Родопите на прицел – нерегламентирано сметище заплашва региона!

Боклуците се изхвърлят в екологично чист район
24 фев 2019 14:40,
30

Чиста природа, конна база, туристи. В едно село в Община Пазарджик това е реалност. Засега. Скоро обаче всичко може да потъне в боклуци. 
Още по темата

На територията на село Паталеница, намиращо се в подножието на Родопите, е сформирано огромно нерегламентирано бунище, което може да доведе до екологична катастрофа в иначе екологично чистия район, борещ се за привличането на повече туристи.

Според жителите на селото боклуците се изхвърлят от камиони, незнайно откъде идващи. Проблемът не е от скоро, но напоследък се е изострил драстично.

Село Паталеница е известно с хилядолетен православен храм, множество църкви, единственият манастир в пазарджишкия дял на Родопите, хотел и конна база, които привличат туристи. Сметището тактично е скрито в местност, която няма видимост от близко преминаващия път, който води към  Баткунския манастир.

След като обаче снимки на грозното сметище се появиха в социалната мрежа Facebokk , жителите на Паталеница скочиха и се заканиха да организират петиция и да пратят оплакване до Общината.

Ето какво казват и някои от тях:

"Живка Пенчева: Не мога да разбера при изобилието на толкова кофи за смет, защо го правят!".

"Kostadinka Dimitrova: Същият въпрос и мен ме мъчи! Паталеница има двоен график за извозване на боклука в сравнение с другите села".

"Georgi Valchinov: Много жалко.... И наистина големият въпрос е .. ЗАЩО го правят? Аз лично мисля, че го правят.....защото е такава културата им явно, защото могат да го правят безнаказано, защото го правят в продължение на години и за тях това е нещо нормално, защото това са същества които съществуват днес.....те не живеят не знаят, че ще има утре, че ще има хора след тях, че е грозно това, да замърсяваш околната среда......ужасно е наистина но факт, дано има повече будни хора и едва ли ще е трудно да се заснемат и хората които изхвърлят боклуците си там така че ...... да бе сме безучастни!".

"Ned Dervenkov: Това е систематичен проблем и изисква общинска намеса. Може би петиция към кмета би свършила работа. Истината е, че докато няма наказани няма да спрат "набезите".

"Atanaska Kykyrigowa: Тези боклуци повечето се изсипват от камиони, преди десетина дни камион мина покрай нас натоварен с много боклуци и се опита да ги изсипе в реката, но не успяха и отидоха някъде другаде да замърсяват. Съжалявам, че тогава телефонът не беше в мен, за да ги снимам тези с камиона".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
VSE 4AKAME NJAKOI DA NI IZ4ISTI BOKLUZITE,A NE SE NAU4IHME-DA NE ZAPAME.EGATI MANTALITETA...
25
1
 
1
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
V NIKOJA ZIVILIZOVANA DARZAVA GO NJAMA TOVA.DA SE VIDIM KAKVO SME-TA BETER OT INDIJZITE,A SE SARDIM NA ROMITE....
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има МНОГО варианти за този смет да се сложи РЕД , НО НЯМА КОЙ ДА СЕ ЗАХВАНЕ !!!ЖАЛКО Е , ЧЕ ТАКИВА КРАСИВИ МЕСТНОСТИ СЕ ЗАМЪРСЯВАТ.ЧЕ ТОВА Е ВИЗИТКАТА НА БЪЛГАРИЯ БЕ ХОРА !!! ЧУВАМ ВЕЧЕ И СМУТЕНИ ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ КАКВО ГОВОРЯТ ЗА НАШАТА ПРИРОДА !!! ЗА КОЕТО СЕ СРАМЯ И АЗ. ТАКА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА !!!! НЯМА НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ В БЪЛГАРИЯ (по всичко)!!!!!!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хърватите още не бяха влезли в ЕС и се справиха отлично със своята смет и всичко останало. Само ние българите сме тооолкова мноооого изостанали , че нямам думи вече !!! Важното е за Боко , че сме в ЕС !!!! Пък през юли влизаме и в ЕС-чакалнята за ЕВРО !!! - това е по-важно от нашата смет дето прелива и залива България. СРАМОТА.
22
2
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
÷Ако някой не си изнесе кофите на улицата пред къщи , означаваше за шофьорите , че днес нямат смет за изхвърляне .А градински отпадъци: като зелени клонки ,отпадъци от плодове и зеленчуци си имаха , нещо като сандък направено в един ъгъл на градината и там го събираха за компост-тор.Веднага си помислих за България : Защо и при нас не е така. Но уви. НЕ става!!!!!
21
1
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
Бях на почивка в Хърватия . Направи ми голямо впечатление , като минаваха специални коли за смет по два пъти седмично ! И всеки собственик си имаше в двора по 4-5 високи и надписани кофи за смет в който разпределяше всичката си смет от в къщи и на дадените дни от седмицата ги изкарваше на улицата пред дома си ,Като мине сутринта колата да ги изсипе и ги връща на собственика.Такива кофи на точилца били раздадени от общината им на всеки собственик на къща.И така те си събират сметта!
20
1
 
