Всеки пети с ТЕЛК - с намалена пенсия

Потърпевши - хората с реални увреждания
Обновена: 19 фев 2019 08:02 | 19 фев 2019 08:00, Петя Славова
54
Всеки пети с ТЕЛК - с намалена пенсия
Снимка: архив, Булфото

7 337 от общо 38 887 или всеки пети преосвидетелстван през системата ТЕЛК е с намалени показатели на работоспособност или степен на увреждане, предаде "Монитор". Поради тази причина вече имат по-нисък размер на пенсията, както и нацелевите помощи.Това се случва след прилагането на изменената Наредба за медицинска експертиза в периода от 3.08.2018 - 18.12.2018 г., сочат данни на Национално представителните организации на и за хора с увреждания.

Още по темата

Данните от анализа показват, че за шест месеца през комисия минават 35 368 лица над 16 г. От тях с намалената степен на увреждане или работоспособност са общо 6 777 или 19,2%.  На 1 690 от тях пък процентът е намален до 50, с което са обявени за трудоспособни и са загубили изцяло правата си.

При лицата на под 16 г. ощетените от новата наредба са 560 или 16% от всички 3 519, явили се на комисия от август до декември. В същото време промените в наредбата са повишили степента на 5 805 лица.

От тях 5 140 лица над 16 г. са преминали в по-горна група, докато при децата те са 665. Без промяна в степента на увреждане или намалена работоспособност при преосвидетелстван са над 65% и в двете възрастови групи. За лицата над 16г. това са 23 451 души, а при хлапетата 2 294.

От Съюза на военноинвалидите посочиха също посочиха, че има проблем с наредбата и обясниха, че от 94 души, 20 намаляват процента си.

Председателят на управителния съвет на Съюза на слепите Васил Долапчиев коментира, че данните дават основание за тревога."Новата методика няма да удари прословутите менте ТЕЛК-ове, защото онзи, решил да тръгне по тази пътека - дали човек, решил да плати или лекар, решил да вземе сумата, те са решили проблема генерално с безсрочен ТЕЛК", заяви той. Според него потърпевши ще бъдат хората, които се нуждаят от подкрепа и са с реални увреждания.

Национално представителните организации предлагат два варианта за решаване на проблемите. Според първия при няколко увреждания довели до 50% и над 50% независимо дали са за заболявания от общ характер или с причинна връзка се взема процента на водещото заболяване и към него се добавя 20% от сбора на процентите на всички останали увреждания. Така ако един пациент има три заболявания и най-тежкото увреждане е 60%, а останалите две по 50%, то в експертното решение на ТЕЛК трябва да бъдат вписани 80% (60% от най-тежкото и 20 от другите 2). Долапчиев обясни, че то има известна степен подкрепата на министър Кирил Ананиев.

Вторият вариант се отнася до заболяванията с причинна-следствена връзка. Тогава се взема тежкото увреждане, а процентите на последващите се събират и умножават по 10%. Така ако водещото е 60%, а другите две съответно по 30% и 40%, то общият в експертизата ще са записани 67% (60 % от основното+7% другите).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не може всички да имат ТЕЛК, с предимство са хората които си плащат, болни здрави все едно стига да си плащат.Всяко едно социално раздаване в тази страна е корумпирано!
27
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите крадци започнаха да крадат и от инвалидите!
26
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно е с мними инвалиди ленивци...
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Герб е файда, колкото пенсии намалят си все нещо, ще отиде всичко за предизборни далавери и кебапчета и бира за брачедите! Успех Бокич!
24
2
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
До данъкоплатецЩо бе нали герб са на власт,що не поправят закона? Или и на тях татка им е удобно.
23
3
 
10
 
! Отговори
NN преди 5 години
"Този закон е недоносче и тепърва ще създава проблеми" - това каза Валери Симнеонов в интервю от което, като истински аутисти, някои извадиха само думата "уж". Той правилно искаше първо да се прочистят телк списъците а после реформи.
22
5
 
21
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
Прав сте! Дори Борисов управлява на инат и вместо да се грижи да подобри живота в България той се прави на анти комунист и се бори с въображаеми комунисти и вятърни мелници! Вместо да се хване да работи той се препира и се кара я с Бсп я с Президент...!Така няма да стане, ще затъваме все повече! Жалко за България!
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до това води корупцията, обичана на всички нива
20
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че заради няколко тариката-индианци изгоряха истински нуждаещи се хора българи, които и без това взимаха обидно ниски инвалидни пенсии! Не може заради едно листо да отрежеш цялото дърво! Жалкото е също, че тези които ги мислят тези неща имат мозък колкото на пиленце, калинки без образование са населили целия Парламент и администрация!
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТАБИЛНОСТ,какво искате.А цели села и ромски махали са с 90%инвалидност.
18
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега докторите от ТЕЛК правят на инат и нарочно вредят на истинските болни за да има недоволство и да си запазят корумпираните си служби. У нас всичко се прави на инат и по лично усмотрение за да има далавера. Това е народопсихологията ни , колкото и да не ни харесва .
17
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таааа какво викахте, че при Тодор Живков било зле ли???:))
16
4
 
26
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Не може заради няколко хиляди Рома да наказваш целия български народ, който се е трудил цял живот и има право на всички помощи предвидени по закон! Гербаджиите ще останат в съзнанието на хората като унищожители!
15
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб явно са обявили война на всички пенсионери и инвалиди! То ще им се върне, в природата няма празно! Боко ще си плаща и там Горе!
14
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ДО 5 САМО КОГАТО БЪЛГАРИЯ ВОЮВА ТОГАВА ЛИ МОЖЕ ДА СТАНЕ НЕЩО. НИМА СЕГА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ЗЛОПОЛУКА ПО ВРЕМЕ НА УЧЕНИЕ, ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАВЕНА ЗАДАЧА И ДА БЪДЕ ОСАКАТЕН НЯКОЙ. Е ТОВА Е. ЩЕ ПОЛУЧИ ВОЕННО ИНВАЛИДНА ПЕНСИЯ. А НЕ САМО КОГАТО ХОДИ НА ВОЙНА.
13
2
 
25
 
! Отговори
до House M.D. преди 5 години
Дядо ми е инвалид от втората световна, с половин стомах и без ръка. На 86 години е, инвалидната му пенсия едва покрива лекарствата и го викат на преглед всяка година да не би да е оздравял.
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя понеже е много висока и след, като си купят необходимете животоподържащи лекарства се чудят какво да правят с "Останалите" пари, за това дай да ги намалим още.
11
1
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
истината е че всеки ..... от маалата е с телк и ге е страх да ем ги отнемат да не се оплачат в Европа и ощетяват истинските инвалиди
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много телкаджии има сред ромите - електората на ГЕРБ.
9
15
 
5
 
! Отговори
НАРЕДБАТА Е ДОБРА преди 5 години
ЗНАЧИ ОТПАДНАЛИ СА МЕНТЕТАТА, ЗАТОВА ПИЩЯТ