По-рядко палим колата и хващаме самолета за почивка

С близо 18% по-малко сме пътували в края на 2018 година
20 фев 2019 13:32, Павел Гълъбов
10
По-рядко палим колата и хващаме самолета за почивка
Снимка: архив "Булфото"

През четвъртото тримесечие на 2018 г. 1 095.4 хил. българи са направили туристически пътувания, показват предварителни данни на Националния статистически институт, цитирани от БТА. 

Още по темата

Преобладаващата част от българите - 84.1 на сто, са пътували само в страната, 14.5 на сто - само в чужбина, а 1.4 на сто са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2017 г. общият брой на пътувалите на възраст 15 и повече навършени години се понижава със 17.6 на сто.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години - 469.2 хил., или 42.8 на сто от всички пътували хора. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е този дял при хората на възраст 15 - 24 години - 90.1 на сто от пътувалите в тази възрастова група. При пътуванията в чужбина делът на пътувалите на възраст 45 - 64 години е най-голям - 16.7 на сто от пътувалите в съответната възрастова група.

По-голямата част от туристическите пътувания на хората на възраст 15 и повече навършени години в страната са били с цел "посещение на близки", докато тези, направени в чужбина, са за "почивка и екскурзия", посочени съответно от 49.9 и 52 на сто от тях.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. като самостоятелни са били регистрирани 1 388.6 хил., или 92.3 на сто от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 95.2 на сто, а на тези в чужбина - 71.6 на сто.

В структурата на разходите по видове с най-голям относителен дял в страната са тези за храна - 38.9 на сто, докато в чужбина са разходите за транспорт - 41.9 на сто.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. средният разход при пътуване с лична цел на един човек на възраст 15 и повече навършени години е 161.57 лв. в страната и 515.11 лв. в чужбина. Разходите на един човек за професионално пътуване са средно 154.92 лв. в страната и 1 192.41 лв. в чужбина.


10
Още от Страната
Играчка-плачка: Младеж намери пистолет и се простреля
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 седмици
До Щерю

"Трудно се хваща самолет на минимална заплатна скорост в месец..."

Хваща се, само че с еднопосочен билет.
9
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 седмици
Стига бе, не може да бъде! Нали това е мантрата на Баце и ко-че при тях народът забогатял, и тръгнал по екскурзии и почивки навън?Днес БГ, бъдете полит коректни и си оправете статията! Току виж, и вас блокирали централно, а не само вие да блокирате изказванията против Герб, и лично срещу Баце.
8
0
 
3
 
! Отговори
V преди 4 седмици
до 7 Не е до възможности .Европейците също няма възможности ,защото са теглили кредити ;) По друг начин действа системата . Много е дълго да обяснявам . Едно четеричлено семейство в Чехия взема от 5 до 7 хиляди лева бонуси точно април месец когато се правят записванията за почивките. Не вярвайте на наще политици и журналисти .И те нямат пари просто ги управляват много по кадърно ;) МНОГО Е ВАЖНО ГЕРБ И БСП ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ НА ВЛАСТ
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това са реалнитепроценти на хората имаш ти възможности и нямащи 1.4 процента имат 14 процента средна работа и 85 процента нямат
6
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 седмици
Трудно се хваща самолет на минимална заплатна скорост в месец...
5
0
 
5
 
! Отговори
Чоко преди 4 седмици
Като си помисля, че някъде, някакви хора получават не знам си колко пари , за да измислят данни.
4
4
 
2
 
! Отговори
V преди 4 седмици
Това е заради лошото управление на герб и лоша данъчна политика ,без данюви бонус (данъчен бонус) За да се оправи страната кетапа не трябва да определя човека ,а други качества .Да си работил в Европа е апсолютно незаменимо и от най вишия пожарникарски кетап .Да си учил или ходил на разходка в Европа също не върши работа ;) За да потръгне държавата не трябва герб и бсп да управляват и да налагат евро нацистките си принципи ,,учи да не работиш ,, Трябва принципа да е работи за да се научиш ;)
3
1
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 седмици
Как рядко бе господа журналисти: мойте комшии се скъсаха от ескурзии - продават еди апартамент в блок 134 в Западащ парк и кеф ти Санторини, кеф ти Куба, кеф ти Аспен , кеф ти Кашавел.....вие си ходете на въртрешен туризъм
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Уау ... Аз съм превилигированите! Ходих на гости на братовчед в Сърбия, а после ходихме на банско със семейството му :D
1
1
 
18
 
! Отговори
Гроздю преди 4 седмици
За къде го хващаме този самолет ? За крилете, опашката или носа ?
Кефи ме днешната псевдо журналистика.