Родното производство смачкано, ядем 89% вносни плодове и зеленчуци

Стока от Македония и Сърбия се пакетира и продава за българска
Обновена: 16 фев 2019 07:36 | 16 фев 2019 07:30, Елка Василева
277
Родното производство смачкано, ядем 89% вносни плодове и зеленчуци
Снимка: архив, Булфото

Близо 89% от зеленчуците и плодовете, които ядем, са вносни, а родното производство е напълно смачкано. Това пише "Труд", като цитира Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

В официалната агростатистика се отчита увеличение на производството и търговията с български плодове и зеленчуци, защото е включен и реекспортът от Сърбия и Македония, което изкривява данните, посочи той.

„Ще ви дам само един пример – у нас има заявени 6 000 дка с круши, а реално има само петима производители. На практика всеки, който има някаква градина, я заявява във Фонд „Земеделие” и така се изкривяват данните. Това обаче не са градини, които отговарят на добрите земеделски практики. В една градина се правят от 26 до 34 пръскания на година, което, разбира се, са разходи за фермера. Но те не го правят”, посочи Маринов.

Ябълките на пазара са основно внос от ЕС и то най-вече от Полша, обясни председателят на асоциацията. Те влизат на цена 34 евроцента за килограм, пакетирани плюс транспорт.

Другият голям внос идва от Сърбия и Македония и даже се предлага за български по пазарите. Причината е слабият митнически контрол, категоричен беше Маринов.

По оценки на Център за икономически анализи на селското стопанство около 60% от реализираните домати чрез различните търговски канали, извън преработката, идват от внос, докато при пипера и краставиците импортът представляват приблизително 35 на сто.

Данните на националната статистика отчитат, че за десетте месеца на миналата година вносът на пресни зеленчуци е нараснал с 11,7% за година и стига 226,7 хил. тона, а този на пресни плодове -с 9,4%, до 255,3 хил. тона. Увеличението при зеленчуците се дължи основно на ръст на доставките на домати с 8,9 хил. тона или 13,7%, на чушки – със 7,4 хил. тона или 36,4% и на краставици – с 6,2 хил. тона или 43,7%. Съществено повишение има и при вноса на моркови и репи (с 18%), зеле(с 8,8%), лук (с 9,2%) и тикви(с 26,8%).

Според Чавдар Маринов вносните плодове и зеленчуци, които идват от страни извън ЕС, са опасни, защото там приетата допустима норма за остатъци от пестициди е по-висока. Затова големите вериги изискват сертификат Global G.A.P., който гарантира качеството на продукта от полето до крайния потребител, посочи Маринов.

По думите му вносът, освен на пазара, отива и в детските градини и училищата. „6 пъти предлагаме на министерство на земеделието такъв сертификат да се изисква за плодовете и зеленчуците, които се предлагат в училищата и детските градини, но ни отказват. На практика набутваме пестициди на децата си. Сега Българската агенция по безопасност на храните прави само качествен анализ – една ябълка например да няма петна по-големи от 3 милиметра, но това не е достатъчно”, допълни председателят на асоциацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
5
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
бг няма да смогне да изхрани 1 квартал на москва ако племето си знаеше интересите. в европа 1 бг домат не купуват, вс. и от испания и италия.. европа да е.
174
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, парниците вече изкарват първите краставици, обаче ромообразните не щат да ги берат за стотинка на килограм. Тъй, че маке и сърбе.
173
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ot opit znam 4e ot nashta moma po ybava nema - zalno e naistina 4e rodnoto proizvostvo e ostaveno da se ztrie - imame nai plodorodnata zemia - a vnaseme stoki s koito se gordexme i iznasaxme : oshte edin vapros kam nashta politi4eska klasa -kade e balgarskia interest i zashtiten li e :
172
2
 
46
 
! Отговори
Тодик преди 5 години
До 182Държавна политика дотация разликата я поема Полша война за пазари му викаха на времето унищожение на местно производство.Ставаш зависим и когато това стане факт цените ще са както трябва но тук няма кой да произвежда.89% това е стряскащо . Да се живее със спомени също е стряскащо. Такова безхаберие 30 години не стигат ли? Мародери се навъдиха трябва да има някакъв край. Да се защити Българския продукт и мислене
171
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Валутният борд съсипа производството и масови фалити. България от износител стана вносител заради скъпия лев и внася и трупа външен дълг.
170
17
 
41
 
! Отговори
Химика преди 5 години
Не се заяждам. Предпочитам вносните плодове и зеленчуци. Мога до утре да ви разказвам за "био" простотиите в България.
169
6
 
