Дерайлиралият водещ локомотив в Пловдив същият от Хитрино

Хора от блоковете до гарата в Пловдив: Можеше да изгорим живи, докато спим
16 фев 2019 14:16, Елка Василева
24
Дерайлиралият водещ локомотив в Пловдив същият от Хитрино
Снимка: архив, Булфото

Дерайлиралият водещ локомотив на товарната влакова композиция в Пловдив е същият, който е бил и при инцидента в Хитрино. Това каза пред журналисти главният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от „Фокус“. Той  посочи, че всички институции работят по случая.

Следователи от София започнаха разследване на железопътната катастрофа на гара Пловдив, при която в 4,15 ч. тази сутрин дерайлира товарен влак с 25 вагона пропан бутан. По чудо няма жертви.

"Не ми се мисли какво щеше да стане. Хитрино щеше да бледнее", коментира мъж от съседните блокчета, разположени на метри от релсите. Обитателите на близките блокове се кръстят, че се е разминало по чудо без пострадали. "Можеше да изгорим живи, докато спим. Щетите в Пловдив щяха да са много по-големи от тези в Хитрино", казват те.

"Няма изтичане на газ, щетите са малки", заяви пред "24 часа" шефът на "Железопътна инфраструктура" Красимир Папукчийски.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Петков заедно с шефа на полицията посетиха мястото на катастрофата, която е на метри от централната гара. "Извършва се оглед на местопроизшествието. Следователи от НСлС поемат случая", допълни Попов.

Още по темата

Дерайлиралият влак е частен на "Булмаркет". Пътувал е от Сърбия и трябвало да пристигне на гара Разпределителна. "Не можем да кажем още каква е точно причината. Не е имало удар. Но при първоначалния оглед е видно, че има счупване на стрелката на коловозите. Влакът се е движил с 35 км/ч при допустими 40. Това е предотвратило по-сериозен инцидент. Спирачният път е около 40 метра", обясни Петър Ганев, управител на "Булмаркет". По думите му тримата машинисти са добре.

Вследствие на счупване на езика е дерайлирал първият локомотив, която повлякъл след себе си и втория заедно с цистерна пропан бутан. На практика излезлите от релси вагони са 3. Според Ганев до края на деня ще бъдат вдигнати и премахнати, най-късно до утре.

На въпрос за причината за инцидента Красимир Папукчийски, генерален директор на "Железопътна инфраструктура" каза: „В момента се разследва. Но мога да кажа, че в резултат на съобразената скорост, с която са се движили машинистите, щетите са малки. Нямаме проблеми с изтичане на газ пропан бутан, който е в състава на влака. Първият вагон, който е предохрана, задължително при превоз на опасни товари, е празен. Дерайлирал е само един вагон с пропан бутан, той е излязъл от релсите, но не е повален на земята и няма сериозни щети“, каза Папукчийски.

Той съобщи, че състоянието на тримата машинисти е добро. Алкохолните им проби са отрицателни, както и тези за упойващи вещества.

„Считаме, че при управлението няма допуснати грешки. Остава да се види състоянието на железния път и на самите локомотиви“, каза Папукчийски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
16
 
! Отговори
Бизнесменка преди 5 години
Няма пари за заплати. Няма пари за вагони. Няма пари за локомотиви. Няма пари за данъци.
20
6
 
12
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
До Анонимен 19,какъвто народа такава и държвата,даже е чудно,че при 7 млн.търтея тя все още съществува
19
5
 
33
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Без значение каква е причината за катастрофата в дъното на трагедията винаги стой държавата или по точно тоталното и отсъствие!Дали заради липсата на поддръжка!Дали заради липсата на контрол!Дали заради липсата на контрол над частните фирми!Дали заради липсата на координация такива опасни материали да не се превозват в рамките на градовете в такива големи количества!Както и да го въртят или сучат винаги изпод *** се подава грозното лице на тотално колабиралата ни държавна администрация!
18
4
 
41
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"Защо този локомотив е още в движение като се знае че с него стана инцидента в Хитрино."Айде и ти! То и аз се питам, защо това правителство е още в движение при положение, че станаха множество инциденти с него и по време на него, но ей го...В...на!
17
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЪСТОЯНИЕТО НА ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ Е ТОЧНО ОТРАЖЕНИЕ НА СЪСТОЯНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА.Докато някои се представят за велики вождове, държавата се скапва.
16
3
 
