В дивото: Как е оцелял Беър Грилс там, където хората се разхождат?

Рилските езера - доказано увредени от човека
22 фев 2019 10:52, Петя Славова
117

Продължава проверката по случая с предаването на Discovery Channel, заснето в национален парк "Рила". Тя беше разпоредена от министъра на околната среда и водите Нено Димов, след като бяха установени нарушения на режимите в НП "Рила" при заснемане на епизод от предаването.

Нарушението е констатирано след сигнал, подаден на Facebook страницата на МОСВ. От изпратения филмов материал се вижда, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.

Филмът е заснет в края на юни 2017 година в "Парков участък Боровец", след като за това е получено разрешение от директора на парка. Проверката обхваща и действията на отговорните служители от ДНП "Рила" по време на заснемането на предаването. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лева, а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лева.

Владимир Иванов от "WWF-България", коментира темата в студиото на "България сутрин". По думите му това, което екипът, заснемал продукцията, е правил в планината, е ежедневие там. А такива нарушения масово не се санкционирали. Много хора пък не знаели как да се държат на подобни места.

"Целият достъп до националните природни паркове трябва да бъде регламентиран и обяснен. Не е идеята да се забранява на хората да ходят на планина, а да ходят на планина така, че тя да остане за децата им каквато е", подчерта Иванов.

Още по темата

Той допълни, че Рилските езера са единствените с лош консервационен статус, което по думите значи, че те са доказано увредени от човешка дейност.

Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България" допълни, че след като е имало хора от Националния парк с екипа, който е снимал Беър Грилс, те е трябвало да се намесят или да имат някаква реакция, при положение, че виждат, че се извършват нарушения.

Мирянов каза още, че присъствие на хора в тези красиви кътчета на нашата страна е неминуемо, но културата на туристите е много важна и е важно да има информация за това как да се държим и какво може или не да се прави по тези места.

"Смятам, че все пак това е една изява на шоу. Всичко се прави с цел да се хареса на шоубизнеса. Там където ние се разхождаме, те оцеляват. Езерото, което те не могат да прекосят, а плуват, е дълбоко половин метър, а дори и да се заобиколи е не повече от една минута", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR.

Пламен Мирянов допълни, че въпреки нарушенията, икономическите ползи от подобни снимки ги има, макар че Рила е представена по доста изкуствен начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
свършиха последните 2 жаби в рила, каква еко катастрофа:) сега ще плъзнат високопланинските комари, пренасящи вируса на високопланинска луда крава, боже :)
43
3
 
32
 
! Отговори
това ми напомня на.. преди 5 години
миналото лято бях на сев. чернооморие (в добруджа) където наглите депутати са заградили защитени езеро и местност за себе си, и ходят да ловят риба, докато НСО слухти да не им нарушават рахата. запознахме се с местен чичка-бракониер, който мъкнеше чувал раци от същото езеро. спрели го тези от НСО и му се скарали: бай пешо, стига вече вади раци, няма да останат за депутатите. а оня с изсмял и им казал: алооо, тук селото беше под руско, турско, румънско, немско и раците не свършиха, стига глупости
42
7
 
26
 
! Отговори
V преди 5 години
Тез съвсем са извратиха .Кво толкова е станало не разбирам ??? Българина ще остави камара *** след себе си ,ама важното е че не е палил огън и не е плувал . А махалите като почнат да палят гуми зимата няма проблем .Много се размиха ,,ценностите,, Как може да плуваш и да ходиш около езеро да е проблем ,а да палиш гуми и да оставят тонове *** след себе си да е нормално ???????????
41
3
 
19
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
Да се пази околната среда добре, но тези псевдоеколози, стигнаха до крайности, но пък ние си мълчим и търпим - не може природата да е по-важна от хората! Това днес не е екология, а секта, която тероризира нормалните хора, а пък вожда Тома Белев върти милиони.
40
2
 
