В дивото: Как е оцелял Беър Грилс там, където хората се разхождат?

Рилските езера - доказано увредени от човека
22 фев 2019 10:52, Петя Славова
117

Продължава проверката по случая с предаването на Discovery Channel, заснето в национален парк "Рила". Тя беше разпоредена от министъра на околната среда и водите Нено Димов, след като бяха установени нарушения на режимите в НП "Рила" при заснемане на епизод от предаването.

Нарушението е констатирано след сигнал, подаден на Facebook страницата на МОСВ. От изпратения филмов материал се вижда, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.

Филмът е заснет в края на юни 2017 година в "Парков участък Боровец", след като за това е получено разрешение от директора на парка. Проверката обхваща и действията на отговорните служители от ДНП "Рила" по време на заснемането на предаването. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лева, а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лева.

Владимир Иванов от "WWF-България", коментира темата в студиото на "България сутрин". По думите му това, което екипът, заснемал продукцията, е правил в планината, е ежедневие там. А такива нарушения масово не се санкционирали. Много хора пък не знаели как да се държат на подобни места.

"Целият достъп до националните природни паркове трябва да бъде регламентиран и обяснен. Не е идеята да се забранява на хората да ходят на планина, а да ходят на планина така, че тя да остане за децата им каквато е", подчерта Иванов.

Още по темата

Той допълни, че Рилските езера са единствените с лош консервационен статус, което по думите значи, че те са доказано увредени от човешка дейност.

Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България" допълни, че след като е имало хора от Националния парк с екипа, който е снимал Беър Грилс, те е трябвало да се намесят или да имат някаква реакция, при положение, че виждат, че се извършват нарушения.

Мирянов каза още, че присъствие на хора в тези красиви кътчета на нашата страна е неминуемо, но културата на туристите е много важна и е важно да има информация за това как да се държим и какво може или не да се прави по тези места.

"Смятам, че все пак това е една изява на шоу. Всичко се прави с цел да се хареса на шоубизнеса. Там където ние се разхождаме, те оцеляват. Езерото, което те не могат да прекосят, а плуват, е дълбоко половин метър, а дори и да се заобиколи е не повече от една минута", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR.

Пламен Мирянов допълни, че въпреки нарушенията, икономическите ползи от подобни снимки ги има, макар че Рила е представена по доста изкуствен начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
48
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Тези предавания все някъде трябва да се заснемат! Това е много шум за нищо! А, и като е снимано в края на 2017, защо чак сега си правят устата!? Отдавна минало-заминало, те сега решили да го дъвчат! А, и е сигурно, че Беър Грилс, и снимачният му екип много по-малко са замърсили околната среда, отколкото по принцип замърсяват всички останали, дето ходят да се разхождат там!
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАте,бате ,добре ,че не попаднал на некой рилски ***,че щеше му се види тесен балкана.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САС са слабаци. Друго нямам какво да кажа.
21
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой чиновник тарикат е решил да изкара някой лев и за туй вдига безсмислена врява!А разни пияници дето си хвърлят шишета,найлони и всякакви *** не ги виждат!Толкоз народ минава оттам,да не би да $e**ре мармалад я?И кучета къпят там..
20
3
 
55
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Планините не са среда за оцеляване в България. По простата причина, че където и да си, в обсег все има хора, хижи, храна, вода, и т.н. Тук средата за оцеляване е самата България. С нейните политици, с нейните неуредици, и т.н. Беър Грилс, като иска да демонстрира умения по оцеляване, просто да иде в Перник.
19
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше попаднал на НЕбългарите нямаше да оцелее!!!
18
1
 
49
 
! Отговори
Я преди 5 години
"Там където ние се разхождаме, те оцеляват. Езерото, което те не могат да прекосят, а плуват, е дълбоко половин метър, а дори и да се заобиколи е не повече от една минута"ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
17
9
 
37
 
! Отговори
8 преди 5 години
Хората в това подобие на държава се палят, те тръгнали да ми реват за няколко гьола, да ви пикая на езерата! Които езера между другото как ли са оцелели толкова хиляди години без корумпираните чиновници и алчните "еколози" да ги опазват?
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете най-после, кои специални части са най-добрите?SAS, US Navy SEALS, СПЕЦНАЗ ГРУ в Русия, СПЕЦНАЗ Вимпел GSG, GROM, IDF comando unit, Sayeret Matkal, Palestina Fedayeen, SAT Turkiye, Snow Leopard, 68-*** бригада Пловдив, OKK Turkey, Legion Etrangere - France, някои други? Хайде искам спор да има, да се избиете с кокошкaрски караници.
15
1
 
4
 
! Отговори
име преди 5 години
такива *** няма никъде.
14
3
 
29
 
! Отговори
Евролиберасокаскет преди 5 години
Захариева да напише писмо до ООН, че тия са нарушили правата на жабата Цялата държава да се захване с народа на жабите веднaга гей-парaди истанбулски конвениции и Шенген за жабите. Беър Грилс да се обяват за терористи и НАТО да ги демократизира.
13
1
 
5
 
! Отговори
до12 преди 5 години
Ти па ако не се покажеш колко си грамотен.....козар !
12
5
 
50
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Всичко в държавата е толкова законно и уредено, че опряхме до една жаба. Ако не беше трагично щеше да е смешно...
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3"найстина" си абсолютно неграмотен!
10
6
 
49
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Станахме за смях пред света. Отново
9
7
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хората изораха цели дюни, тия се захвaнаха с тоя, че изял една жаба.
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма реклама ни направи, да. Сега всеки ще се втурне да се къпе в езерата. Това му е рекламата, това му е посланието.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като съм ходил на рилските езера един ас не съм хвърлил, но има всякакви нискочели индивиди. Местните дебеловрати са го обърнали на бизнес и карат хора отлифта до хижата с джипки, защото на лифта става дълга опашка.
6
6
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направина Боровец на салата, по морето разораха дюните и само бетон и арматура го направиха, но Беър Грилс изял една жаба стана проблем! Туристите си изхвърлят пластмасовите бутилки и всякакви *** където им падне! Вижте на какво прилича Витоша! Пак ли Беър Грилс е виновен?!
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"бил е и в САС"Доста от командосите в САС отричат това твърдение. Както и да е. Все тая. САС не са кой знае какво. Нямат 5 ръце, нито втора 'ишка. Просто хора, които са тренирани. А то специални части имат сума ти държави в света. Дори в една обикновена Турция която ни е съсед, има момчета които още в детството си са живяли в страааашшшна мизeрия, каквато лигльовци от UK едва ли ще видят някога. Пак както и да е.Сега очаквайте други лигoчи от запада да дойдат да се къпят в Рила.