Идея: Опрощават 1,6 млн. лв. борч на наематели в Столипиново

75% от дълговете за общински жилища в Пловдив са в квартала
Обновена: 20 фев 2019 15:22 | 20 фев 2019 14:31, Павел Гълъбов
59
Идея: Опрощават 1,6 млн. лв. борч на наематели в Столипиново
Снимка: Google Street View

Пловдивският общински съвет да опрости 1 572 651 лева лихви към неплатените наеми на неизрядни квартиранти. Такова предложение подготвя "Жилфонд". Общият размер на задълженията е близо 3 млн. лева и от десетилетие не може да се стопи, пише "24 часа"

Още по темата
.

75% от борчовете са натрупани в "Столипиново" и мезонетите в Шекер махала. На практика затлачените задължения не могат да се съберат и затова предприятието, което стопанисва общинските жилища, предлага поне лихвите да се опростят. Това обаче могат да решат единствено съветниците. Много от задълженията са на починали, напуснали или принудително изведени обитатели. Има и социално слаби, от които нещо не може да се вземе, казват в "Жилфонд".

Рекордът за неплатени с години наеми държи "Столипиново", където 54% от общинските жилища са съсредоточени в етническия квартал. "Прилагаме всякакви методи - обикаляме, молим, сключваме допълнителни споразумения за разсрочено плащане", каза шефът на предприятието Минко Кафтански. Миналата година направили 30 споразумения за 62 800 лева. Макар това да е капка в морето на фона на общия дълг, пак било стъпка напред. Отделно отправили покани и за доброволно плащане в размер на 586 000 лева.

В баланса на "Жилфонд" се водят 3358 апартамента и 233 къщи. "Никой не ни е търсил, за да иска да настаняваме в общински жилища прогонените от Войводиново роми", категоричен е Кафтански. На среща миналата седмица участници от Войводиново, представители на фондация "Рома" и ръководството на община "Марица" поискаха общински жилища в Пловдив за ромите от селото.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ей тия управляващи много ги обичам с тия опрощавания на пари на роми Я съм българин и такива умни хора никога не съм виждал да управлявали страната Скоро ще им цъфнат налъмите Малко остава от търпението на хората
33
0
 
5
 
! Отговори
Цялата тази история преди 1 година
се беше случила, защото това общинско жилище било дадено заради инвалида - психично болният син на дядото. И щом този болен човек починал, веднага на стареца беше отнето жилището, без дори да изчакат нужните няколко месеца, които са необходими на възрастен човек, за да се настани в старчески дом. За момичето с бебето никой не се и сетил. То се оплака пред камерите, че е забременяло вследствие на изнасилване, но всичко, което директорката на школото предприела, било да я отстрани от училище.
32
0
 
7
 
! Отговори
Продълж. преди 1 година
Момичето потърсило подслон при дядото, който бил роднина на бившия мъж на майката на това момиче (но не е баща на момичето). Старецът се смилил, прибрал я, родила там детето си.
Но психично болният син на дядото починал и от Общината веднага бяха дошли, за да извадят от това жилище дядото, момичето и бебето. Тези хора бяха етнически българи и за тях милост нямаше.
Репортерката питаше "Къде ще спи тази нощ бебето?", но никой общинар ни й отговори. Не знам какво е станало с тези хора.
31
0
 
5
 
! Отговори
Защо обикаляте и преди 1 година
молите?
Когато се е нанасял в това жилище, подписал ли е договор? Подписал е.
Там казва ли се при какви условия ще бъде изваден от жилището? Казва се.
Тогава какво чакате?

