Огън и ядене на жаби в Рила! Ще разследваме Беър Грилс за снимки у нас

В епизод, заснет в парка, има редица нарушения, случаят се проверява
Обновена: 21 фев 2019 17:25 | 21 фев 2019 13:41, Веселина Йорданова
111
Огън и ядене на жаби в Рила! Ще разследваме Беър Грилс за снимки у нас
Кадър: Dnes.bg

Плуване във водния басейн на Каракашево езеро в Рила, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове. Това се вижда на кадри от филм, заради които са съставени актове на българско юридическо лице.

Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие "Планината Рила - България - В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф" (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) е бил изпратен като сигнал на фейсбук страницата на МОСВ, съобщиха от ведомството. 

Заснето е например умъртвяване и готвене на жаба, която после двамата опитват.

След подаване на сигнала ръководството на парка е направило проверка по случая. Установено е, че филмът е заснет на 25 и 26 юни 2017 г. в Парков участък Боровец, на територията на НП "Рила".

Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка от 20 юни 2017 г. във връзка с подадено заявление от българско юридическо лице. Според заповедта заснемането може да се извърши в два снимачни дни – 25 и 26 юни 2017 г. в светлата част на денонощието от 8.00 до 18.30 часа при стриктно спазване на режимите и нормите, определени в Закона за защитените територии и Плана за управление на Национален парк "Рила".

Парковата охрана е провела инструктаж на снимачния екип, съставила е предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали снимачния екип през двата снимачни дни, не са били свидетели на извършените нарушения.

За изясняване на обстоятелствата управителят на българското юридическо лице е бил поканен за обяснение и връчване на актове за установяване на административни нарушения.

Директорът на ДНП "Рила" Красимир Андонов го е запознал със същността на извършените нарушения и отговорността, която носи по издадената заповед. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП "Рила" по време на заснемането на филма.

По-късно от Discovery Communications заявиха, че снимачният екип на предаването е придружаван от служители на Национален парк "Рила" и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица от страна на парка. За реализацията на продукцията са издадени всички необходими административни документи и специални разрешителни от страна на природния парк, а цялостното заснемане е проведено под наблюдението на определените от парка отговорни служители. Самата поредица не е продукция на Discovery Communications, а е външна такава, уточняват от там.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, Боже! Всичко Мара втасала-.../м/у краката/ не се сресала! Това ли е проблем номер едно в България? Изсякоха горите, бетонираха морето, зелени площи и детски площадки в градовете , и сега вой до небесата за 2-3 жабчета, огън/ и то в специално приспособление/ и топкане във водата!!! Предлагам въпросът да се отнесе до ЕС, ООН, Съвета за сигурност, Юнеско, Международния съд в Хага! Задължително сигнал и нота до английската кралица, да накаже поданиците си! Хайде де ингилизи ще ни ручат жаби
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф голям праз, изял жаба.Разни джендърасти пак се опитват да си намерят работа.Не гледам Беър Грилс и не ми пука за него, ама това вече си е чисто заяждане...
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен юе е чест да изям няколко сурови жаби с Беър Грилс, отколкото да гласувам за тиквочев!
69
6
 
5
 
! Отговори
ох преди 5 години
Тъпотии ! Ще го съдят за изнасилване на жаба !
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според бг тиквите по-добре да гладува и да не е ясно колко ще изкара от колкото да запали огън и да изяде една жаба .Това са бг тиквите
67
2
 
7
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
чак пък на Рила да се качът, не вярвам- в Рила нямя жаби , клипа е заснет на перловска река , видях ги под орлов мост как ловиха някякви плаващи неща ама жаби невидях
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ядат жебите в Темза. Що дирят тъдява.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че ми яде жаби,а,ся зелените че го разцепат,че нарушава еко равовесието.Че му земат и последното пени,че го у грил-с-а.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не ги е срещнал косматия загорел дзвер англичанчетата. известен като рилския с голямата стъпка да им вземе банята . Затуй да тручатт сетне жабетата
63
6
 
17
 
! Отговори
Зелен джендър преди 5 години
Не може да се снимат филми на Рила, щото може някой да наруши спокойствието на зелените джендари от Да България , Ристю Иванофф, Тома Белефф и тяхната коалиционна геи компания , докато си бъркат по дупките из рилските храсталаци
62
8
 
12
 
! Отговори
Баба Гена от Смолян преди 5 години
Тия днеска жаби ще ядат а утре може и хора да ядат в Рила. Марш да са махате англичани отивайте си в Англия!
61
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англо-американски *** НЕ трябва д аидват в България! Тия англо-американски *** трябва да бъдат съдени и глобени, но за съжаление надали ще се случи това. Защото тия ни мислят за колония, в която могат безнаказано да вършат гнусотиите си. И все пак, Рила Планина, Рилския Манстир са светини за България и българите, и НЕ може разни скапани чужденци - западняци да правят каквото си искат! Рила планина НЕ е Слънчев бряг!
60
1
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
Опс,грешка!
59
4
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
О,боже!Нима настъпва края на англосферата?! След десетилетия господство над света,САЩ и Британия губят своето влияние!
58
1
 
5
 
! Отговори
епа преди 5 години
и я моем да ручам жабета !
57
8
 
3
 
! Отговори
хехех преди 5 години
беър грилс в затвора !!! ... долу ръцете от Цеко Минев !!!
56
2
 
11
 
! Отговори
Един до 58 преди 5 години
Това, което гледаш не е целия филм. Изгледай целия. Споменава се България още в шапката. Рила се споменава също. Нека туристите идват на Рила, пък ако щат да идват в България....
55
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да трая Беър Грилс, защото съветите му са опасни, но... Значи Цеко Минев може да бастиса цяла планина, а Беър не може да кльопне една жаба така ли? Айдеее, цялото ДеСе у лево...
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който си мисли че, това е реклама на България - оригиналът на английски: Derek Hough with Bear Grylls Season 4 Episode 5 2018 Full HD HDДумата България не се споменава уви! Направи ми впечатление когато го гледах в оригинал преди седмица. Сега с учудване чувам българският диктор да споменава България, която Беар не споменава. Преводът на други езици ще бъде от оригинала. Значи няма реклама за България, за съжаление!
53
5
 
13
 
! Отговори
До SHEFA преди 5 години
България не се споменава нито веднаж! Гледай внимателно оригинала а не българските дикторски съчинения - не знам защо заблуждават. Сигурно за да си мислят такива като тебе, че, това е реклама на България. А то не е. В субтитрите (заради шума на хеликоптера) - също няма да прочетеш името България."Балкански Полуостров" - това казва. Няма реклама, уви! Ако имаше - да, щеше да има смисъл от това погазване на правилата.Така че, гледай това което целия свят ще гледа - оригинала - и после коментирай какво ТРЕБЕ.