Дюната на "Смокиня" - унищожена. Безвъзвратно!

Възстановяването й по естестсвен път е невъзможно
23 фев 2019 09:10, Александър Попов
100

Разораната дюна на къмпинг "Смокиня" е безвъзвратно унищожена. Това е заключението на приключилата експертиза на екоинспекцията в Бургас.

Близо декар са унищожените с багер дюни, които се оказаха в терен на Иван Нончев. Тяхното възстановяване по естествен път е невъзможно. Все още не са установени и собствениците на трите нелегални каравани, разположени върху дюните, съобщава Bulgaria ON AIR.

От екоинспекцията ще наложат административно наказание на Нончев, но изчакват да приключи разследването срещу него.

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, одобрени от правителството, предвиждат глобата за поставена каравана върху дюни да се увеличи от 1000 на 3 000 лв. Според живеещите в черноморските общини мерките са закъснели.

Междувременно приключи проверката на мобилни групи на Министерството на туризма по плажовете, където има дюни. Нарушения не са открити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: дюна на Смокиня
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ох, каква статия. трите нелегални каравани:)..или трите нелегално поставени каравани? какво точно се е опитал да напише авторът?
21
0
 
28
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Форумните природозащитници пак се изпокриха някъде . Що мълчите , бре ? Много ревахте когато ставаше въпрос за 5 минутно къпане в езеро и за ЕДНА жаба изядена от чужденец а сега когато хилядолетни дюни са унищожрни НИКОЙ НЕ НАДИГА ГЛАС СРЕЩУ ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ ....ДА НЕ СА ВИ РАБОТОДАТЕЛИ ИЛИ РОДНИНИ тия дето вършеят с багерите или не ви е платено да лаете срещу тях. Да не са ви в графата "НАШИ ХОРА" СПУСНАТА ОТ ТРОЛСКАТА ВИ ПР агенция ?Хайде, започвайте да тракате по клавиатурите . Ако смеете ..
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махнете дюните, бе.... Вие глейте оня дето ял жаби на рилското езеро и се къпал у него!
19
0
 
26
 
! Отговори
Нончев преди 5 години
Къде е бил по време на унищожението на дюните Беър Грилс ? Той ще да е , никой друг . Нашите съвестни служители не могат да открият друг виновник . Даже има доказателства че е ял защитена животинка - жаба докато е унищожавал дюните .
18
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Който не му харесва как се разбива държавата да си търси друга такава Прав му път Тук законите са такива Татко управлява и плажа е мой Айде чау Като разбием всички дюни си тръгаме
17
0
 
20
 
! Отговори
saki преди 5 години
E Нончо ще продаде стария джип на леля си ,за десет бона ,да плат глобата и от утре започва да строи.
16
0
 
28
 
! Отговори
Чалгария преди 5 години
Куче влачи рейс, диря няма еей
15
0
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Човека знае -разрушавам дюните Глобяват ме 10 бона и терена е мой За 1 година ще си го изплатя Край на предаването Кой е прецакан -то се знае
14
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
България е унищожена безвъзвратно И по естествен и по изкуствен път няма как да се възстанови Точка И не ми пишете други глупости Който я разруши с какво ще го накажете ааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа Вие плачете за едни дюни Кораба го няма ние търсим знамето
13
1
 
43
 
! Отговори
Яко преди 5 години
Щом дюните са национална ценност, наказанието за унищожаване трябва да бъде пандела 10-15 години ефективно и премахване на евентуалния строеж. Защото с глобичката прилича по-скоро на постфактум покупка на право да унищожиш пречкащата ти се дюна - яко!
12
1
 
26
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
"Дюните се образуват в продължение на хиляди години,това е уникално природно явление"-----Затова е странно че, въобще се продава земя с дюни на частно лице? Кой е този Нончев и защо му е продадена тази земя? Защо не се сезира прокуратурата да направи разследване кой корумпиран чиновник е обявил подобен парцел за продан?А глобите трабва да са от 10 000 нагоре и през 3 месеца да се повтарят отново и отново.
11
0
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТО Е ЯСНО, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕНА МЯСТОТО Е ХАРЕСАНО ОТ КОНЦЕСИОНЕРА ЗА ПЛАЖНО КАПАНЧЕ :D
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой купил ли си е Черно море? Защо не продават парцели от Черно море?
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега искат да продадат дюната за строителство. С багери и фадроми трябва да се натрупа и върне пясъкът.
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като им сложите нормални глоби 50 000+ няма и да си помислят да стъпят върху дюните. Дори е малко наказание за пълното унищожаване на национално природно богатство с чувствителна еко система и дълъг период на формиране.
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите от години са на власт и от години се рушат дюни при тяхното управление. Вече със сигурност можем да си говорим за съучастие.
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знае се кой е придобил мястото, ясно е че го е придобил неправомерно с рушвети, ясно е че той е разорал и на съда нищо не е достатъчно и не може да го заключи. Странно какво ли ще му се случи на този в нормална държава. Дали после ще се жалва в ЕС. Е колко е нужно за да се въведе ред тука - група отговорни хора, но без репресии няма да стане. Но започне ли въвеждане на ред, повече от половината в бг ще изреват. От това следва, че докато сме в ЕС , няма да се оправим. Дано оцелеем до булекзита
5
2
 
23
 
! Отговори
Узакис Шамаракис преди 5 години
За глоби да погледнат малко към сиртакитата, а не 2-3 хиляди лева.
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само дюните,но и растенията,които растат върху дюните са уникални,унищожават непрекъснато природата в България и няма кой да ги спре.
3
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дюните се образуват в продължение на хиляди години,това е уникално природно явление,тези унищожиха всичко в държавата,нямат респект към нищо!