В дивото: Как е оцелял Беър Грилс там, където хората се разхождат?

Рилските езера - доказано увредени от човека
22 фев 2019 10:52, Петя Славова
117

Продължава проверката по случая с предаването на Discovery Channel, заснето в национален парк "Рила". Тя беше разпоредена от министъра на околната среда и водите Нено Димов, след като бяха установени нарушения на режимите в НП "Рила" при заснемане на епизод от предаването.

Нарушението е констатирано след сигнал, подаден на Facebook страницата на МОСВ. От изпратения филмов материал се вижда, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.

Филмът е заснет в края на юни 2017 година в "Парков участък Боровец", след като за това е получено разрешение от директора на парка. Проверката обхваща и действията на отговорните служители от ДНП "Рила" по време на заснемането на предаването. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лева, а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лева.

Владимир Иванов от "WWF-България", коментира темата в студиото на "България сутрин". По думите му това, което екипът, заснемал продукцията, е правил в планината, е ежедневие там. А такива нарушения масово не се санкционирали. Много хора пък не знаели как да се държат на подобни места.

"Целият достъп до националните природни паркове трябва да бъде регламентиран и обяснен. Не е идеята да се забранява на хората да ходят на планина, а да ходят на планина така, че тя да остане за децата им каквато е", подчерта Иванов.

Още по темата

Той допълни, че Рилските езера са единствените с лош консервационен статус, което по думите значи, че те са доказано увредени от човешка дейност.

Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България" допълни, че след като е имало хора от Националния парк с екипа, който е снимал Беър Грилс, те е трябвало да се намесят или да имат някаква реакция, при положение, че виждат, че се извършват нарушения.

Мирянов каза още, че присъствие на хора в тези красиви кътчета на нашата страна е неминуемо, но културата на туристите е много важна и е важно да има информация за това как да се държим и какво може или не да се прави по тези места.

"Смятам, че все пак това е една изява на шоу. Всичко се прави с цел да се хареса на шоубизнеса. Там където ние се разхождаме, те оцеляват. Езерото, което те не могат да прекосят, а плуват, е дълбоко половин метър, а дори и да се заобиколи е не повече от една минута", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR.

Пламен Мирянов допълни, че въпреки нарушенията, икономическите ползи от подобни снимки ги има, макар че Рила е представена по доста изкуствен начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
2
 
! Отговори
Ken преди 5 години
До э23Той една, ти една, още 1000 като изядат по една и те ще изчезнат.
103
2
 
3
 
! Отговори
ТрУмп преди 5 години
Що не го обявиха за терорист, бежанец ... когато скочи в Рио Гранде от към мексиканска стана ?
102
2
 
5
 
! Отговори
фифи преди 5 години
До :D В най-бедната държава хората няма как да си купят съвременен електрически еко-таралясник! В най-добрия случай ще си купят старо колело, Трабант, Москвич или Лада! Но за повечето остава възможността да ползвт градски транспорт, или дори да ходят само пеша!...
101
2
 
4
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 години
До ВНИМАВАЙТЕ КАКВО --Пич,дай Боже да имаш здраве и повечко муниции.Колкото до торта-дано да стават за това
100
2
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
Заради тази жаба Рила бе обявена за Национален парк, а Беър Грилс я изяде , дори без да я опече на Грил.Ама хааа! 10 000 евро глоба.
99
5
 
12
 
! Отговори
э23 преди 5 години
Голям праз - изял една жаба! И какво - ще падне Рила ли от това?!!
98
4
 
7
 
! Отговори
Горан преди 5 години
В отговор на зададен въпрос:Аз, лично не бих се изкъпал в рилско езеро, защото това е застояла вода, и кой знае какви мръсотии има там. Отделно, че си има табели, че къпането, и прочее е забранено, а аз не съм ингилизин, и чета български, и забрани спазвам! Най-вече обаче признавам, че не бих рускувал да се къпя там, поради сериозни опасения за здравето си!
97
3
 
7
 
! Отговори
ВНИМАВАЙТЕ КАКВО -- преди 5 години
ПРАВИТЕ--- някакъв питек пък написал ,че красотата била в катеренето , а той знаели там на високото където си вкарва га--дн--ите пръстчета в процепите за да се задържи какви птички гнездят и какъв ужас преживяват като му видят мут--рат --та на процепа А ? Да не съм ва видял да висите като пав--и--а --ни по райското пръскало ,че ще сбъркате пътя за Калофер ...а за скалите на Пирин и Рила направо под тях ва оставям с оптиката за тор.
96
6
 
