липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оффф много е сбъркана тая нашата държава, знаете ли колко деца от малцинствата не ходят на училище и в момента са по улиците-МНОГО! Ама нищо де вземете детето от майка му, нея няма НПОта да я защитават.
29
4
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 30Няма да те разберат.Не се мъчи да им наливаш това което им е източено
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше ясно, че трудно ще й вземат детето. Случаят е смесица от престараване на социалните служби. Некоя чучулига е издала административна заповед, която е временна, до решение на съда. Ако майката е вменяема, дори детето да има здравословни проблеми това не може да бъде аргумент за отнемане от нея под предлог за по-адекватно лечение. ДЪРЖАВАТА е тази, която следва да осигури път до селото, превоз при нужда, условия за лечение, социално да подпомогне нуждаещите се. Разбира се на практика е друго.
27
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясен клиничен случай на олигофрения, не разбирам как някои хора не виждат очевидното - в нормално приемно семейство детето би имало много по-големи шансове да се развива като пълноценен човек, без комплекси и мизерия.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ако трябваше да се вземат децата на всички самотни майки, половин България щеше да е с отнети деца. Не виждам каква е връзката между бащите и отглеждането на децата. Някои татковци просто отказват да участват, или бягат ако детето е болно или ако детето плаче, или ако си счупят маникюра. Това изобщо не може да бъде критерий за родителски капацитет.
25
4
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
а църквата иска да забрани абортите ето ви един христоматиен пример каквобъдеще очаква детето в това семеиство
24
2
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Защо да и се връща детето, при положение, че дори не знае кой е бащата?Има множество случаи в които бащата извършва "тайнството" и после родителите се разделят, като майката отглежда детето сама. Последен пример е Мария Илиева, която живя с много по - малкият от нея младеж, за известно време и после той си замина за Великобритания. Сега тя си отглежда детето с помощта на детегледачки???
23
2
 
2
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
"Другаре имали пари има решение" ..Приземяване другаре приземяване" - от конгреса на профсъюзите 1986г.
22
7
 
11
 
! Отговори
@22 преди 5 години
Нищо лошо няма да се срещне с психолог, с който да поговори и да се установи умствени дефицити ли има, образователни ли, и какви са й проблемите. Психолозите обикновено не хапят, а и в случая не става въпрос за психиатър и освидетелстване, Става въпрос за стандартна практика на социалните.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вземеш на майка детето, на селянин земята е престъпление.
20
4
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
да й осигурят психолог и курс са родители.Симона няма нужда от психолог!!! Нищо и няма, а просто е необразована..
19
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази жена е на 26 години,бабата също е там,оставете детето и дайте средства на тези хора да го отгледат,чужди хора няма да го обгрижват по-добре от бабата,просто явно са бедни и се нуждаят от средства за отглеждането!
18
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ау, разсъхна се сделката за продажбата на детето. Сега трябва да се плаща и на съда на втора инстанция, не знам. Хора, осъзнайте се, това че някой е глупав не значи, че не може да отглежда деца. Нито това че е беден. Приоритет на социалните работници по закон е реинтеграцията на детето при родителите му или при роднини. Отнемането е крайна мярка, не може да се прилага за щяло и нещяло. Да й дадат помощи за да си плати сметките, да й осигурят психолог и курс са родители. И ако не помогне - тогава
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата на специалните живеят в по-лоши условия и не ги взимат. До кога законът ще важи само за българите?
16
21
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Я стига сте писали глупости.Не виждате ли че жената не е добре.Как ще оставят детето там.Институциите този път си свършиха работата.
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отговаряла "мудно и неточно".......... стига глупости,това не означава,че е луда,може да не е искала да споделя с непознати хора,може други проблеми да има!
14
3
 
16
 
! Отговори
varg преди 5 години
Благодарение на Петър Низамов детето ще е отново с майка си.
13
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има нещо сбъркано в системата,отнемат се деца поради бедност и се дават на приемни семейства на които се плаща за отглеждането им.Дали приемните родители ще се грижат за детето и ще го обичат повече от биологичните родители или баба?Надали!Не е ло по-добре тези пари да се дават на биологичните родител(и) или бабата в случая.Защо все в България се случва такава сбъркана система или просто на законотворците не им пука за съгражданите им?
12
7
 
34
 
! Отговори
нямаш кола няма дете преди 5 години
Става дума за трафик на деца,поводът да го отнемат беше,че няма автомобил и бойлера и неработи,а тази жена е идеалната жертва!
11
2
 
43
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
нещо мног нередно виждам в този случай.Като го сравня с хилядите ромски семейства и майки които не закачат за къде по лоши условия .Скотски.При тия хора ,простовати,но чисти и скромни ,със сини очи и здраво читаво бебе.Дали някой не иска да си го вземе за осиновяване?Въпреки волята им.Я да се поинтересуват прокурорите.Моля.