Рила се задъхва! Проект и техника ще намаляват туристите на Седемте езера

В района има маркирани три пътеки, но се използват още и почвата ерозира
51
Рила се задъхва! Проект и техника ще намаляват туристите на Седемте езера
Снимка: Dnes.bg

Да бъде ограничен достъпът на туристи до Седемте рилски езера. Това предвижда проект на Национален парк "Рила", който ще бъде реализиран в следващите четири години, съобщи БНТ.

Проектът е на стойност близо 12 млн. лв., а целта е да бъде опазена природата.

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около 20 маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

"Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, съдържанието ѝ е високо на минерали, ще я наслагваме там, където са ерозирали пътеките, и тези, които ще затворим за движение", обясни Кирил Андонов, директор на Национален парк "Рила".

От парк "Рила" предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

Тя ще показва локацията там, откъдето произлиза изстрелът. Това ще позволи директно насочване на парковата охрана и реагиране точно на място.

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.

Увеличава се броят на съхнещите гори в планината, засегнати са стогодишни дървесни видове, заради което ще бъдат взети мерки срещу вредителите.


51
Още от Страната
Единната система за туристическа информация стартира работа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
fifi преди 3 седмици
Таксите не отиват за планината, а по джобове ,сеифове и сметки мафиотски.
36
1
 
11
 
! Отговори
oт туристите преди 3 седмици
А ДЖИПОВЕТЕ, А ДЖИПОВЕТЕ, А ДЖИПОВЕТЕ- ИЗОРАХА ПЛАНИНАТА
35
3
 
18
 
! Отговори
Нено Димов министъра преди 3 седмици
Ама само туристите ли ще се ограничават, а дъновистите пак ще могат да си топят задните части в езерото? И снимането на рекламни клипчета с тълпи играещи в хорото финансирани от Министерството на туризма, и тях няма да ги забраняваме, нали?
34
5
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 3 седмици
Бандитският лифт допринесе всякаква паплач, нямаща нищо общо с природата и туризма да си качи задниците на езерата и да се изходи там! За Пирин идеята е същата!
33
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
защо се пречи на бизнеса, имат хората пари защо да не си направи хотел на езерата? ей прости ганьовци бе
32
3
 
20
 
! Отговори
rm преди 3 седмици
не мога да разбера - значи строим лифт - идват повече хора - оплакваме се, че идват повече хора - дайте 12 млн лв. да намалим хората които идват!?
31
2
 
7
 
! Отговори
Пишман родолюбци 3. преди 3 седмици
До дивак. Ето това ни е проблема всеки си е за себе си превърнаха ни в егойсти който мислят само за себе си. И няма нищо лошо в това да седнеш и да пиеш ракия, но нараравно с това ако допринасяме за обществото. И явно нищо не си разбрал щом от всичко написано наблягаш единствено на пиенето на ракия, точно това имам предвид Българина го превърнаха в един само влюбен човек за когото обществот е едно голямо нищо. И ако продължаваме така родители ни ще мизеруват, а на децата си ще оставим една разру
30
8
 
7
 
! Отговори
ДИВАК преди 3 седмици
До Пишман родолюбци 2-какво лошо има да си пийна ракия със сланина край язовира (белмекен) - аз съм го строил на времето , аз съм строил и спортното градче, аз и този , който прокарваше и пътищата до там - право ми е да пийна една ракия и да метна въдицата в язовира !
29
2
 
9
 
! Отговори
Пишман родолюбци 2 преди 3 седмици
Абе ние сме, АЗ, ТИ, ТОЙ, ТЯ, НИЕ, ВИЕ, ТЕ пълни безродници че позволихме това да се случи с родината ни. Вчера гледам как предатели и безродници слагат цветя пред паметника на Васил Левски, а ние им ръколяскаме. Но нищи ще се приберем ще направим масата ще си налеем една ракия и ще псуваме този и онзи до като сладко сърбаме от чашата. Това е снешния идеал хладилника да е пълен, Аз се срамувам от себе си омерзен съм.
28
0
 
19
 
! Отговори
Пишман родолюбци. преди 3 седмици
Всеки плюе от вкъщи и от телефона. Тези играли хоро онези минавали по друг път, другите пък въртяли бизнес с джипове. А когато Беар Грилс и някакъв треторазряден танцьор преплувах езерото всички в един глас похвално казаха страхотна реклама браво на Грилс. Индивиди пишат против Русия под статия която няма нищо общо с Русия. Я се погледне в огледалото погледнете майка си, баща си, баба си, децата си и разберете, че всичко се свежда до тези който обичаме. Не спрем да се делим. Не заради мен и теб.
27
4
 
8
 
! Отговори
?!? преди 3 седмици
Когато се протестираше против незаконния лифт преди десетина години, горе се размахваха оръжия от местните феодали. Какво ще спасявате природара у нас? Късно е. Българинът иска да ***, да пълне търбуха и да се тагне в лицевата книга, не му разправяй ти на него.
26
5
 
49
 
! Отговори
Решение преди 3 седмици
Махнете лифта, джиповете, конете, магаретата и ще ходят само истинските планинари, които пазят планината.
25
2
 
9
 
! Отговори
ДИВАК преди 3 седмици
на "Белмекен" ми е добре , разорах пътищата и сега само с магарета може да се стигне или трябва да си спортист !
24
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По цял свят природните паркове се мъчат да привличат туристи, да събират такси от тях с които да поддържат парковете си, само в България ги гоним - простотия и фанатизъм се леят на макс.
23
2
 
40
 
! Отговори
Край преди 3 седмици
Като ми покажете българска река без гуми и хладилници и дюшеци в нея тогава ще повервам че българина може да стане човек.
22
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредната еко простотия, която ни натрапиха Тома Белев и лакеите му. Рила частна собственост на НПО талибаните - честито! Сега остава да се забрани излизането на бг граждани от домовете им без изричното одобрение на бог Тома Белев.
21
2
 
3
 
! Отговори
Ozzy преди 3 седмици
До :D Има две писти в района на хижата, както и ски път до долната станция на лифта. Зимата доста хора карат там.
20
5
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 седмици
""Не сте били с два милиона повече.И сега сме си толкова, но има доста работещи на запад.(не в Русия да подчертая"""
Е,да ,ама не в България.А колкото до руснаците ,те си имат достатъчно метачи,носачи,чистачи,мазачи и други високо интелектуални професии ,чрез внос от Средна Азия
19
0
 
42
 
! Отговори
ттт преди 3 седмици
Щяли да ограничат пътеките... То е пълно с джипове на разни съмнителни местни типове които се качват всеки ден от лифта до хижата с туристи които не ползват лифта, но всеки си трае за този нелегален бизнес. Явно имат някаква протекция или се разпределят нелегални печалби. И това е от доста години - не е от вчера.
18
4
 
13
 
! Отговори
:D преди 3 седмици
До Ozzy
Каква ски зона в района на Седемте рилски езера! Ти на кой свят живееш!? :D