25
 
! Отговори
Анти-грант преди 5 години
Гледах предаването. Пълна пародия. Няма нищо общо с реалността. Рила е представена като огромна, непристъпна и дива планинска верига. Все едно е Хималаите. Буквално се гаврят с България. Няколко пъти беше повторено клишето "най-бедната държава". Тези мерзавци само в богати държави ли снимат? Трябва да се забрани на Дискъвъри да припарва повече тука!!!
95
11
 
17
 
! Отговори
:D преди 5 години
Какво сте ревнали, бе 'родолюбци' и 'природолюбци'! Точно тези, същите които най-много реват по форумите, точно те палят огньове пред блога да варят лютеница и компотец. Точно тези същите си хвърлят *** през прозореца и фасовете през прозореца на автомобилите. Пак те, същите търкалят 30 годишни дизелови кeнефи по улиците и си разливат маслото и антифриза на тротоара пред блока. Айде стига фалшив патриотизъм и родолюбие!
94
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоа го признавам за оцеляващ, ако слезе по южния склон на Люлин планина и извика: "К.. за Миньоро".
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам следващия път този инфантил да заснеме оцеляване в лондонския Хайд парк. Може да ускубе и опече на шиш някоя патица от езерцето там. Поне няма да убие защитен вид.
92
6
 
19
 
! Отговори
Krom преди 5 години
И бре! Лошия ингилиз увреДи природата ни? Интересно тогава онея П.омашки чукове дето изсичат в Разложко хектари "санитарна" сеч, кихат на високо и изнасят нелегално дървесина как да ги тълкуваме? Беър Грилс си е марка. Не е направил нищо лошо. Аман от псевдо еколози. На активистите предлагам да се борят с Шведската мафия п.омашките разбойници които не само опоскват горите но и горски бият. Е тогава ще кажа, че са яки. А това си е п.орнография.
91
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И той ми беше смешен и Ед Стафърт, които с огромен зор УЖ оцеляват из Рила и Пирин. Най-трудно им е било да не попаднат на някое село, пътека или шосе. И са се въртяли дни наред на десетина км все едно кой знае колко са изминали. А наоколо са ги пазили от местните да не влязат в кадър.Колко ли са се смяли горските
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAТо и ти не си мъж, щом патeто не ти е 30 сантиметра!
89
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAКой какви буки е отсякъл е друга тема. Тук темата е има ли нещо незаконно направено или извън правилата? И отговорът е - ИМА! Колко малко му било нарушението на Беър, няма значение, важното е, че го ИМА!
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време имаше друг подобен. Един французин, който засне пopно филм в България и го кръсти "Petites cochonnes bulgares". В превод означава "Малки български *yрв*ички".И във филмът се показваха някакви българки, насаждаше се идеята, че всички жени в България са такива, имаше сцени с българското знаме, герба на страната. Снимаха се разни мръсотии в интериор с национални носии, възрожденски къщи с фолклорни мотиви. Имаше някаква картинка с някаква седнала върху кофичка кисело мляко. Ихаа...
87
3
 
8
 
! Отговори
Топ коментатор преди 5 години
Оцелял? За пред камерата ял жаби и плувал в езерото и нарекъл това оцеляване;))) През останалото време, пукал меса и зеленчуци на тежки софри по Рила и оцелял;))) Да дой при мене - глад;))) си бало... Нема, нема отде да вземеш;))) и един сняг;))), преспи... не ще да се топи;))) А, оцелей;))) Тва е оцеляване, другото е кифльорски западни изпълнения;))) за пред олигос-френос;)))
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAЯвно и ти си на принципа, че ако ти е влезнала само глaвичката, а не целия, значи не са те пpекарали.Няма значение малко или много е вредата, важното е, че я има. Някой е направил нещо забранено. И проблемът е, че това е някаква личност, която е широко известна.И сега всички ще се присмиват по целия свят на България, благодарение на него.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДОНДа, ааа реално той показва как в България ако си платиш си цар и ти е позволено всичко. Ти какво си мислиш, че на него му пука ли? Не му пука въобще. Той ще си го пpемести от единия крaчол в другия относно кой какво разправял в България. Глобите са достатъчно ниски, че той може многократно да си позволи същото нещо и да си заплати отново глобата. Обаче осмиването на България е друго. Идва и ни се присмива и се гаври с националните ни обекти. Утре може и на знамето да се из*еpе, пак така