11
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
до по надоле 80%всички проблеми решихте ся за две жаби моабет има къде къде по големи проблеми но с промитите мозъци до там сте стигнали язе си одим на риба и на лов амче направете едно предаване за бедните рибки сърнички мечки птички и так дале що съм изел при тва законно
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни територии в България станаха частна собственост на едни НПО-та. Как пък се нароиха стотици НПО-та? Може би заради обществената хранилка, евросубсидиите, рекета, чуждестранните грантове и т.н.
38
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е тръгнало в скоро време няма да ни допускат да ходим никъде, само от в къщи на работа и обратно. И на края - към гробищата. Щото трябвало да се пази природата? И за кого? За извънземните , може би.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя пък от къде намери жаба?Умиращите от глад българи не са ли изяли всички жаби вече?
36
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом сме стигнали до там, да не може да отидеш в планината да се разходиш, да си направиш бивак, да се запалиш лагерен огън, да си опечеш дивеч, да се изкъпеш в езеро, значи живеем в някакво тотално сбъркано секта общество, което се управлява от гуру-шамани и фейсбук света инквизиция.
35
1
 
18
 
! Отговори
4i4o dяdko преди 5 години
човека даже слонски лaйна яде за да изкара пари,вие сега ще го глобявате
34
1
 
6
 
! Отговори
do 31 преди 5 години
До Ветрувианския човек"Как се карат на краГ. " Как са ти краГата след 10ч. смяна в Кауфланда?
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ветрувианския човекНяма как да виси на въже, да бърка бетон и да е в Кауфланд едновременно.
32
10
 
12
 
! Отговори
планинар преди 5 години
За да спасим природата трябва да се закрият всички лифтове. Красотата е в часове катерене за да я достигнеш.
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА бе, разхождат се друг път.Хората ходят там да берат гъби и да копаят корени и луковици, за да има какво да ядат, защото българина умират от глад.
30
4
 
43
 
! Отговори
G преди 5 години
Аз предлагам на Беър Грилс да изкара 6 месеца от ноември до април с минимална или средна за страната пенсионерска пенсия (като отделя сума и за лекарства) и тогава да си говорим за оцеляване. В панелката или в селкската съборетина при айшето, както реши. Това с яденето на печени жаби и пльокане в езерце до кръста през юни си е направо СПА.
29
5
 
29
 
! Отговори
Ветрувианския човек преди 5 години
Това предаване на Бери нещо му се губи смисъла.На колко хора на света им трябва подобна информация как да оцелеят в пустуща. Сигурно под 0.001% Трябва повече прагматизъм.Как седем дни в седмицата по 8-10 часа се бие бетон на ръка.Как се виси на скелето по 8-10 часа за да се прави изолация.Как се коси на ръка сено за две крави.Как се карат на краг 10 часови смени в Кауфланд за 800 лева.Тоя тва , ако го издържи ще изям всички крастави жаби у Монтанско.
28
2
 
14
 
! Отговори
моркова преди 5 години
До zeus ЖАБАТА Е НАЦИОНАЛЕН СИМВОЛ НА БЪЛГАРИЯ .....не трябва да се закача.Щото после как ще ,,вдига крак да я подковават като вол,, Тая поговорка важи за бае ви *** и най вече сегашните му управленци с пълна сила.
27
5
 
4
 
! Отговори
Учителя преди 5 години
Предлагам, за да има все пак някакъв баланс, нали в медиите, за да има баланс винаги канят по един дърт комунист - русофил за да е опонент на поканения гост. Та сега да вземат да поканят и един руски телевизионен екип да прави "зулуми" из Балкана, та да мирясат хората
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26:Горане, престани с тази суета.Достатъчно плюсчета си нацъка.
25
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изял две жаби, запалил огън и бам 10000 лева глоба за благодарност за направената реклама на България.А онези пишмян туристи, които хвърлят найлонови торбички или стъклени буркани кой ги санкционира.