Правят регистър за всички, които строят над 100 кв. метра

Очакват се нови 3000 фирми в него, което да изсветли сектора
22 фев 2019 07:30, Анисия Иванова
9
Правят регистър за всички, които строят над 100 кв. метра
Архив: Булфото

Строителите, които искат да строят жилищни и вилни сгради над 100 кв. м, ще трябва да бъдат вписани в Централния професионален регистър, който се поддържа от Камарата на строителите в България. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети на второ четене от парламентарната комисия по регионално развитие.

Сега минималният праг е 1000 квадратни метра, но камарата от доста време настоява за намаляването му с мотива, че това ще изсветли сектора.

Първоначалните текстове за промени бяха прагът да се свали до 300 кв. м, но “Обединени патриоти” предложиха да бъде до 100 кв. м. По предложение на депутата от ГЕРБ Младен Шишков беше прието освен строителство сред дейностите да бъде вписан и реконструкция за ниски сгради, което на практика ще разшири още повече обхвата на фирмите, за които ще се изисква професионална регистрация.

Камарата на строителите в България настояваше по принцип всички фирми в бранша да бъдат вписани в регистъра, за да могат да работят. Освен изсветляване на сектора това ще е и превенция за некачествено строителство, изтъкнаха от камарата. Според техните изчисления промените ще накарат около 3000 фирми да се регистрират.

В промените на ЗУТ има и текстове, които засягат правилата за преместваемите обекти, но депутатите решиха да ги оставят за идната седмица. Мотивът е, че трябва на заседанието да присъстват едновременно експерти от регионалното министерство и от Министерството на туризма, съобщава "24 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълно безумие! Значи аз ако искам да си построя къща над 100кв.м. ще ми е необходима фирма. А ако нямам средствата да платя на фирма и искам да си строя къщата например 2-3-5-10 години, както са правели родителите ми, няма да мога да я построя. Защото разбираш ли някакви си там депутатчета решили да вкарат закон само фирмите да могат да строят къщи над 100 квадрата, при положение, че една нормална голяма къща е 100-150кв.м. А тези депутатчета могат са си купуват имота на безумно ниски цени......
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това означава ли, че еднофамилна къща може само да се строи от строителни фирми, а не от бригада?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kato obesite niakoi arhitekti, prokurori i sadii i ste se izsvetli rbg...
7
0
 
12
 
! Отговори
Камерач преди 5 години
Тая камара съществува само заради себе си и няма никаква полза от нея.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
някой да ме просвети - има ли някъде регистър на всичките регистри, че вече не знам какво пропускам!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не по- голямо от клозет- това трябва да е изискването! Тогава ще останат само монополистите.
4
2
 
24
 
! Отговори
ийук преди 5 години
Аман от регистри!!Тия са неспасяеми просто! Да направиме регистри на серя.щите в четвъртък, на тия в петък, А, може и други.....
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има качествени строители извън тази камера. Те са известни в местната власт.
2
0
 
25
 
! Отговори
jk преди 5 години
Ако наистина искат изсветляване на строителния сектор и превенция срещу некачественото строителство, да вземат да променят БДС за степента на завършеност, на която предават новите сгради.Знаем как пишман майстори извиват ръце за на всичкото отгоре некачествени довършителни работи.
1
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите законодатели творят ли творят...И само безумия.