Туристите станали твърде много и на Рила, съсипвали езерата

С новия план на парка ще бъде ограничен броят на планинарите
21
Туристите станали твърде много и на Рила, съсипвали езерата
Снимка: Булфото, архив

Да бъде ограничен достъпът на туристи до Седемте рилски езера предвижда проект на Национален парк "Рила", който ще бъде реализиран в следващите четири години. Целта е да бъде опазена природата. Проектът е на стойност близо 12 млн. лв., предава БНТ.

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около двайсет маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

"Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, тази тиня, тъй като съдържанието ѝ е високо на минерали ще го наслагваме, там където са ерозирали пътеките, и тези, които сме затворили, каза Кирил Андонов", директор на Национален парк "Рила".

От парк "Рила" предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

"Ще показва локацията там, от където произлиза изстрела. Това ще позволи директно насочване на парковата охрана и реагиране точно на място", допълни Андонов.

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Теодора Иванова преди 4 седмици
Преди да се построи лифта, нямаше проблеми. Първо се хвърлиха пари, за да се построи лифта,което позволява достъп до езерата на хора, които не опазват природата, сега пък ще се харчат отново пари, за да се заличават последствията от неразумното човешко поведение. Не съм склонна да мисля, че Дъновистите замърсяват, защото според мен имат организация относно опазването на природата.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Fake news.
11
2
 
8
 
! Отговори
ДИВАК преди 1 месец
и на мен ми усраха гората , вече слагам мечи капани за "туристи"
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
просто махаш лифта и всичко ще си дойде на мястото
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не броят на туристите е проблема, а тяхната циггания . Не са научени да си събират боклуците
8
1
 
21
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
В ХЪРВАТИЯ има уникален природен резерват "Плитвички езера". Достъпът до резервата се заплаща 150 хърватски куни (около 40 лв) на турист. Така се поддържат четирите туристически маршрута из резервата.
А, у нас, всякакви хора си ходят където си искат, замърсяват и после- ама защо?
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонемен Алкохолик преди 1 месец
Където улесниха достъпа на мързеливи хора става така.На връх Ботев ходих миналото лято няма и хартийка, но от х.Плевен до Ботев и обратно са 12-13 км. при жестока денивелация.Както и да е спрете туристите да не цапат и евентуално изорете още една -две дюни за спорта
6
2
 
27
 
! Отговори
Пирин преди 1 месец
Изобщо не трябваше да строят този лифт, куцо и сакато е горе, а колко *** оставят тези псевдо туристи. Ако зависеше от мен щях да забраня и колите на Витоша и рилския лифт. Който уважава планината не я цапа!!!
5
3
 
11
 
! Отговори
Нено Димов министъра преди 1 месец
Деновистите дето си устройват всяка година баня в Седемте рилски езера ще ги забранят ли или за тях ще е разрешено? Снимки на филми и рекламни клипове с топене на тълпи танцуващи хоро ще продължи да е разрешено?
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ПОМНИТЕ ЛИ КАК МИЛЕН ВЕЛЧЕВ И БРАТ му,

ИСКАХА ДА СТРОЯТ ОГРОМЕН ХОТЕЛ НА БРЕГА НА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЕЗЕРО ?
3
1
 
8
 
! Отговори
792 преди 1 месец
Тясната лния не решава проблемите с урината и фекалиите. За да се запазят езерата, категорино трябва да се забрани достъпът до тяях. Дъновистите със силната си вяра могат да изпълняват паневритмията и на други места в Рила, а и не само там.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само за протокола да кажа - дивите прасета в гората си имат утвърдени "пътечки", ями за спане и хранилища и минават само по тях, като останалта част на гората я пазят непокътната. При туристите обаче явно не е точно така.
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нали сме много бедни как така много туристи