33
 
! Отговори
ваш Буйку преди 5 години
Aйде Булмаркет, платете си колкото ви казахме и няма да ви закачаме повече.
15
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и какво като е същия, ми гирмата има 6 ликомотива , да не са 106.А и не ликомотива ви е птоблема. Замидлете се все около Пловдив в рамките на месец се случват едни неща. Побои, палежи на цехове, сега дерайлиран влак. И кво всичко ще да е случайно...хаха, бсламите умряха....ц и.г.а.ни има на всякъде в европа, унгария, чехия, румъния русия, но нашите за безбожно нагли и се мислят за недосегаеми. Не се ли чисти този цирей ще ни е страх скоро да пътуваме между градовете.
14
9
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЛОКОМОТИВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГРОЗНО БОЯДИСАН ! ОТПРЕД Е ЧЕРВЕНО И ЧЕРНО А ОТСТРАНИ ПРЕДИМНО ЧЕРНО С МАЛКО ЧЕРВЕНО ПОЧТИ ПРИЛИЧА НА КАТАФАЛКАГООГЛЕ ИЗОБРАЖЕНИЯ: ЛОКОМОТИВ ДЕРАЙЛИРА ПЛОВДИВ!ВЛАЧИ СУМАТИ ЦИСТЕРНИ ЧЕРНО ЧЕРВЕНАТА КАТАФАЛКА!
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво като е същия, тя държавата дерайлирала те за влака се загрижили.
12
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОЗИ ЛОКОМОТИВ Е ЧЕРВЕН НА ЦВЯТ И НА НЕГО ПИШЕ БУЛМАРКЕТ!!!КОЛАТА КРИСТИН БЕШЕ ЧЕРВЕНА НА ЦВЯТ
11
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо този локомотив е още в движение като се знае че с него стана инцидента в Хитрино. Кой отговаря за подръжката на локомотивите и подвижният състав. Кой отговаря за ремонта на всички вагони и локомотиви които са пуснати в движение. Имали отговорници или всичко е пуснато на честна пионерска. Кой ще отговаря ако се случи инцидент с пътническа композиция и загинат хора. Има ли някой в тая държава който да носи наказателна отговорност при инцифенти. Не няма. Племето е виновно че ги качва на власт.
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да се промени. Държава няма. Всичко е на самотек и на доизживяване. България си замина вече. Свършено е с нас. След няколко месеца пак ще избухне цистерна или ще дерайлира влак, ще се запалят вагони, ще гръмне автобуса и прочие. Това е.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Няма, споко. Да не мислиш, че ще си играят, да го боядисват ... Пф ....
8
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има счупване на заключващият механизъм на срелката е от липса на подръжка. Такова счупване може да се получи и от дефектирала талига на вагон или цистерна. Някой правили прегледи на цистерните и вагоните. Правят ли им се профилактични ремонти. Сменят ли се редовни колелата на талигите преглеждат ли се за счупени и износени лагери. Въпросите са много но няма кой да даде отговор. 40 години съм работил в подръжката на вагони и локомотиви такива инциденти не се допускаха защото всички в затвора.
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основните проблеми са в инфраструктурата. Локомотивите са стари и доста кърпени и ремонтирани, доколкото може, но ако някой се разходи по релсите, ще види колко крепежни елементи липсват. Не е чудно, че е дерайлирал влак, чудно е как се случва толкова рядко досега...
6
5
 
21
 
! Отговори
телерапон преди 5 години
Сега джурналята да ходят да питат що тъй тоз локомотив пак прави същата ситуация. Това не е ли основание за повторно разследване срещу фирмата Х за неизправно превозно средство. Там НСБОП-аджиите шо не се сезират и разледват фирмата за тероризъм?
5
5
 
23
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименНе е в машиниста проблема.а във фирмата,която причини бедствието в Хитрино,а сега и в Пловдив.Ако я бяха осъдили яко,сега нямаше да се повтори същото!Машинистът е карал бавно(знаейки какво може да стане),но композицията е прекалено тежка за тоя релсов път!
4
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой трябва да отговори защо продължават да използват вече катастрофирал локомотив. Надявам се, че сега няма пак да му ударят една боя и да го пуснат отново
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този локомотив достатъчно пакости направи, редно е да го дават на скраб
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че няма псотрадали.Сега ... не е ли време, като общество, да поискаме тези неща да спрат? Ако не направим нищо, утре Хитроно може да се повтори. Нима 7 души не бяха достатъчни? Ако това се случи в пловдив, жертвтие, този път може да са стотици? Но честно казана, дори и един човек да е, залужава ли си да рискуваме?