Пенсионерка дари всичките си пари за паметник на Левски

Уникален храм в родното й село се руши заради нехайство
19 фев 2019 12:00,
19
Пенсионерка дари всичките си пари за паметник на Левски
Снимка: архив "Булфото"

Пенсионерка дари спестяванията си за паметник на Апостола в Мездра и църква, свързана с историята на революционните комитети, която тъне в разруха, предаде bTV.

Още по темата

На пет километра от Мездра, в село Долна Кремена, са останките на уникална каменна средновековна църква.Тук през 1872 г. Васил Левски е основал един от тайните си революционни комитети.

Нехайството на потомци и институции личи отвсякъде – и от разцепената на две фасада, и от рухналия покрив, през който се показват дървета, и от избелелите образи по стените.

Оцелял през робство и войни, храмът е на път да изчезне в мирно време, поругаван и от търсачи на съкровища. Следите от иманярите личат от многобройните изкопи около храма, в търсене на съкровища са разрушили и зида зад храмовата икона на фасадата.

Пенсионерка превърна мечтата на живота си в реалност, като дари спестяванията си от 10 хил. лв за паметник на Апостола.

„Това е целият ми съзнателен живот, за 42 години трудов стаж, бях си обещала, че всичко, което имам, го посвещавам за тая кауза. Имала, казват, дала, не е така, много хора имат, но не всеки би дал всичко”, сподели Пенка Георгиева, дарител.

Най-голямото удовлетворение на Пенка е, че пред бюст-паметника на Апостола на свободата днес се покланят много деца. Сега Пенка си е поставила нова задача – да помогне за поставянето на паметна плоча в родното градче на писателя Николай Хайтов, посочил къде е гробът на Левски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България по времето на т Живков беше ***!
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен8На живите колкото и пари да им даваш няма да им стигнат и пак ще са неблагодарни. Мъртвият не иска нищо, ако искаш ще дадеш.
10
3
 
19
 
! Отговори
по добре-- преди 5 години
за Левски отколкото за телефонен измамник !
9
1
 
15
 
! Отговори
Чърчил преди 5 години
Не са важни толкова паметниците...важно е Духът на Левски вечно да живее в душите и сърцата ни...да се борим самоотвержено за Свободата си както ни е завещал...защото само свободния човек разполага със съдбата си...!!!
8
10
 
9
 
! Отговори
Гунчо преди 5 години
Ако и затрябват пари за операция на внучето/не дай Боже/ да каже на докторите че ги е дарила те ще направят операцията без пари....дали...
7
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живите имат нужда от пари а не умрелите....
6
19
 
16
 
! Отговори
Благой от Минстрой преди 5 години
Вместо да направи единственият си живот по-комфортен, или пък да помогне на близките си, тя ги дала заради един мит, сега ще има пет минутки медийна слава и лайкове от целокупната патриотична посредственост. Левски е починал отдавна, и не му пука, че сте го превърнали в парцаливо знаме, развявано от *** и пульо.
5
3
 
19
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 5 години
Браво! Дано стигнат за нещо смислено тези пари. Пак Браво!
4
7
 
39
 
! Отговори
българин преди 5 години
ДА Е ЖИВА И ЗДРАВА ЖЕНАТА!СЛАВА И ПОКЛОН ...............ИМА БЪЛГАРИ,ЩЕ Я ИМА БЪЛГАРИЯ...............НАПУК НА ВСИЧКИ ДУШМАНИ...........ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!сега очаквам манипулатора да изтрие коментара ми.
3
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със същият успех можеше да ги метне от балкона...
2
5
 
35
 
! Отговори
ИМА НАДЕЖДА преди 5 години
щом има такива БЪЛГАРИ. Не са само ЦЕЦО КАУНА, БАРНИ РЪБЪЛА, ТИКВАТА И ПЕЕВСКИ
1
4
 
27
 
! Отговори
ДУПЕТАТИТЕ преди 5 години
чакаме ви и вас да дарите поне парите за кюфтетата в апарламента