Припомням случай отпреди години, даваха ги по телевизията - старец, баща на човек с психично отклонения и момиче на възраст за гимназия (забременяло и го отстранили от училище точно когато майка му влиза в затвора; нямат свое жилище, няма кой да я издържа и отшила при дядото, който бил роднина на бившия - продължавам)
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва, да се приеме закон за неплатени задължения към държавата въпросните длъжни и да изработят дълга си в общинско или държавно предприятие.
А за по-големите длъжници затвор от където ще работят за държавата.
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задавам въпроса-тази давност само за тази група"български "граждани ли важи.
Май ще се окаже,и по точно се знае,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ СА ТЕЗИ, КОИТО СА ПОСТАВЕНИ ПОД ГЕНОЦИД В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА.
И това е така от началото на "ДЕМОКРАЦИЯТА".
28
0
 
24
 
! Отговори
Деи преди 1 година
Защо не опрощават данъците на българските пенсионери, а ги дават на съдия изпълнител? Всичко, което дължи общински пари да започва да мете парковете за минималната, докато не ги изплати...Поне така ще олекне бюджета на общинските фирми за чистота.
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има 3-годишна давност. Нищо не дължат по закон. Популизъм е да искат тези пари, които не са събрали.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, популизъм е. Хората ще гласуват за ВМРО. Всички роми ще гласуват.
25
0
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Идат избориииииииииииииииииииииии!!!Ще ги посплащат малко с телк-овете, ще поизгорят тук там някои, основно-етнически българи, но на тях ще им опростим това-онова, и само ако извършат доказано убийство, от камери , минимем 4 и онт минимум 10 свидетели, ще ги съдят.Българите да му мислят, дето имат да плащат осигуровки, застраховки, данъци, такси,визи, скици, разрешителни, винетки...А, да, забравих, и да си сменят касовите апарати.Така е-трябва да изкараме и за тях, а и за тия нагоре.
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дали и аз да пробвам да не си платя ипотеката???
23
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е дискриминация към българите.
22
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се опростят дълговете на всички български граждани, иначе имаме дискриминация.
Ние българите ще се оплачем в БХК.
21
0
 
18
 
! Отговори
Швед преди 1 година
днес бг ли сте или ромбг. Що цензурирате гражданин на Швеция. Ся и коментара ще ми затриете.
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я направо да се опростят всичките им задължения?! Така де - те и без това не са, не ги и няма да ги плащат! Ще ги поемем ние - безропотно тъпата електорална маса все по намаляващи българи!
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако при предстоящето преброяване ще пишете и етноса, към който се САМООПРЕДЕЛЯМ, казвайте от сега. ще си сменя името в съвета срещу 50 - 100 лв. или колкото там струва, ще се кръстя айша и това ще ми е последното плащане.
18
0
 
33
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Къде да подам документи за да ме пишат ром.
Не плащат наеми но всички приоритетно ги настаняват в ОЖ
Ток вода стълбищни такси данъци ГТП застраховки детски градини лечение...всичко им е безплатно
Искам да съм ром в щата България.
17
0
 
25
 
! Отговори
Швед преди 1 година
На следващото преброяване ще се пиша швед. Наем, ток, вода , данък всичко опростено + бонус някой лев от социяла за ракийка и сигарки. И после едно телкче ще си взема ей така да си имам и за кафенце.
16
0
 
36
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Ето този елемент на Муктикултирализма - Мултизаконността е пагубен и съвсем естествено води до разпада на всяко общество, от Вавилон до днес, където Мултикултурализма е “възтържествувал”! Не може един НЕбял да не плаща сметки и да не носи отговорност за криминални престъпления, за които неща един Бял си носи отговорността по буквата на закона! Деморализиращо е, съсипва обществото и води до разпад на държавата! Винаги!
15
0
 
39
 
! Отговори
обикновен Българин преди 1 година
като се ожених,живях 16/шестнайсет години/на свободен наем,отгледах/4/четири деца-Българчета,и така и не дойде моят ред да получа общинско жилище.братовчедката ми има 5.пет деца/Българчета/и живеят при родителите и в 3.тристаен апартамент.а на екрана се показват разни дебелогъзляци и се тръшкат че Бългрите не раждат.ами как да раждат като политиците подмениха приоритетите на България.