Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!

Поетите първи 3 дни болничен от бизнеса бил неефективен
Обновена: 26 фев 2019 09:17 | 26 фев 2019 08:40, Петя Славова
202
 Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!
Снимка: архив, Булфото

Българите боледуват по-дълго време, показват данни на Националния осигурителен институт.  Периодът на болничен се е увеличил с една трета за последните 8 години, предаде "Монитор". Миналата година нашенците са се лекували у дома 17,6 млн. дни, а през 2010 г. - 13,3 млн. дни.

Още по темата

Това означава, че времето, в което родните служители са били неработоспособни, се е увеличило с една трета. По думите на Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) българите отсъстват от работа заради заболяване средно поне по 8 дни годишно.

"Трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. Не може да се отрече, че ползването на болнични е право на осигурените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че не винаги има основание за ползване на толкова дни“, анализира Димитров.

2 751 548 са изплатените обезщетения от НОИ заради болест, належащи медицински прегледи или гледане на болен член на семейството. Всеки трети нашенец, който не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения заради заболяване, е бил на възраст между 50 и 64 г. 23 на сто от боледуващите пък са между 30 и 39 г.

Младежите до 29 години се оказват най-малко болнави – едва 12% от обезщетенията са в тази възрастова група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
2
 
! Отговори
Ъ преди 5 години
Не стига че имаме бачкаме без пари ами се оплакват на това отгоре.Нека създават по чиста и топла среда на работа , вместо студа които берем о мръсотията която дишаме.Тия дето го говорят това все по болници да ходят да видят какво се бива!
161
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова миришат на чесън и ракия и да боледуват, не е възможно.
160
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ич не ми дреме за бизнеса,здравето е по-важно от парите,болен ли съм,ако трябва месеци ще взема болничен,но болен не ще работя.Тия да не искат да им работим до смърт,ай сектир
159
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така, така, да продължават да се държат с работниците си, като с роби и след 10 години ще ходят от къща на къща, де що има хора, да им се молят да работят....
158
3
 
4
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Като капак на всичко министърът внесъл противогрипни антибиотици беше съден след това!А истината е,че той спаси тогава много хора!В карайна сметка историята е доказала,че противоепидемичните мероприятия и навременното лечение имат огромен ефект включително и икономически.Ако това се направи болничните ще намалеят в пъти!И всички ще бъдат доволни и работниците и работодателите!
157
2
 
14
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Никъде в този спор не се усеща и ролята на профсъюзите които би трябвало да настояват за по човешко и справедливо отношение към работника.Никъде я няма и ролята на държавата която да наложи със закон болен работник на работа да не ходи.Помислете си колко хора загинаха тази зима от усложненията след грипа!Е,много от тях биха оцелели ако имаше такъв закон.Преди години имаше министър на здравеопазването който беше внесъл противогрипни препарати,давахме ги безплатно на болните и те нямаха усложнения
156
19
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
Аз като осигурявам работницитте си , защо трябва да плащам и болнични. Да ги плаща държавната осиурителна система. А тези които негодуват и мразят всички работодатели ми да си отворят по една фирма и да си печелят на воля.
155
2
 
19
 
! Отговори
лекар преди 5 години
През 80-те и 90-те години ако се разболееше дете на майката се даваха достатъчно дни болнични докато оздравее.Сега самите майки не искат болнични,децата отиват на градина болни и разпространяват болести.Същото е и с възрастните.Своевременното отделяне на болните от здравите предотвратява много разболявания,но никой наш бизнесмен не би искал това и да го чуе.Те не разрешават на работниците си болнични,хората ходят болни и сеят зимата грип,лятото-чревни инфекции.И така заболеваемостта се увеличава
154
4
 
19
 
! Отговори
българин преди 5 години
Не е ли време.Държавата да го хване за ревера и разтърси яко вече тоя наш "български бизнес" ? Дай да не боледува българина а? Че кой иска да е болен? Тия прекаляват вече! То изисквания и мурафети та край няма вече !
153
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бялата мафия е по страшна от всичко телк болнични не нужни операции по клиничните пътеки вървят мъртъвци. Отдавна напусна ли този свят слепи проглеждат и карат коли
152
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия да не реват, ами да вдигат заплатите...............то не може само екскурзии в чужбина и млади любовници!!!!Ако не.........да фалират.............това е част от пазарната икономика и капитализма, нали???
151
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е................пазарна икономика, внасяйте гърци, немци или франсета................ако не , фалирайте, експлоататори гадни!!
150
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внасяйте германци и франсета да работят за работят за БГ-заплати.................замислете се, гадини, защо никой не иска да ви работи??
149
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Научете се да плащате или фалирайте , скоро дори аборигените няма да работят за 500 лева или 250 евро!!!
148
4
 
25
 
! Отговори
бг преди 5 години
Болни сме защото ядем отровни храни и ни пръскат от самолетите като ***. Това са ЕС и НАТО.
147
1
 
14
 
! Отговори
Размисли.... преди 5 години
С това темпо на "развитие", в не далечно бъдеще се очертава и "бизнес" и политици да си внесат роби или да си потърсят друга територия за експлоатация...Много яростно се съюзиха, с надеждата още малко да пооткраднат,но може да ги сполети съдбата на кулаците и политиците от преди 9 септ. 44 г..Целия свят е пощурял и нещата вървят към ново преразпределение и вероятно тази територия ще е извън влиянието на ЕС и Фащ, а това не е добре за робовладелците и усвоителите, ще има трудови лагери и Белене
146
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами вижте първо на какво прилича въздуха в София (където има 2 милиона човека) с тези ремонти, стари коли и горенето на отпадъци и си задайте въпроса защо боледуват хората.А в провинцията въпреки чистия въздух народа се избива да работи каквото и да е, независимо, че е вредно за здравето му.
145
2
 
34
 
! Отговори
Гюро преди 5 години
500 млн. население от ЕС-ами внесете си бесамо хленченеобучавайте и ще иматевсеки иска наготово всичкохахахах
144
1
 
27
 
! Отговори
Варненец преди 5 години
Кое е бизнеса? Назначени лекенца, които получиха пари наготово и работа не са пипвали през живота сихаха бузинеса им таковам и бузинеса и такоата
143
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болнични се взимат и се обикалят фирмите за бързи кредити, после тези пари се дават за билетчета, хората печелят и са доволни.