Фармацевти на протест – над 700 аптеки са затворени

Аптекарите желаят нормален разговор с правителството
20 фев 2019 12:48, Павел Гълъбов
10

2605 гледания   |  Още видео
Над 700 аптеки в цялата страна днес ще останат затворени през целия ден. Фармацевтите настояват за нормалност в снабдяването с лекарства.
Още по темата

Причините за недоволството им са четири нови системи, които трябва да бъдат въведени. Това са регламентите за верификация на медикаментите, за следене на реекспортните лекарства, въвеждането на нов софтуер по системата към НАП, както и създаването на електронна рецепта.

По думите на Антон Вълев тези четири системи не са планирани по начин, по който да си комуникират помежду си.

"Искаме нормален разговор с правителството, искаме всички системи, срещу които сме в протест, да бъдат съгласувани, да бъдат финансирани и всяка една аптека независимо къде се намира и колко е голяма, да може да отговори на изискванията, за да защитим интереса на българския пациент", сподели председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" коментира, че създалият се хаос се отразява единствено на пациентите, особено в малките градчета, където, ако аптеката е затворена, пациентът няма къде да отиде.

Фармацевтите очакват отговор от правителството след днешния си протест, ако това не се случи, те са готови да възобновят протестните си действия.
 


10
Още от Страната
Ужилен от банкерката в Нова Загора: Липсват ми 180 000 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 3 седмици
Добре какво пречи един път отписано от системата лекарството пак да се продаде под тезгяха. Пълна глупост .Това си е лобистки закон и
6
2
 
5
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 3 седмици
Затваря болници и аптеки!!! Веднага!!! Щом не спазват закона.

Банки, телкове, лекарства... останали нещо за крадене
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази система за "верификация" е срещу износа на внесени лекарства към Запада. Фармацевтичните фирми губят. Тези лекарства ще се считат за продадени и ще бъдат нелегални на Запад. Много добро решение.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И какъв е този нормален разговор с правителството, да си продавате ментетата и да печелите от невежеството на хората с ниско или никакво образование. Днес ходих в аптеката и всички си работиха. Тези , които не работят по добре да не почват.
3
3
 
10
 
! Отговори
extremist преди 3 седмици
нормален разговор с правителството
ТАКОВА ЖИВОТНО НЯМА
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В съседна Р.Турция лекарствата са по-евтини и рецептите се изпълняват за часове,ако лекарствата към момента не са налични в аптеката.И в съседна Румъния лекарствата са по-евтини и се изпълняват рецепти от всички държави членки на ЕС.За Сърбия съм чувал също че лекарства има и че се изпълняват рецепти и на чужди граждани,но са малко по-скъпи а са някои можело да ви поискат и валута,доколкото ми е известно.За Гърция нямам инфо,но знам,че български граждани от там изпращат лекарства в БГ-то.
1
5
 
17
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Затваряйте - и без друго лекарствата ви никаква работа не вършат ... всичко живо ходи за медикаменти в Турция,и за операции - също.