Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!

Поетите първи 3 дни болничен от бизнеса бил неефективен
Обновена: 26 фев 2019 09:17 | 26 фев 2019 08:40, Петя Славова
202
 Бизнесът недоволства: Българите боледуват все по-дълго!
Снимка: архив, Булфото

Българите боледуват по-дълго време, показват данни на Националния осигурителен институт.  Периодът на болничен се е увеличил с една трета за последните 8 години, предаде "Монитор". Миналата година нашенците са се лекували у дома 17,6 млн. дни, а през 2010 г. - 13,3 млн. дни.

Още по темата

Това означава, че времето, в което родните служители са били неработоспособни, се е увеличило с една трета. По думите на Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) българите отсъстват от работа заради заболяване средно поне по 8 дни годишно.

"Трайната тенденция работниците да боледуват по-дълго означава, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. Не може да се отрече, че ползването на болнични е право на осигурените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че не винаги има основание за ползване на толкова дни“, анализира Димитров.

2 751 548 са изплатените обезщетения от НОИ заради болест, належащи медицински прегледи или гледане на болен член на семейството. Всеки трети нашенец, който не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения заради заболяване, е бил на възраст между 50 и 64 г. 23 на сто от боледуващите пък са между 30 и 39 г.

Младежите до 29 години се оказват най-малко болнави – едва 12% от обезщетенията са в тази възрастова група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
39
 
! Отговори
Бизнесмени от всички преди 5 години
краища - обединявайте се. Бизнеса може да се изнесе в Камбоджа, Лаос и Бирма. Там ще им работят за 20-30 долара на месец и бизнеса няма да плаща никви данъци и осигуровки. И всичко е чук.
101
0
 
38
 
! Отговори
Бизнесът преди 5 години
Предлагаме всеки разболял се да бъде незабавно евтанизиран, за да можем моментално да му прекъснем заплатата и осигуровките, а на негово място да бъде впрегнат негов роднина на по-ниска стартова заплата.
100
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 61Да, в държавната администрация обаче, не в реалния сектор. В частната фирма няма как да стане това.
99
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здрав бизнесмен и бизнесменка в ареста няма. Правилно са забелязали.
98
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали сме най-бедната и най-болна нация в Европа. Причините са лошите условия на труд и постоянният психичен тормоз от лобисти, политици, управляващи, работонаематели, които всеки ден мислят как да отнемат права на работниците.
97
0
 
36
 
! Отговори
възмутен преди 5 години
какво се прави този на луд! Боледуват повече, точно защото не излизат навреме в болнични от страх и така боледуват на крак. Като и отново от страх не се доизлекуват и се връщат по-рано на работа. Така боледуват два пъти! И всичко е от чалност на бизнеса!
96
0
 
32
 
! Отговори
до 96 преди 5 години
със сълзи се смях на въпроса ти. наистина, като ги арестуват 'бизнесмените' и почват едни ишиаси, простатите им алармират, диабети и кръвно се обаждат. завалийките.
95
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички болести идват от ядове, ядовете от гадове(работодатели)мръсен въздух, гадна храна, липса на отпуски, 10 часов работен ден, обездвижване, стрес, напрежение, психически тормоз от прости,комплексирани работодатели, изживяващи се като робовладелци,какво очаквате ?
94
1
 
40
 
! Отговори
Чичко Тревичко преди 5 години
Да се радват че не сме копирали Швеция. Там първите 10 дена са без бележка от лекар.Фирмите като се сетят да чистят филтрите на климатиците, ще се боледува по малко.
93
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А може ли един въпрос към бизнеса:Как така става,че като арестуват някой от вас за далавери веднага се разболявате и изчислихте ли си колко дена в годината са.
92
2
 
43
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Българският Бизнес е алчен гаден арогантен и циничен - Той иска роби нероптаещи за нищо - неразболяващи се -работещи по 70--80 часа седмично (има и такива бизнесмени лъжещи работниците си по 12 часа всеки ден) Бизнесът все има някакви проблеми с работници държава данъци печалба и все е недоволен - АМИ КАТО НЕ ВИ ВЪРВИ БИЗНЕСА -СТАНЕТЕ РАБОТНИЦИ БРЕ !!1 ЯВНО НЕ СТАВАТЕ ЗА БИЗНЕСМЕНИ!1 Но всичко е официална тайна - експлоатация с максимални печалби и бързо забогатяване за сметка на унищожени хора!
91
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горкият БеГе Бизнес.....Горките робовладелчета....горките плантаторчета...няма кой да им върши черната работица....Ужас... Ми внесете си от чужбина, бизнесменчета, кво толкова :):) Нали е капитализъм, нали е свободен пазар?!? А, забравих, тя "чужбината" се премести тука във формата на бизнес паркове и сгради, та да може да се наслаждава на евтината бе-ге работна ръка. Че и те малко отклониха потока от робчета за вас....Е, па нищо. Като се интегрират ромите ше дойде и вашето време ;)
90
1
 
31
 
! Отговори
тя преди 5 години
А защо? Лоша храна , лош въздух ,безработица , нищожно заплащане , стрес, лошо здравеопазване
89
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, преобладавщо са работодателите от соца! 12 часа, 7 дневна работна седмица и 20 КАЛЕНДАРНИ дни отпуск. Работил съм при такива от ЦК на ДКМС и при хора с десни разбирания. Първите, робовладелец не ти трябва. Иначе социалисти. Вторите, абсолютно коректни. Но е епидемия. И в частнистните фирми и най-вече в държавната администрация масово фалшиви болнични! Дори не се крият във фейсбук някои "тежко"билни. Покрай празниците си е епидемия с цел свързване на почивните дни. Много се разболяват тогава.
88
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да работя Събота се радвам защото според часовете вземам между 250-400Е за една събота.......Още един успял на Запад, който лъготи и хората, за съжаление, се връзват. Надбавки за съботен труд изобщо няма, само за неделен, и то доброволни за работодателя. А това как взимате 400 евро за един пълен работен ден, просто няма да го коментирам. Защо анонимни хора толкова често лъжат за подобни неща, не ми е ясно.
87
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работех при един партиец преди 10 години.Според него на един млад човек му били достатъчни 4 часа сън и могло да работи пак.Той ни глезеше като работехме само по 10-12 часа без почивен ден.Издържах половин година.
86
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 86Защо се осигуряваме? За да ни плащат за по 1 хляб и кофичка кисело мляко, когато се разболеем?Да не внасяме осигуровки, да ни върнат всичко, което сме внесли до момента!Да работим без трудови договори, ден за ден, да ни се плаща всеки ден на ръка. Когато не се чувстваме добре, просто ще спрем да ходим на работа. Бизнесът да се оправя сам! Когато оздравеем, ще започнем работа при друг работодател. Работа много, има глад за кадри. Съгласен ли си?
85
2
 
23
 
! Отговори
Мара преди 5 години
Бизнеса е Анонимен и дава съвети
84
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам "бизнесът" първите три дни да изплаща по два лева на ден на заболелите работници, да има за един хляб и кофичка кисело мляко, те така или иначе хората като са болни нямат апетит! М.......ви и червени парцали.
83
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законодателството в Бг е в услуга на бизнеса. КТ, трудовите договори, ИТ, БТ всички са в сговор с работодателите и ги подкрепят в смачкването и изцеждането на работника. Пълна експлоатация на обикновения човек, недостойно, позорно ниско заплащане, погазване на човешките права. Това, което е в Бг, го няма в нито една страна от ЕС.Чуждите инвеститори бягат от Бг. Някои отиват в Румъния, където заплатите са по- високи.