Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!

Поетите първи 3 дни болничен от бизнеса бил неефективен
Обновена: 26 фев 2019 09:17 | 26 фев 2019 08:40, Петя Славова
202
 Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!
Снимка: архив, Булфото

Българите боледуват по-дълго време, показват данни на Националния осигурителен институт.  Периодът на болничен се е увеличил с една трета за последните 8 години, предаде "Монитор". Миналата година нашенците са се лекували у дома 17,6 млн. дни, а през 2010 г. - 13,3 млн. дни.

Още по темата

Това означава, че времето, в което родните служители са били неработоспособни, се е увеличило с една трета. По думите на Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) българите отсъстват от работа заради заболяване средно поне по 8 дни годишно.

"Трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. Не може да се отрече, че ползването на болнични е право на осигурените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че не винаги има основание за ползване на толкова дни“, анализира Димитров.

2 751 548 са изплатените обезщетения от НОИ заради болест, належащи медицински прегледи или гледане на болен член на семейството. Всеки трети нашенец, който не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения заради заболяване, е бил на възраст между 50 и 64 г. 23 на сто от боледуващите пък са между 30 и 39 г.

Младежите до 29 години се оказват най-малко болнави – едва 12% от обезщетенията са в тази възрастова група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
20
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
НА КАЛПАВИЯ ВОДОЛАЗ ,ВОДОРАСЛИТЕ МУ ПРЕЧЕЛИ !
141
0
 
38
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Всички болести идват от ядове, всички ядове идват от гадове. Работодатели, замислете се ;)
140
0
 
14
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Бизнесмените да потърсят съдействие от архимандрит Исахак Похосян по установения ред.
139
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
146 Лаладжия ти май искаш да Затвориш врата в полето,не ти ли ясно че образован човек трудно можеш да го вържеш по тия ширини,и проблема не са хората а вечно ревящият "бизнес" с червен оттенък!
138
0
 
42
 
! Отговори
Ко? Не! преди 5 години
Внесете си работници от Германия или Франция бе! Те са по здрави! Аре ве бизнеса?! Внасяй, пречки нямаш!
137
0
 
20
 
! Отговори
Дреме ми преди 5 години
В годината имам право на 180 дни болничен, преди да мога да мина телк. Ми, дали ще ходя на работа да 500 кинта чисти или болничен 400, пък да си доработвам .... аре бизнеса да се сети, кое ми е по изгодно. Паритет сме изградили с шефа. Той се прави, че плаща, аз я се мерна в офиса един път седмично, я не.
136
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 144Еми ок стой си *** и се чуди що не ти дават пари. Еми няма да ти дават щото няма на каква база да си поискаш и ако не можеш да го разбереш проблема си е твой. Отварям скоба в България има проблем сериозен и със заплащането на високо квалифицирани хора.
135
0
 
18
 
! Отговори
Стою преди 5 години
За да има бизнес е нужно да има икономика .Не виждам логична връзка , когато главния фактор- икономиката в страната липсва.Производството от години отсъства в България.Възнагражденията , които получаваме са на база данъци, глоби ,ДДС,надценки.За какви претенции говори олигархията ? Цялата финансова мощ е в ръцете на 3-4 човека с едър капитал. На останалите се гледа , като на бели роби.
134
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То вески втори хубаво се оплаква от никсите заплати (да такива са, не го оспорвам), но ми се струва, че трябва на среща да има нещо за да се дава по-висока. Голяма част от хората са посредствени и с ниско образование. Еми на тази база какво възнаграждение да бъде дадено. Да не говорим, че много хора така ги мързи и нищо не правят по цял ден въпреки, че са на работа. От друга страна работодателите са толкова овълчени и изобщо не им се плаща ако има начим за без пари да им се работи най-добре.
133
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...По думите на Григор Димитров от Българската стопанска камара....Гришо - ти ли си ? Ти оправи тениса, сега е ред на бизнеса - мачкай Гришо !.А така наречените "работодатели" що не кажат нещо за удълженото работно време, за добавките за нощен труд , за добавките при труд в неделни и празнични дни, за осигуряване на работни паузи и условия и прочие ?
132
0
 
47
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Ходила съм нарочно при личния лекар да си измислям разни болежки, само и само да ми даде болничен. Защо ли?! Защото ми вадеха душата на работата, искаха от мен да работя за трима, а заплатата все си стоеше на едно ниво. За "нашите хора" винаги имаше увеличение на заплатите, привилегии, ръкопляскания, нищо че бяха абсолютни некадърници и "калинки" без грам умствен багаж. Много често го правех това с болничните - хем си бях вкъщи, почивах си, че даже и ми се плащаше за това. Заслужаваха си го.
131
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е проблема Българите били болни, ами вземете си внесетете здрави Виетнамци, Украйнци или там за каквито се сетите.Да ва и *** и "бизнемените"
130
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв бизнес в България бе,....в България всичко е данъци ,глоби и оскубване на бедния човек....Ако имаше бизнес ,отдавна стандарта на българите щеше да е друг....Всичките големи бивши компании отдавна не работят ,а са разпродадени за скрап от бившите и ностоящи комунисти....
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 61Ми нали "работодателите" ги правят същите, правили са ги и, за да станат работодатели.
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че това ще стане,беше ясно още като приеха промените за болничните:)))Смешковци..
127
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70, не съм 63, бизнесът да се научи да плаща и ние ще се научим да работим! А не чорбаджията да кара последен модел кола, пък роба да няма пари за сметката за тока.
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова пък точно няма как да стане.
125
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът като ни лъже, че ни плаща и ние ще го лъжем, че работим. бизнесът нали уж знае, че безплатен хляб няма, пък после риве. Бизнес! И по-зле ще става!!!
124
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Размисли.... 117Никой няма да изрине робовладелците. Готвят Киро Гела да влиза във властта.
123
0
 
28
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Бизнеса да оправи заплатите и да спазва работното време което в много случаи значи да си назначи нужния брой служители! Докато бизнеса си спестява от работна заплата и персонал .... Все ще се оплаква че не добре! Нещата са свързани! Бизнес, кога ще се научиш ?