Рила се задъхва! Проект и техника ще намаляват туристите на Седемте езера

В района има маркирани три пътеки, но се използват още и почвата ерозира
51
Рила се задъхва! Проект и техника ще намаляват туристите на Седемте езера
Снимка: Dnes.bg

Да бъде ограничен достъпът на туристи до Седемте рилски езера. Това предвижда проект на Национален парк "Рила", който ще бъде реализиран в следващите четири години, съобщи БНТ.

Проектът е на стойност близо 12 млн. лв., а целта е да бъде опазена природата.

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около 20 маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

"Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, съдържанието ѝ е високо на минерали, ще я наслагваме там, където са ерозирали пътеките, и тези, които ще затворим за движение", обясни Кирил Андонов, директор на Национален парк "Рила".

От парк "Рила" предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

Тя ще показва локацията там, откъдето произлиза изстрелът. Това ще позволи директно насочване на парковата охрана и реагиране точно на място.

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.

Увеличава се броят на съхнещите гори в планината, засегнати са стогодишни дървесни видове, заради което ще бъдат взети мерки срещу вредителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суета човешка е тази работа с Рила. Куцо и сакато се е юрнало да катери и ето го резултатът. Сега и да искаш да отидеш, ще пускат горе на езерата само гейовете, ромите и тем подобни.
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Waffen SSАма защо всичките тези проучи,които са посочени,при социализма ги нямаше,въпреки ,че бяхме с два милиона повечеНе сте били с два милиона повече.И сега сме си толкова, но има доста работещи на запад.(не в Русия да подчертая)
13
16
 
10
 
! Отговори
ограничение преди 5 години
Пак герберски простотии то не бяха ограничения за шофьори, за км в час, за аптеки и лекарства за касовите апарати за телковете, за оръжието за самоотбраната за гласуването сега ограничения и кой да ходи в планината, само ограниченияяя и глоби са ви в тиквите. Абе гербери нещастни кажете какво направихте да се освободи нещо само ограничения и ограничения аа може би махнахте ограничението за преференциално гласуване това сте направили въпреки че вие го наложихте
12
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма смисъл от проекти, *** няма да разбере. Ще ида да си тропа хорце в езерата и ще се мисли за голям патриот, развявайки флага насам-натам из езера, молове, паркинги, магистрали, площади.
11
18
 
20
 
! Отговори
Ozzy преди 5 години
Най-доброто ограничение е по финансов критерий. Който иска на езерата - да плаща такса. Просто и логично. ***, като цяло не обича да плаща. Лифтът е трън в очите на хард-*** туристите и еколозите, които си мислят, че планината е само за тях. Ами не е! Този лифт все пак обслужва и ски-зоната на езерата през зимата.
10
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз съм виждала "мадами" по сандалки и токченца, драпащи по баира към Окото и Сълзата..."Че кво лошо има
9
3
 
24
 
! Отговори
ha преди 5 години
Аз съм виждала "мадами" по сандалки и токченца, драпащи по баира към Окото и Сълзата...
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тия туристи, ние да не сме като гърците панаирджийcкa мечка, трябва да бъде лимитиран броя на хората които да имат шанса да се докоснат до величествената българска природа
7
2
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТ преди 5 години
Ами добре е че са взети мерки. Каква природа имаме само - погледнете снимката
6
5
 
44
 
! Отговори
. преди 5 години
Спрете лифта! Естественият подбор сам ще си свърши работата. Случайни хора нямат топки, за да издрапат до горе пеша.
5
5
 
63
 
! Отговори
...тъжно... преди 5 години
Крайно време е кьораво и сакато да спрат да се катерят по планините. Откакто заработи лифтът до езерата, районът около тях се превърна в бунище, чалга парти с натопени бутилки бира, барбекюта, АТВ-та и *** с празен поглед, които не знаят къде се намират и какво на майка си търсят там.Вярно, че ако не си се 'тагнал' във Шитбук на Седемте рилски езера си задръстеняк, но хора, измислете си друга модерна дестинация - например 'замъка' в Равадиново. Оставете природата на тези, които я ценят!
4
4
 
11
 
! Отговори
ама как така преди 5 години
Нали икономиката на България се крепи на туристите и туризма.
3
8
 
37
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Мярка номер 1: Разкарвате *** от бялото братство,не да се чувствам в "Конан Варварина".Номер 2 спирате на Цецка лифта.Мярка 3: Разкарвате всички Джипове,дето предлагат возене до горе за 20 лв на човек.И ще видите колко по-добре ще стане на Рила.След прилагането на първите три,ще ви кажа и останалите мерки.
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много лесно ще се спрат туристите. Трябва само да се затворят пътищата за коли и потока към Рилските езера ще секне.
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да идват багерите. Рилските езера ще изчезнат, като пясъчните дюни.