Затворници съдят държавата: Искат секс без камери и надзиратели!

Доживотници подадоха групова жалба за промяна на реда
Обновена: 15 фев 2019 09:01 | 15 фев 2019 09:01, Петя Славова
67
Затворници съдят държавата: Искат секс без камери и надзиратели!
Снимка: архив, Булфото

13 души с доживотни присъди, подкрепени от двама излежаващи над 20-годишни, както и жените на трима от тях съдят държавата с искане да им бъде позволено да правят секс в затвора без камери.

Груповата жалба е подадена от пандизчии от затворите в София, Варна, Плевен, Пазарджик, Стара Загора и Белене. Те негодуват срещу заповед от 29 февруари 2016 г. на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), в която се регламентира реда на провеждане на удължено свиждане за срок до 4 часа. Затворниците могат да се срещат с половинките си, но в присъствието на надзиратели и под видеонаблюдение.

В жалбата си затворниците искат от съда да отмени акта като нищожен или незаконосъобразен поради противоречие с основни права, установени и гарантирани от конституцията. Те недоволстват, че не се зачита правото им на личен и семеен живот и защитата на личните им данни, пише "Монитор".

На първа инстанция в Административен съд София-град делото е загубено. Магистратите са отказали отмяната на заповедта, с която е регламентиран редът на т.нар. удължено свиждане. Мотивите на магистратите са, че заповедта е издадена от компетентен орган и има законови основания. Удълженото свиждане е награда, няма факти, че се извършват действия, които нарушават гарантирани права и свободи.

Доколкото се касае за режим на изтърпяване на наказание, общественият интерес и сигурността на местата за лишаване от свобода имат превес над личния интерес заключава съдът. Той не открива и нарушения на защитата на личните данни. Затворниците са били информирани за възможното видеонаблюдение чрез заповедта на директора на ГДИН.

Очаква се делото във ВАС да бъде насрочено за средата на март тази година. По искане на председателя на ВАС Георги Чолаков то ще бъде проведено в зала в Съдебната палата. Причината е, че във ВАС няма конвойна, тъй като там не се провеждат такива дела, това е първото по рода си. Затворниците жалбоподатели са отправили писмено искане да присъстват лично на делото и затова се налага да бъде осигурено конвоирането им в достатъчно голяма зала, за да побере всички страни по делото.

Осъдените ще бъдат с белезници на ръцете и на краката. Всеки от тях се бъде конвоиран от двама души от Главна дирекция "Охрана". Според запознати сред недоволните, че семейните свиждания се провеждат в присъствието на надзиратели и се следят от камери, е и австралиецът Джок Полфрийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов в центъра на София.

Част от жалбоподателите е и излежаващият 30 г. затвор сериен убиец Станислав Ангелов – Сиси, който има в досието си четири екзекуции. Той изтърпяваше наказанието си в софийския затвор, но през май 2018 г. бе преместен в затвора в Пазарджик, тъй като подбуждал останалите затворници към неподчинение - подстрекавал ги към бунт и ги „съветвал“ да не взимат от храната, която им предоставяли от столовата.
 


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 1 седмица
Жалбите на затворниците следва да бъдат разгледани от компетентния служител архимандрит Исахак Похосян след 20 април, когато приключва траура на компетентната институция по повод кончината на цариградския патриарх архиепископ Месроб Мутафян.
53
0
 
0
 
! Отговори
Хх преди 2 седмици
Защо всички коментирате затворници те защото несте на тяхното място но човек не знае от къде може да му дойде лошото така че и вие оже да попаднете там тогава ще видите какво е
52
5
 
2
 
! Отговори
kires преди 1 месец
Аз подкрепям тяхното желание.Дори тебиха могли да правят порно филми.
Голям интерес например би предизвикал филм с участието на "Хубавата" Елена (йончева)
и "Великият" Банев.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако зависеше от мене, щях да ги вкарам тия в Белене да копаят доживот, да добиват руда. Тогава не секс, ама и ще ми се молят да им тегля куршума. Не стига, че хабят водата и въздуха, ами и секс ще искат.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По една кирка да копаят тунел под Балкана само на вода и хляб и няма да се сещат ни за кекс камо ли за секс.Затвора за тях е курорт.Да се благодарни че няма смъртно наказание иначе отдавна да за нахранили череите.
49
1
 
6
 
! Отговори
Някой Някоев преди 1 месец
До Аз съм Васо -...

Васка, аз и въртолетче да му направя, оня като не може да вдигне самолета, защото съм мъж, а не жена - няма полза :)
48
6
 
1
 
! Отговори
Аз съм Васо -... преди 1 месец
До Някой Никоев

Приятелю, заповядай в Централния Софийски, ет. 2, килия № 15. Пари ти не трябват, а ако знаеш как се прави "въртолетче" може и с пари да си тръгнеш
47
0
 
25
 
! Отговори
аре баста преди 1 месец
Да си заработят пари за една надуеваема секс кукла и да си я менкат,или да карат на ...ръчна.Какво право на личен и семеен живот и защитата на личните им данни,какви пет лева.Да са мислили като са вършили престъпления.
46
1
 
32
 
! Отговори
Някой Никоев преди 1 месец
Аз съм работещ гражданин без досие и нямам пари да си позволя да имам жена, камо ли с..кс. А тези по-добре от мен си живеят. Всичко им е подсигурено с нашите данъци, не мислят за работа, оцеляване, ядове...
45
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това е затвор бе,какви са тия изисквания,още малко и проститутки ще поиска.... да се справят със подръчни материали и наличния състав
44
0
 
13
 
! Отговори
Секc със надзиратели преди 1 месец
Аве затворниците искат направо сеkc със надзиратели
43
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един затворник на данъкоплатеца струва около 3000 лв на месец ! Храна ,кабелна тв , здравни осигуровки +безплатно лечение, право на глас и социални контакти поне с още двама трима в една килия . Пускане от затвор при добро поведение и намаляване на присъди при участие на строежи или учебни заниятия от осъдени затворници ! Българските затвори не превъзпитават ,те произвеждат и обучават престъпници .
42
1
 
19
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Да представят исканията си пред компетентния служител архимандрит Исахак Похосян.
41
2
 
15
 
! Отговори
R преди 1 месец
Само балъци отиват в затворите. Това вече и на децата е ясно. За сравнително дребни кражби, кокошкари и т.н.
40
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и аз искам да няма престъпници ама на, пълни са затворите
39
7
 
50
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
ЗАЩО НЕ?-И ЕДИН ПЪТ В МЕСЕЦА НА КРЪЧМА.
38
3
 
52
 
! Отговори
Аз съм Васо - .... преди 1 месец
......Искат секс без камери и надзиратели!......

Ми това им е гарантирано - в килията, след вечерната проверка.
37
4
 
36
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Панделата е лишаване от права, така че подобни дела са фрифолни, т.е. не се допускат в съда. Поне в Америка.
36
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 20
Какъв е смисълът от затвора, ако ще си живееш както у дома?
--

а какъв е изобщо смисъла от "затвора", като то "цивилизацията" се превръща в един голям затвор
35
2
 
34
 
! Отговори
Затвор? преди 1 месец
То ще е все едно са си на свобода!