49
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
А бананите вкусни ли са?
168
2
 
39
 
! Отговори
Тодик преди 5 години
До 129 Искате с рогата а? За да произведеш нещо вкусно трябва добър материал вкусен .за Айтоския кетчуп споменавам далечно производство преди Олинеза и др.измислени . Не това което е било коментираме . Обсъжда се унищожението и кражбата на хубавото . Старите са казали от зелена краставица семе не се събира . То не стига че технологията крадът но и дизайна . И за това виновни няма . В Германия Маке лютеница 400г.5 е патентован продукт????!!!!
167
6
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди '89г. хората се пенсионираха на 55-60г. и отиваха да живеят на село или на вилата. Произвеждаха всичко и помагаха на младите с храната. Сега не се пенсионират на 55-60г. Някога се работеше 5 дена в седмицата 8 часа или по- малко. Сега се работи 6 дена в седмицата. 10-12 часа на ден. Затова заплатите ни отиват за храна.
166
2
 
52
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
Съвсем нормално явление, като се има предвид кой държи търговията в България. Всеки уважаващ себе си дупетат/ министър/ властник върти накрадените си пари чрез посредник през познати за селския му манталитет бързооборотни стоки. Схемата е купи, прекарай безмитно, продай. В този смисъл всеки български производител му е конкурент и враг. Такива са те, ***. И те се имат за умни!Аз лично от юни до октомври ям само от своите домати краставици и тиквички. И си пия от мойто си вино.
165
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 163Някога хората, работещи в града, имаха време да ходят на село събота и неделя и да си произвеждат плодове и зеленчуци, да отглеждат животни. Днес работиш от тъмно до тъмно на меринджея, включително и в събота. Прибираш се пребит от работа. Един ден почивка не ти стига да се съвземеш. Кога да отидеш на село, да си отглеждаш храна? Някога се пенсионираха млади и заживяваха на село. Сега ще работиш и над 70г. възраст за едната мизерна пенсия. Ще си грохнал старец, негоден за село.
164
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kato likvidirate chervenata bg aristokracia sha sa opraite... chetete korana....
163
1
 
56
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Сутринта купих печурка която беше внос от Полша.Има нещо сбъркано.Как може в Полша да произвеждат и да се внасят на по ниска цена отколкото българските.Някой да обясни...
162
21
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам какъв е смисълът да произвеждаме нещо което не се изплаща! Щом в други страни е по евтино, ще купуваме и ще внасяме! Това е пазарната икономика! Насила да садиме домати и краставици няма смисъл!
161
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Скандинавието не произвеждат домати и живеят! Купуват си ги!
160
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако произвеждахме самолети и кораби,нямаше да имаме нужда от производство на домати! Но нямаме нито едното,нито другото!
159
20
 
40
 
! Отговори
соц сълзи преди 5 години
Това е пазарна икономика. В България е по изгодно друго да се гледа. Защо не пише че от 10г сме на първо или второ място по производство на лавандула, че сме на 3-то място в Европа и на 5-то в света по производство на слънчоглед, и т.н. Произвеждаме доста неща, не е нужно като Поляците имат ябълки ние да се мъчиме да ги конкурираме. А и една държава колкото е по бедна толкова са и по евтини земеделските продукти, затова ги взимаме от Македония и Сърбия, много по лесно е щото труда там е по евтин
158
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато продължавате да се обиждате на наши и ваши, на герб и бсп, а не разбирате че те са от един отбор без значение от абривиатурата, няма да се оправим.Привидно са управляващи и опозиция, а всъщност задкулисно си разпределят пицата. Единствената им борба е кой да вземе по-дебелото парче, а не какво ще остане за народа.Сигурно са стотици примерите за политически хамелеони, за оцветени стари кадри на дс и тн.Вълкът козината си мени...нали я знаете приказката?
157
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам българските полуразрушени села не се учудвам че няма продукция! С ограбени и доограбвани селяни какво да произвеждаме! Евтиното идва чрез продукция! Заложиха се пари в кръчми и хотели вместо в производство!
156
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз - Гласувайте пак за ГЕРБ - не само родното производство ще изчезне, а и въобще РОДНОТО-ако ме разбирате де!Разбираме те, как да не те разбираме! Отлично помним благоденствието при Луканов, Виденов, Станишев, когато пазарът пращеше от родна селскостопанска продукция с най-високо качество и символични цени!