4
 
! Отговори
АМИ преди 5 години
Като се пълнят уличните смет-контейнери бързо и веднага , би трябвало по-често да се извозват от кметството/ община. Къде е проблема?
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18 Не, не е виновен светинята на милиони българи! Как може да допускате такова нещо! Ми, много ясно, че е виновен Беър Грилс! След Рила сигурно е минал и Родопите да оскверни! Може и там да е изял някоя жаба!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа срама нямате ей
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА ??? ПРАВИТЕЛСТВОТО МНОГО ЯСНО !!!!!!!!!!!!!!! ВАШИЯТ БОЙКО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селянина си хвърля *** на край село.Така е било и така ще бъде за на пред !!!! ТОВА Е БЪЛГАРИЯ !!!!ЖАЛКА КАРТИНКА.ДЪРЖАВА ,КОЯТО Е В ЕС.
15
3
 
6
 
! Отговори
. преди 5 години
типично за българина.....
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашия кмет направи една хубава работа, всяка сряда минава ЗИЛ-а на кметството и събира обемисти отпадъци, едно време събираш в ремаркето и търсиш къде, защото и на общинското сметище ти правят проблем, сега оставя две стари гуми и те ги депонират.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хора,които си плащат задължително за изхвърляне на смет заедно с данъка на имота,никога не им се събира сметта,въпреки,че си плащат.Например в някои села или в планинските райони или в отдалечени от градовете райони.
12
1
 
12
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Ходим на вилата на село и там има контейнер за отпадъци през 10 къщи и винаги е пълен.Носим си отпадъците обратно в града ,но не всички са така
11
2
 
9
 
! Отговори
Селски сметища преди 5 години
Ами закриха селските сметища и това е резултатът.Един контейнер за строителни отпадъци е 300лв+транспорт от града +такса за градското сметище-кой селянин ще го плати???Има една кофа за *** на 20 къщи, която още първия ден се пълни.Дори да има някаква съвест селянина пак ще хвърля по поляните ,защото няма къде. Защо не направят някакви малки сметища ,оградени с мрежа и там хората да хвърлят, да се чистят периодично.Българинът е ***, но понякога принудата го прави такъв.
10
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 5 години
По селата въобще няма достатъчно контейнери за ***, нито редовното им събиране.В нашето село *** се изнася веднъж седмично,няма сметище за небитови отпадъци. Преди имаше сметище извън селото,оградено с ниска бетонна стена и хората там изхвърляха с каруци големите ***,чистеше се веднъж месечно с големи сметовози от града, а сега НИЩО. Има простотия сред хората, но сметосъбирането по селата е почти на нулево ниво.
9
9
 
8
 
! Отговори
ГОРД БЪЛХАРИН преди 5 години
Сега сигурно пак ц*ганите са ви виновни?! Булгаря булгаря, няма по-злобно, завистливо, крадливо, лъжливо и абдалесто племе от вас!!! Всичката ви работа е такава и за това сте все до под кривата круша. Погледнете каква *** правите, това сега с камионите вие си го правите...не са ни ц*гани ни т*рци!
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беър Грилс е виновен!
7
2
 
13
 
! Отговори
Ааа преди 5 години
какви министри, какви кметове. това е за полицията работа. местните като видят нещо такова звънят в полицията и готово.