Туристите станали твърде много и на Рила, съсипвали езерата

С новия план на парка ще бъде ограничен броят на планинарите
21
Туристите станали твърде много и на Рила, съсипвали езерата
Снимка: Булфото, архив

Да бъде ограничен достъпът на туристи до Седемте рилски езера предвижда проект на Национален парк "Рила", който ще бъде реализиран в следващите четири години. Целта е да бъде опазена природата. Проектът е на стойност близо 12 млн. лв., предава БНТ.

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около двайсет маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

"Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, тази тиня, тъй като съдържанието ѝ е високо на минерали ще го наслагваме, там където са ерозирали пътеките, и тези, които сме затворили, каза Кирил Андонов", директор на Национален парк "Рила".

От парк "Рила" предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

"Ще показва локацията там, от където произлиза изстрела. Това ще позволи директно насочване на парковата охрана и реагиране точно на място", допълни Андонов.

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake news.
10
2
 
40
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
и на мен ми усраха гората , вече слагам мечи капани за "туристи"
9
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просто махаш лифта и всичко ще си дойде на мястото
8
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не броят на туристите е проблема, а тяхната циггания . Не са научени да си събират ***
7
1
 
53
 
! Отговори
Жо преди 5 години
В ХЪРВАТИЯ има уникален природен резерват "Плитвички езера". Достъпът до резервата се заплаща 150 хърватски куни (около 40 лв) на турист. Така се поддържат четирите туристически маршрута из резервата.А, у нас, всякакви хора си ходят където си искат, замърсяват и после- ама защо?
6
1
 
54
 
! Отговори
Анонемен Алкохолик преди 5 години
Където улесниха достъпа на мързеливи хора става така.На връх Ботев ходих миналото лято няма и хартийка, но от х.Плевен до Ботев и обратно са 12-13 км. при жестока денивелация.Както и да е спрете туристите да не цапат и евентуално изорете още една -две дюни за спорта
5
2
 
59
 
! Отговори
Пирин преди 5 години
Изобщо не трябваше да строят този лифт, куцо и сакато е горе, а колко *** оставят тези псевдо туристи. Ако зависеше от мен щях да забраня и колите на Витоша и рилския лифт. Който уважава планината не я цапа!!!
4
3
 
43
 
! Отговори
Нено Димов министъра преди 5 години
Деновистите дето си устройват всяка година баня в Седемте рилски езера ще ги забранят ли или за тях ще е разрешено? Снимки на филми и рекламни клипове с топене на тълпи танцуващи хоро ще продължи да е разрешено?
3
1
 
40
 
! Отговори
792 преди 5 години
Тясната лния не решава проблемите с урината и фекалиите. За да се запазят езерата, категорино трябва да се забрани достъпът до тяях. Дъновистите със силната си вяра могат да изпълняват паневритмията и на други места в Рила, а и не само там.
2
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за протокола да кажа - дивите прасета в гората си имат утвърдени "пътечки", ями за спане и хранилища и минават само по тях, като останалта част на гората я пазят непокътната. При туристите обаче явно не е точно така.
1
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали сме много бедни как така много туристи